Teknosa 1000 kişiyi işe alacak

Güncelleme Tarihi:

Teknosa 1000 kişiyi işe alacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2009 13:40

Sabancı Holding Perakende Grubu Başkanı Haluk Dinçer, küresel krizin yaşandığı bir dönemde oyunun kurallarının değiştiğini söyleyerek, “Kendisini oyunun bu yeni kurallarına adapte edebilen firmalar ayakta kalacaktır. Biz Teknosa olarak “Krizden korkmak yok, 2009’da da durmak yok ve büyümeye devam diyoruz” şeklinde konuştu. Teknosa Genel Müdürü Mehmet T. Nane ise yeni açılacak mağazalar için 1000 kişiyi işe almayı planladıklarını söyledi.

Haluk Dinçer, Sabancı Holding perakende grubu olarak 2009’da toplam 180 milyon dolar yatırım planladıklarını, toplam ciro hedefinin de 5 milyar YTL civarında olacağını söyledi.

Teknosa’nın 2008 hedefleri ve 2009 yılına ilişkin beklentilerini değerlendirmek üzere Teknosa Genel Müdürü Mehmet T. Nane ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Haluk Dinçer, “zor, oyunu bozar” söylemini hatırlatarak şöyle dedi:

“Oyun çoktan bozuldu. Yepyeni bir oyun, yepyeni kurallar var artık. Önümüzdeki günler hesabın-kitabın, verimliliğin her zamankinden fazla önem kazanacağı, deli dolu işlerden hızla vazgeçilen bir dönem olacaktır. Verimsiz mağazalar, hatta alışveriş merkezleri ister istemez kapatılacak, kiralar makul seviyelere çekilecek, şirketlerde değer yaratmayan iş süreçlerinden vazgeçilecek, kendisini oyunun bu yeni kurallarına adapte edebilen firmalar ayakta kalacaktır.”

“MAĞAZACILIKTA DOĞUYA YÖNELİYORUZ”

Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane, 2008 yılında pazardaki toplam küçülmenin yüzde 11 olduğunu, fiyatlardaki gerilemenin de yüzde 12’ye ulaştığını, teknoloji zincir mağazalarda bu gerilemenin yüzde 20’lere çıktığını söyledi. Nane, sektör olarak 2009 için iyimser bir beklenti içinde olmadıklarını ve toplam pazar büyüklüğünün 7.8 milyar TL olarak 2008’le aynı düzeyde kalacağını öngördüklerini ifade ederek, “Biz 2009’da Teknosa’nın büyümesi konusunda ise iyimseriz. Pazar payımızın yüzde 12’den yüzde 14’e çıkmasını, ciromuzdaki artışın da yüzde 20 olmasını bekliyoruz” dedi. Nane, mağazacılıkta Türkiye’nin doğusuna doğru yöneldiklerini belirterek bu yıl içinde 5 yeni mağaza daha açmayı planladıklarını, bu mağazaların Kars, Muş, Bitlis’de yakında hizmete gireceğini, Iğdır ve Ağrı’da uygun fırsat ve yer çıkması durumunda mağazaları açacaklarını söyledi.

DİNÇER: “ÇOK DELİ DOLU İŞLER YAPILDI”

Toplantıda iç ve dış ekonomideki gelişmelerin yanı sıra sektörle ilgili değerlendirmeler yapan Haluk Dinçer, perakende sektöründe son yıllarda çok deli dolu işler yapıldığını ifade ederek, “Tüketici talebiyle ilgili beklentiler çok abartıldı. Hesapsız kitapsız arz yaratıldı, global likiditenin de etkisiyle talebin çok ötesinde alışveriş merkezleri, mağazalar açıldı. Ziyaretçi çekme gücü sınırlı alışveriş merkezlerinde fahiş kiralar ödendi. Mağaza açma yarışına girildi. Zarar eden mağazalar büyük bir sabırla aylarca açık tutuldu”dedi.

Sabancı Holding olarak perakendeye kısa dönem çalkantıların çok ötesinde uzun vadeli baktıklarını dile getiren Dinçer “İleriye dönük planlar yaparken çoklu gelecek senaryolarıyla çalışıyoruz. Türkiye’ye ve modern perakendenin ülkemizdeki geleceğine inanıyoruz. Geleneksel satış noktalarından modern perakendeye dönüşümün Türkiye’de ekonominin gelişmesi, refah düzeyinin artması için ön şart olarak görüyoruz” şeklinde görüşünü ifade etti.

“BANKALARA HİÇ BORCUMUZ YOK”

Teknosa’nın ekip, marka ve mali durumunun çok güçlü olduğunun altını çizen Dinçer “Sektörün en güçlü insan kaynakları, en iyi ekibi bizde. Sektörün en iyi markası bizde. Ciddi likidite sorunlarının yaşandığı bu ortamda güçlü mali kaynaklarımız var ve hiç banka borcumuz yok. Bu krize hazırlıklıyız ve bu krizden güçlenerek çıkacağız. Onun için “Teknosa’da krizden korkmak yok, büyümeye devam” diyoruz. Teknosa yeni mağazalar açarak akıllı büyümesini bu yıl da sürdürecek, ekibini büyütecek, güçlendirecek, marka iletişimine her zamankinden daha fazla yatırım yapacaktır” diye konuştu.

