Elif ERGU
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2017 23:22
Microsoft Türkiye, KAGİDER ve Aydın Doğan Vakfı, Türkiye’nin teknoloji alanındaki rol modeli kadınlarını seçti. 'Teknolojinin Kadın Liderleri' ödül töreninde finalistlerin birbirinden ilginç ve örnek olacak ilham verici öyküleri de paylaşıldı.
TÜRKİYE’de kadın çalışan sayısı az, teknolojide ve bilişim alanlarında çalışan kadın sayısı ise yok denecek kadar az. Türkiye’de üniversitelerden her yıl 5
bin mühendis mezun oluyor, bunun ancak yüzde 15’i kız öğrenci ve maalesef bunların bir bölümü de iş yaşamlarının ilk 3 yılından sonra işine devam etmiyor. İşte bu gerçeklerden hareketle
Microsoft Türkiye, Kadın Girişimcileri Derneği (
KAGİDER) ve
Aydın Doğan Vakfı Türkiye’nin Kadın Teknoloji Liderleri’ni seçiyor. İlki geçen yıl yapılan yarışmanın ikincisi bu yıl gerçekleştirildi ve 9 kategoride teknoloji alanında faaliyet gösteren kadınlar ödüllendirildi. Microsoft Türkiye ofisinde gerçekleştirilen ödül töreninde finalistlerin birbirinden ilginç ve örnek olacak ilham verici öyküleri de paylaşıldı.
ÇOK ÖNEMLİ FIRSATToplantının açılışında konuşan KAGİDER Başkanı Sanem Oktar, kadınların hayallerini gerçekleştirmelerine ve her alanda katılımcı olmalarına yardımcı olma misyonuyla çalıştıklarını anlattığı konuşmasında, “Mobil iletişim, internet gibi yeni teknolojiler iş fikirlerinin uygulamaya konulması, iş hayatına erişim sağlanması gibi konularda kadınlar için çok önemli fırsatlar sağlıyor. Diğer yandan, ekonominin en fazla değer yaratan ve kalkınmanın lokomotiflerinden biri olarak nitelendirebileceğimiz teknoloji sektörü istihdam alanındaki cinsiyet dengesizliğini kırabilecek bir potansiyele sahip” dedi.
Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu, konuşmasının başında Türkiye’de kadınların iş gücüne katılımıyla ilgili verilere yer verdi. Kansu, “Türkiye’de nüfusun yarısını oluşturan kadınların iş hayatına katılmasının önemine inanıyoruz. Microsoft olarak, 21. yüzyılın bilişim teknolojilerinin çığır açıcı gelişmelerinin yüzyılı olduğu kadar, cinsiyet eşitliği ve kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesinin de yüzyılı olduğuna inanıyoruz. Kadın girişimciliğini geliştirmek; ekonomik ve sosyal yaşamda kadının konumunu güçlendirmek amacıyla çalışmalarını yürüten KAGİDER ve çalışmalarında kız çocukların eğitim yoluyla güçlenmesini odak noktasına alan Aydın Doğan Vakfı’yla birlikte çalışma kararı aldık. Türkiye’de kadınlar iş gücüne katılma oranı dünya ortalamalarının çok altında. Özellikle teknoloji ve bilişim sektöründe bu oran çok daha düşük. Teknolojinin Kadın Liderleri projesini hayata geçirirken bu düşük oranı yükseltmek için yola çıktık. Kadınlara yönelik teknoloji ödülleri programımızı tasarlarken bunun yalnızca profesyoneller için olmamasına da özen gösterdik.
Kategorilerimizi belirlerken ilham verecek liderlerin çıkmasını amaçladık. OECD ortalamaları yüzde 60 civarında seyrederken, Türkiye’de 15 yaş üstü kadınlar arasında istihdam oranı TÜİK 2015 verilerine göre yüzde 27.7 seviyelerinde. Bu oran aynı yaş grubunda erkeklerde yüzde 65 oranında gerçekleşti. Yani Türkiye’de kadınların istihdam oranı erkeklerin oranının yarısından daha düşük.
DAHA AZ MAAŞ ALIYORÖte yandan Türkiye’de kadınlar, erkeklerle aynı eğitim düzeyinde olmalarına ve aynı işi yapmalarına rağmen erkeklerden daha az maaş alıyor. TÜİK’in 2014 yılı rakamlarına göre aynı eğitim düzeyine sahip kadınlar yine aynı eğitim düzeyinde erkek rakiplerinden yüzde 1.3 oranında daha az gelir elde ediyor. Kadınların iş gücüne katılımı, hem dünya hem de Türkiye ekonomisi açısından önemli bir fırsat oluşturmaktadır. Çünkü kadının çalıştığı, yönetimde olduğu şirketlerde kârlılıkta önemli artışlar gözleniyor. Verilere göre Türkiye’nin GSYİH’sı, kadınların iş gücüne katılımını destekleyecek güçlü politikalarla, 2025 yılında yaklaşık yüzde 20 oranında artma potansiyeli taşıyor. Kadınların işgücüne katılımı, hem dünya hem Türkiye ekonomisi için önemli bir büyüme fırsatı oluşturuyor” dedi.
