Güncelleme Tarihi:
İSTANBUL Sanayi Odası (İSO) tarafından hazırlanan "500 Büyük Sanayi Kuruluşu" arasından ayrılan şirketlerin çoğunluğunu teksilciler oluştururken, rapordaki veriler sanayicilerin içini karattı. 500 devden 406’sını geçen yılı kárla kapatabildiği, toplam kárlılığın yüzde 20.8 oranında gerilediğini gösteren veriler, sanayicilerin bu yıla ilişkin beklentilerini iyice olumsuza çevirdi.
TEKSTİLCİLER EKSİLDİ: "500 Büyük" arasına katılanlar ile ayrılanların sayısı bu yıl 63 oldu. yeni katılan firmalar arasında Mey İçki, Sofra Yemek, Küçükbay Yağ, Verde Yağ, Klas Yağ, Eksun Gıda, Tariş Zeytin, Atikler Tarım gibi gıda-içki sektöründeki şirketler dikkati çekti. Yeni katılan şirketler arasında Lay Tekstil, Saide Tekstil, Hugo Boss Tekstil gibi bazı tekstil firması bulunmasına karşılık ayrılan şirketlerin çoğunluğunu tekstilciler oluşturdu. Raporda dokuma, giyim eşyası, deri ve ayakkabı sanayi olarak yer alan sektörde temsil edilen firmaların sayısı geçen yıl 84 iken bu yıl 74’e geriledi. Tamamı özel sektör olan bu firmalardan 54’ü kár açıklarken, 29’si de zarar ettiğini bildirdi. Satış kárlılığı olarak bakıldığında da en büyük gerileme bu sektörde görüldü. Satış kárlılığı 1994 yılında 100 olarak kabul edildiğinde, bu sektörün 2005 yılındaki satış kárlılığı yüzde eksi 3.6 oldu. İhracatı 2005 yılında düşmeye devam eder dokuma-giyim sektörünün 500 büyük ihracatı içindeki payı da yüzde 12.9’dar yüzde 10.9’a geriledi. Böylece bir dönem 500 büyük arasında yarattıkları katma değer, yaptıkları ihracat ve istihdamlarıyla önemli bir yer tutan bu şirketlerin sayısı 2005’te azalmaya devam etti.
BELİRSİZLİK MALİYETİ: İSO raporunun, bir dönem Türkiye’nin hızla büyüyen sektörü olarak öne çıkan tekstil sektöründeki bu durumun, 2005 yılında sanayiinin toplamına da yansığını göstermesi ise sanayici açısından moral bozucu oldu. İSO Meclis Üyesi de olan İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı (İHKİB) Süleyman Orakçıoğlu, raporda sadece içinde bulunduğu sektör değil tüm sanayii açısından "vahim" sonuçlar bulunduğunu vurguladı. Katmadeğer, kárlılık düşüşleri ime 2005’in 2001’den sonraki en kötü yıl olmasının moral bozucu olduğunu dile getiren Orakçıoğlu, şöyle konuştu: "Raporun ortaya koyduğu sonuçlar hiç içecı değil. Kárlılıklar düştü dendiği zaman bunun şahısların değil, Türkiye’nin en büyük kuruluşlarına ait olduğunu anlamak lazım. Bunun anlamı, yeni yatırım yapılmayacak, istihdam artmayacaktır. Şu dönemde üreticinin, reel sektörün bir cezalandırılma sürecinde olduğunu düşünüyorum, son rapordan çıkan sonuç bu. Üreticinin, sanayicinin zaten maliyetlere ilişkin pek çok sorunu varken bu yıl buna bir de belirsizlik maliyeti eklendi. Biz kurda artış değil, stabilitazyon istiyoruz. Reel sektörün problemlerle boğuştuğu bin dönemde hala mali sektörün kárlılığı düşünülüyor. Hakikaten yazık, İSO raporu Türk sanayicisinin hiç de hak etmediği bir durumda olduğunu gösterdi. Üreticie firmalar bu yükü kaldıramaz. 500 büyük firma bu haldeyken, diğer firmaların daha iyi olmalarını bekleyemeyiz."
Tekel Sigara önce bilgi gizledi şimdi zarar etti
TÜRKİYE’nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasında 2001 yılındaki 8’inci sıradan 2005 yılında 48’inci sıraya gerileyen Tekel, Tütün ve Tütün Mamülleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri zarar açıklayarak dikkatleri üzerine çekti. Tekel’in kamuda kalan kısmı, geçen yıl 520 milyon 402 bin YTL’lik üretimden satışlarıyla ilk 50 arasına girse de 2005 yılını 287 milyon 137 bin YTL zararla kapattı. Bir önceki yıl satışları dışında faaliyetlerine ilişkin verileri açıklamayan şirket, 27 basamak birden de geriledi.
Kahramanmaraş: 4 şirketle ligdeyiz bu sayı artmalı
SANAYİİNİN ilk 500’ü içindeki İstanbullu şirketlerin sayısı geçen yıl 215’ten 209’a gerilerken, Anadolu sanayiicisinin bu listeye daha çok firma sokma azmi sürüyor. 500 büyük arasına 4 firma sokabilen Kahramanmaraş’ın Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) Başkanı Mehmet Balduk, İSO 500 büyük arasında daha çok Anadolu şirketinin yer alması gerektiğini savundu. Balduk, "Üretim için gereken şartlar sağlanırsa, Anadolu şirketlerinin rapora daha fazla gireceğine inanıyorum. "
Boydak 6, Kayseri 16 firmayla devler liginde
KAYSERİ’den 16 firmanın yer aldığı İSO 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde Boydak Holding, 6 firması ile başı çekti. Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak, bu durumun kendileri açısından sevinç kaynağı olduğunu belirterek, Kayseri’nin giderek geliştiğini, bir çok alanda Türkiye’ye örnek olduğunu kaydetti. Boydak Grubu’nun Merkez Çelik, Hes Kablo, Boytaş Mobilya, İstikbal Mobilya, Boyteks Tekstil ve Form Sünger’le yer aldığı listede, Kayserili diğer şirketler şunlar oldu: "Kayseri Şeker Fabrikası, Orta Anadolu Ticaret, Birlik Mensucat, Yataş, Has Çelik, Saray Halı, Erbosan, Boyteks Tekstil, Keskinkılıç Gıda, Karsu Tekstil ve Kumtel."