Teknosa’yı rakiplerinden farklı kılan müşterilerin markasına duyduğu yüksek güven, kaliteli hizmet ve yüksek müşteri memnuniyeti olduğunu vurgulayan Dinçer şunları söyledi:

“Bu farklar bu yıl her zamankinden daha değerlidir. Krizde tüketicinin parası daha da kıymetlendi. Güven duyulan güçlü markalar ön plana çıktı. Son aylarda pazar payımızda ciddi artış gözlemliyoruz. Tüketicinin tercihi Teknosa yönünde daha da artıyor. Teknosa lafta değil, gerçekten krizi fırsata dönüştürüyor”

“MİLYARLIK ŞİRKETLER LİGİ’NDEYİZ”

Teknosa Genel Müdürü Mehmet T. Nane ise Teknosa’nın 2008 yılında cirosunu yüzde 12 oranında arttırdığını, 2009 yılında yüzde 20 büyüme hedeflediğini söylerken, pazara yönelik olarak da şu değerlendirmeyi yaptı:

“Siyasi ve ekonomik dalgalanmalarla geçen 2008 yılında ciromuz 1 milyar TL’ye ulaştı. Aynı dönemde sektörümüz ise, yüzde 11 küçüldü. 2009 yılında Teknosa, yeni mağazalar açarak Türkiye’nin her yerine teknolojiyi ulaştırmaya devam edecek. Bugün 62 ilde 220’den fazla mağazamız var. 2009’da satış alanımızı 15 bin metrekare artırmayı hedefliyoruz” dedi.

Teknosa olarak 2008’e ilişkin hedeflerini tutturduklarını anlatan Nane, “Kurdaki artışa rağmen 2008 yılı için koyduğumuz ciro hedefini tutturduk ve ‘Milyarlık Şirketler Ligi’ne adım attık. Bundan sonraki dönemde de istikrarlı bir şekilde büyümeyi ve liderliğimizi korumayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

Mehmet Nane tarafından verilen bilgilere göre, 2008 yılının özellikle son dört ayı sektör ciddi bir gerileme sergiledi. Teknoloji ürünlerin fiyatları 2007 yılına göre yüzde 14’e varan seviyelerde düştü. En büyük düşüş ise telekom ürünlerinde yaşandı. Mehmet Nane, “2006 yılında yüzde 8 olan pazar payımız, 2007 yılında yüzde 9’a, 2008 yılında ise yüzde 12’ye yükseldi. Bu sonuçlarla pazardaki liderliğimizi de perçinlemiş olduk” diye konuştu.

TÜM ÜRÜN GRUPLARINDA PAZAR KÜÇÜLDÜ

Nane’nin verdiği bilgilere göre, 2007 yılı ile kıyaslandığında Pazar, tüketici elektroniği, bilişim, telekom ve fotoğraf makinesi gibi tüm ürünlerde geriledi. En büyük gerileme yüzde 12.8 ile telekom ürünlerinde görülürken, bilişim ürünleri pazarı yüzde 13 oranında daraldı. Fotoğrafçılık ve tüketici elektroniği pazarı ise bir önceki yılla aynı seviyede kaldı. Genel Müdür Nane, Teknosa’nın fotoğrafçılık ve tüketici elektroniği ürünlerindeki pazar payının yüzde 10’dan 13’e, bilişim ürünlerinde 11’den 14’e, telekom ürünlerinde ise yüzde 6’dan 8’e çıktığı söyledi.

1000 KİŞİYİ İŞE ALACAK

2008 yılında yatırımlarına devam ettiklerini de kaydeden Mehmet Nane, “Bu dönemde 5 yeni ile daha mağaza açtık. 2007 sonunda 55 bin 277 metrekare olan toplam satış alanımız yüzde 30 oranında artarak 70 bin metrekareye ulaştı” dedi. Krize rağmen insan kaynakları alanında da yatırımlarına devam ettiklerini anlatan Nane, 2008 yılında 1000 kişiye daha iş yarattıklarını, önümüzdeki yıl içinde de yeni açılacak mağazalar için başta olmak üzere 1000 kişiyi daha işe almayı planladıklarını söyledi.

“CEP MAĞAZA KONSEPTİNİ DONDURDUK”

Toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Mehmet Nane, teknoloji mağazalarında pahalı ürün gruplarından daha ucuz ürünlere doğru bir yönelişin yaşandığını, toplam satışlar içinde kredi kartıyla yapılan alışverişlerin de yüzde 80’li oranlardan yüzde 90’lara çıktığını açıkladı. Nane, mağazacılıkta verimlilik esasıyla çalıştıklarını belirterek, “ Verimli olmayan mağazaları kapatıp verimli noktalarda mağaza açmaya her zaman önem veriyoruz. Cep mağaza konseptini kriz ortamında dondurduk. Çünkü beklenen randımanı alamadık” dedi. Nane, sektörde “ Sektörde konsolidasyonlar yaşanabilir. Bizim satın almalara kapımız açık”diye konuştu.

“ROMANYA’ DA ALTI MAĞAZAYI KAPATTIK”

Haluk Dinçer de Teknosa’nın Romanya’da açtığı mağazaların kapanmasıyla ilgili bir soruya “ Romanya’da altı mağaza açtık. Ancak beklediğimiz gibi gitmedi. Belki biraz aceleci davrandık ve doğru ortak bulamadık. Bölgede büyüme vizyonumuzda bir değişme yok. Uygulamada biraz gecikme olacak” yanıtını verdi. Dinçer, üçer ve onar yıllık büyüme planları yaptıklarını ve her yılın Haziran ayında bu planları gözden geçirdiklerini belirterek “ Hedeflerde bir revizyon olup olmayacağı Haziran ayında yapacağımız toplantıda ele alınacak” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!