TEKNOLOJİDE KADININ VARLIĞINI GÜÇLENDİRMELİYİZDOĞAN Grubu Deneykent Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hande Sabuncuoğlu ise Aydın Doğan Vakfı olarak, toplumsal sorumluluk projelerinde her zaman daha iyi, daha güzel ve daha insanca yaşanacak bir dünyaya katkı sağlayabilmeyi hedeflediklerini belirtti. Bunun da temel yolunun cinsiyet eşitliğinden geçtiğine inandıklarını ifade eden Sabuncuoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Teknoloji bu kadar hızla gelişirken, bizim hala kadınların eğitimi ya da iş dünyasına katılımı konusunu tartışıyor olmamız bir noktada üzücü belki ama bu sadece bizim ülkemizde değil tüm dünyada önemli bir sorun. Evet, kadın eğitim hayatında olmalı, iş dünyasında olmalı, yönetimde olmalı. Bu doğrultuda teknolojide kadının varlığını güçlendirmeliyiz. Bu konu Vakıf Başkanımız Sayın Hanzade Doğan Boyner için de özel bir önem taşıyor. Kendisinin destekleri ve yönlendirmeleriyle böyle değerli bir projenin parçası olmaktan mutluluk duyuyoruz.”
GELECEĞİN TEKNOLOJİ YILDIZIDeniz GülbaharlıYARIŞMADA Geleceğin Teknoloji Yıldızı ödülünü Bluetooth Low Energy teknolojisini kullanarak turnike ve AKBİL’siz geçiş sistemi tasarlayan Deniz Gülbahar kazandı. Özel Cevizlibağ Doğa Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencisi Deniz Gülbaharlı, toplu taşıma araçlarına bluetooth Low Energy teknolojisini kullanarak turnike ve AKBİL’lere gerek duymadan bir geçiş sistemi tasarladı.
YILIN EĞİTİMCİ KADINIMüjde EsinAğrı’dan İngiltere’ye uzanan KızCode Platformuyla çok sayıda kız çocuğunun hayatını değiştirdi. Esin, KızCode platformu ile birlikte İngiltere İçişleri Bakanlığı ve Üniversiteler Birliği tarafından 2015 yılının en iyi sosyal sorumluluk girişim ödülünü kazanmış. Türkiye’den İngiltere’ye giden göçmen kız çocuklarına ve Suriyeli mültecilere eğitim vermeye başlanılmış.
ENGELLERİ AŞAN KADIN LİDERSerpil GümüşİSTANBUL Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden 2001 yılında mezun olan Serpil Gümüş, İşletme Yüksek Lisansı yaparken Boyner Holding'de de çalışmış. Aldığı eğitimden çok farklı bir alanda 1,5 yıl boyunca kazandığı deneyim; kendi mesleğini yaparken farklı iş birimleri ile iletişim noktasında çok faydalı olmuş. Serpil Gümüş bulut iletişim alanında çalışıyor.
BİLİŞİMDE FARK YARATAN KADINAytül Erçil TÜRKİYE’den ilk milyar dolarlık teknoloji şirketi çıkarmayı hedefleyen Aytül Erçil, ‘Bilişimde fark yaratan kadın olmayı başardı. Erçil, ileri teknoloji odaklı yeni şirketlerin kurulması, üniversitelerde elde edilen bilginin teknolojiye ve katma değere dönüştürülmesinin Türkiye’nin geleceği için çok önemli olduğunu düşünüyor.
YILIN BAŞARILI CIO*Figen DemirhanTEKNOLOJİYİ kullanarak maden tesisinde her aşamanın dijitalleşmesine liderlik etti’ (*Bilgi teknolojilerinden sorumlu yönetici.)
BULUT BİLİŞİMDE FARK YARATAN KADIN Özlem KalenderGİRİŞİMCİ Özlem Kalender, Azure üzerinden dünyanın dört bir yanındaki öğrenciye eş zamanlı eğitim olanağı sağlıyor. Şu anda dünyanın dört bir yanından yüzlerce öğrenciye eş zamanlı hizmet verebilecek bir bilişim alt yapısı ile hızlı, güvenli ve düşük maliyetli cloud hizmetlerini kullanıyor.
YILIN BAŞARILI GİRİŞİMCİSİ Pınar YolumBoğaziçi Üniversitesi mezunu olan ve 1975 yılında doğan Pınar Yolum, Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor. Aynı zamanda mamame.com.tr’nin kurucu ortağı ve Chief Technology Officer’ı olarak çalışıyor. MamaMe AŞ an itibarıyla 67 kadının yaptığı yemekleri sattığı dijital restoran.
YILIN BAŞARILI YAZILIMCISIElif Dürdane Koç2000 Kasım ayına kadar Link Holding’de B2B projelerinin analiz aşamasından, kod yazılmasına kadar lider yazılımcı olarak görev aldı. 1TB üstü veri üzerinden Pazarlama Optimizasyonu süreci başlattı. Bu alanda dünyada ilk kez büyük veri teknolojileri kullanılarak yürütülen proje sonrasında 1,5 saat gibi kısa bir sürede her gün yapılabilir hale geldi.
GENÇ TEKNOLOJİ YILDIZI İlayda Demircioğlu9 Eylül Üniversitesi’nde öğrenci olan İlayda Demicioğlu, 14. Uluslararası ODTÜ robot günlerinde otonom insansız hava aracı kategorisinde birinci oldu. Proje ekibinin liderliğini üstlenen Demircioğlu, 9 Eylül Üniversitesi’nde gönüllü yazılım eğitimleri veriyor.
JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜDerya Divrikli-İpek SüerTeknolojiyi önce öğrendiler şimdi öğretiyorlar. Derya Divrikli-İpek Süer teknolojikanneler.com sitesini kurarak, çok sayıda kadının teknolojiyle buluşmasını sağladılar.