Teknolojinin kadın liderleri seçilecek

Güncelleme Tarihi:

Teknolojinin kadın liderleri seçilecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2016 20:38

MICROSOFT Türkiye ve Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), Türkiye’nin teknolojideki kadın liderlerini seçecek.

Haberin Devamı

KAGİDER Başkanı Sanem Oktar ve Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Cavit Yantaç yapılan işbirliğiyle Türkiye’de hem girişimciliği özendirmeyi hem de teknoloji ve dijital alanlarda girişimlerde bulunan kadınları desteklemeyi amaçladıklarını belirtti. Oktar düzenlenen toplantıda teknolojinin cinsiyet eşitliğine ulaşmakta önemli olduğunun altını çizerek “Dünya Ekonomik Forumu’nun Cinsiyet Eşitsizliği Uçurumu Raporu’na göre, ekonomiye katılımda cinsiyet eşitsizliği uçurumunun kapanması için 2014 yılında önümüzde 81 yıl vardı. 2015 yılında ise bu süre 118 yıla çıktı. Yani trendler olumlu değil olumsuz yönde ilerlemiş tüm dünyada. 1 yılda aslında 37 yıl kaybetmişiz” dedi.

TEKNOLOJİ KAPATACAK

Oktar bu açığın ancak teknolojideki ilerlemeyle kapanacağını da vurgulayarak “McKinsey’nin çalışmalarına göre, 1980’li yıllardan bu yana bilim, teknoloji ve mühendislik alanlarında çalışan, eğitim alan kadın sayısında ciddi bir düşüş olduğu gözlemleniyor. Amerika’da 80’li yıllara kadar bilgisayar bilimlerinden mezun olanların yaklaşık yüzde 40’ı kadındı. Şimdi ise bu oranın yüzde 18’den az. Bu tablo bize teknolojide hem dünyada, hem de Türkiye’de rol model olacak ve daha fazla kadına ilham verecek, popüler kültür ve toplumsal kabullerin yarattığı önyargıları kıracak kadın liderlere ihtiyacımız olduğunu gösteriyor. Teknolojinin Kadın Liderleri Ödülleri’nin de bu anlamda çok güçlü etki yaratacağından kuşkumuz yok” dedi.

KADIN MEZUN SAYISI AZ

Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Cavit Yantaç da, Türkiye’de 40 milyon kişinin internet kullandığını ancak bilişim sektöründeki üretimin binde 8 olduğunu hatırlattı. Bunun en önemli nedeninin de teknik bilgi eksikliği olduğunu anlatan Yantaç, “Her yıl 5 bin bilgisayar mühendisi mezun oluyor. Kadınlar bilişim sektöründe yeterince yer almıyorlar. 5 bin mezunun sadece yüzde 15’ini kızlar oluşturuyor. Elektronik – elektrik mühendisliği gibi başka mühendislik bölümlerinde kadın mezunların sayısı en fazla yüzde 30’u buluyor. Bu koşullarda, dünyanın girdiği yeni endüstri 4.0’ı yakalamamız çok zor. Bilimi ve mühendisliği genç kızlar ve öğrenciler için ilgi çekici hale getirmek istiyoruz. Microsoft olarak 2012 yılında Açık Akademi uygulama geliştirme ve yazılım okulumuzu hayata geçirdik. Online bir yazılım öğrenme platformu olan Açık Akademi’nin bugün itibariyle 181 bin öğrencisi bulunuyor. Bu platform sayesinde Türkiye’nin her tarafından pek çok gencin başarılarına tanık olduk. Başlangıçta yüzde 20 kadın, yüzde 80 erkek olan bu platformda şu anda kızların oranı yüzde 35’e yaklaştı” dedi.

Microsoft ve Kagider’in işbirliğiyle gerçekleşecek yarışmada ödül kategorileri de şöyle olacak: “Geleceğin Teknoloji Yıldızı Adayı: Ortaokul veya lise düzeyinde bilişim teknolojilerine gönül vermiş, bu konuda katıldığı programlarla, gösterdiği başarılarla fark yaratmış kız öğrenci, Genç Teknoloji Yıldızı: Bilişim teknolojileri alanında çalışmaları ile fark yaratan, bu alanda arkadaş gruplarıyla bilgi birikimini ve deneyimlerini paylaşan, çevresinde değer yaratan üniversite öğrencisi kız.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!