Güncelleme Tarihi:
TEKNOSA, Türkiye’den çıkış kararı alan Amerikalı teknoloji perakendecisi Best Buy’ı satın alma işleminin temmuzun ilk haftasında tamamlanacağını açıkladı. Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane, Best Buy’ın Türkiye’de faaliyet gösteren iştirakini, Ankara ve İzmir’deki mağazalarını satın aldıklarını söyledi. Best Buy’la anlaşma imzaladıklarını ve onay için Rekebat Kurumu’na başvurduklarını belirten Nane, “Temmuz ayının ilk haftası, 7 Temmuz gibi satın almanın tamamlanmasını bekliyoruz” dedi. Nane, Best Buy’ın 4 bin 200 metrekarelik İzmir ve 3 bin 400 metrekarelik Ankara mağazalarına asmak için tabelaları yaptırdıklarını hatırlatarak, “Dünya teknoloji deviyle ilişki bize artı değer katacak. Best Buy’la satın alma ilişkisine girmek bizim için onur verici” diye konuştu.
Çalışanların hakkını koruyor
Best Buy’ın satışa karar verirken çalışanların hakkını koruyacak firmaya öncelik tanıdığına dikkat çeken Nane, şunları anlattı: “Bu, satışın yapılacağı firmayı belirlemede etkin oldu. 250’si mağazalarda, 150’si de genel merkezde olmak üzere 400 çalışanı var. Ayrılmak isteyen herkes haklarını alabilecek. Bizimle çalışmaya devam etmeleri için de teklif götüreceğiz. Kimsenin mağdur olmasını istemiyoruz. Biz firmanın stoklarını, mobilyalarını dahil anahtar teslim her şeyi alıyoruz. Bugüne kadar Best Buy’dan satın alınan her şeyin garantisi de Teknosa’nın sorumluluğunda olacak.”
1.5 milyar TL ciro hedefi
Mehmet Nane, Best Buy satın almasının büyüme stratejilerini de revize etmelerini sağladığını ifade ederek, şöyle konuştu: “Biz yılbaşında 20 bin metrekare büyüme hedef koyduk. Buna satın almayla artı 7 bin metrekare eklenecek. Bu satın alma bizim ciromuza yüze 5 artı getirecek. 2011 yılı ciro hedefimiz 1.5 milyar TL. Best Buy’ın mağazaları İzmir ve Ankara’daki en büyük mağazalarımız olacak. Ama Türkiye genelindeki en büyük Teknosa mağazası İstanbul Cevahir Alışveriş Merkezi’nde. 70 ilde faaliyet gösteriyoruz. Yakın rakibimizle aramızda en az 10 bin metrekare fark var. Ciro olarak da en yakın rakibimizin iki katıyız.”
Teknoloji perakendesinde konsolidasyon devam edebilir
MEHMET Nane, sektörde konsolidasyonun devam edebileceğine de işaret ederek, şu değerlendirmeyi yaptı: “GFK verilerine göre Türkiye’de 40 bin noktada elektronik eşya satışı var. Sektörün cirosu ise 10 milyar dolar. Organize perakende de sekiz büyük oyuncu var. Konsolidasyon devam eder. Türkiye’de daha önce iki konsoldiasyon oldu. Biri Alman Electronic Partners’dı. Satın almayı yine biz yaptık. Diğeri de Uzelli’nin mağazalarıydı. Sektörde başka satın almalar olursa ilgileniriz.”
Çevre ülkelerdeki fırsatlara bakıyoruz
ÇEVRE ülkelerdeki satın almalara da baktıklarını dile getiren Nane, şunları söyledi: “Çevre ülkelerde yakın takipteyiz. Olası fırsatlara açığız. 38 ülkeyi inceledik. Bir Romanya deneyimimiz olmuştu zaten. Ortadoğu Bölgesi’nde demokrasi hareketi bitince fırsatlara bakabiliriz. Buradaki fırsatlar 2012’de belli olur. Çünkü şu anda satın alma yapabileceğimiz otoriteler yok. Libya’yla ilgilendik ama her şehrinde farklı otorite var.”
Taksit sayısında yumuşak geçiş olmalı
MEHMET Nane, kredi kartlarına taksit sayısının azaltılmasıyla ilgili şöyle konuştu: “Türkiye, ekonomik olarak hızlı fren yapacak noktada değil. Geçen yıl yüzde 8.9 büyüdük. Bu yıl da yüzde 5’lik büyümenin altına inmemek lazım. Türkiye’de istihdam ve cari açık olmak üzere iki önemli sorun var. Kredi kartı ve bankacılık, bu frenin yapılmasında önemli. Kredi kartı taksidi birden üçe inerse sektör durur. Mutlaka bir şeyler yapılmalı ama yumuşak geçiş olmalı. Taksit sayısı 24’den 12’ye, 9’a indirilirse iyi olur.”