Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2006 00:00
Intel, yerel üreticiler tarafından üç ay içinde Türkiye pazarına sunulacak Intel tabanlı, tam fonksiyonel, küçük kasalı masaüstü bilgisayarı tanıttı. Intel CEO’su Paul Otellini, teknolojiye uzak insanları bilgisayarla tanıştırmayı hedeflediklerini, düşük maliyetli, yüksek kaliteli masaüstü bilgisayarın 400 doların altında bir fiyata pazara sunulacağını açıkladı.
MİKRO işlemci üreticisi Intel, internete bağlanmayı ve bilgisayar eğitimi almaya herkesin erişimini sağlamak için yeni tip bilgisayar geliştirecek. Şirket, Türkiye’deki bilgisayar eğitim ve öğretimi projelerinin de kapsamını genişletiyor. Bu amaca hizmet eden ’Intel World Ahead’ programını Türkiye’de tanıtmak için yapılan toplantıya katılan Intel CEO’su Paul Otellini, yerel üreticiler tarafından üç ay içinde Türkiye pazarına sunulacak olan, Intel tabanlı, tam fonksiyonel, küçük kasalı bir masaüstü bilgisayar modeli prototipinin ilk demosunu tanıttı. Otellini, bu bilgisayarla teknolojiye uzak insanları bilgisayarla tanıştırmayı hedeflediklerini, düşük maliyetli, yüksek kaliteli masaüstü bilgisayarın 400 doların altında bir fiyata pazara sunulacağını açıkladı. Otellini, önümüzdeki beş yıl içinde Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerde, insanların teknolojiye erişmeleri için 1 milyar dolardan fazla yatırım yapacaklarını bildirdi.
KOBİ’LERE BİLGİSAYAR: Erişim, bağlantı ve eğitim olarak üç alana odaklandıklarını kaydeden Otellini, yeni projeleri konusunda şu bilgileri verdi: "Bilgisayar sahipliği konusunda Microsoft’la beraber KOBİ’lere yönelik yeni projemiz var. Türk Telekom’la işbirliği yaptığımız My First PC (İlk Bilgisayarım) projesi devam ediyor. Eğitimde kullanılmak üzere ’Classmate PC’ projesi üzerinde de çalışıyoruz. Bu bilgisayarla internet üzerinden interaktif eğitim yapılabilecek. Bunlar daha başlangıç, burada daha fazla şey yapmalıyız. Bunun için, Türk vatandaşlarının ihtiyaçlarını anlamalıyız. Bütün gelişmekte olan ülkelerde Intel olarak Platform Tanıtım Merkezi kuruyoruz."
8 BİN BİLGİSAYAR BAĞIŞI: Paul Otellini, Milli Eğitim Bakanlığı’yla (MEB) birçok alanda işbirliğini artırarak Türk gençliğinin yeteneklerini geliştirmek istediklerine işaret ederek, "Türkiye’de bilgisayarı olmayan okullara 8 bin bilgisayar bağışlayacağız. ’Gelecek İçin Eğitim’ programı kapsamında 2011 yılına kadar 500 bin öğretmene bilgisayar eğitimi vereceğiz. Intel, 2003’den beri Türkiye’de toplam 60 bin öğretmene öğrenci eğitimini geliştirmek amacıyla teknoloji kullanma eğitimi verdi. Intel Öğrenci programını gelecek beş yılda on kat büyütmeyi planlıyoruz. Okul sonrası kullanım için 350 bilgisayar merkezi kurmayı ve 180 bin öğrenciye ulaşmayı hedefliyoruz. Tamamen Türkçe anlatımlı interaktif eğitim kaynağı meb.skooo.gov.tr sitesini Türk eğitim sistemine adapte etmeye devam edeceğiz" diye konuştu. Ottelini’nin sunumunda Türkiye’deki Wi-Max (geniş alan kablosuz internet) çalışmaları konusunda Doğan Online, Superonline,
Koç Net, Borusan ve Turbonet’in isimleri yer aldı.
Türkiye, Vestel sayesinde ’laptop’ ihracatçısı oldu PAUL Otellini, Intel’le geliştirilen ve tümüyle Vestel tarafından Türkiye’de üretilen Intel Core 2 Duro işlemci tabanlı Vestel dizüstü bilgisayarın da tanıtımını yaptı. Vestel İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, 10 ay önce laptop üretimine karar verdiklerini aktararak, "Intel’le yola çıktık. Televizyon pazarında bir sürü modelimiz ve servis ağımız var. Bu altyapıdan yararlanacağız. 1600 parçayı tamamen makinelerle düzenledik. Bu dizüstü bilgisayarın ilk ihracatını da Polonya’ya geçen ay 50 bin adet olarak yaptık. Avrupa’nın ilk ve tek dizüstü bilgisayar fabrikası Manisa’da" dedi.
Okullarda internet sorunu bitecekMİLLİ Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, teknoloji ile donatılmış okullarda eğitime geçişin zorunlu olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: "Eksikliğimizin farkına vararak bu konuda çalışma başlattık. 2005, bu anlamda bir kırılma noktası oldu. 5 Haziran’da başbakanımızın desteğiyle ’Bilgisayarlı Eğitime Destek Kampanyası’ başlattık. Hedefimiz 8 ve daha fazla derslikli okullarda bilgisayar sınıfı oluşturmaktı. Bir yılda 406 bin bilgisayarın yarısı bu kampanya kapsamında, yarısı da Milli Eğitim Bakanlığı’nın kaynaklarından sağlandı. 2006-2007 öğretim yılına 406 bin yeni bilgisayar ile başlayacağımızı duyuruyorum. 2006’da okullardaki internete erişim meselesini bitirmek istiyoruz. Bu, dial-up (çevirmeli), Wi-Max, ya da Güney Korelilerin üzerinde çalıştığı ve bize de önerdiği elektrik kablolarıyla olabilir."
Microsoft robotlar için yazılım üretti DÜNYANIN bir numaralı yazılım şirketi Microsoft, robot uygulamaları oluşturmak isteyenler için Windows temelli bir yazılım çıkardı. Açıklamada, akademisyenler, hobi olarak ilgilenenler ve ticari düşünenler için geliştirilen yazılımın bilgisayarla robot uygulamaları oluşturmak isteyenlere büyük kolaylık sağlayacağı belirtildi. "Robotics studio" adlı yazılımı şimdilik "http://msdn.microsoft.com/robotics/" web sitesinde ücretsiz olarak indirmek mümkün. Yazılım, aralarında Danimarkalı oyuncak devi LEGO’nun da bulunduğu birçok şirketle yapılan ortak çalışmalar sonucu ortaya çıktı. Microsoft mühendisleri, bu ürünle birlikte geliştirilen robotların ortak bir platformda buluşmalarının olanaklı hale geldiğini belirterek, robot endüstrisinin bilgisayarın 70’li yıllardan bu yana sağladığı gelişimle karşılaştırılacak bir gelişme kaydettiğine işaret ettiler.