Teknolojide kadın hareketi İzmir'den başladı

Güncelleme Tarihi:

Teknolojide kadın hareketi İzmirden başladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2012 15:44

İZMİR - Dünya Kadınlar Günü’nün hemen ardından özel bir projeye imza atan Türkiye Vodafone Vakfı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanlığının öncülüğünde KAGİDER (Türkiye Kadın Girişimciler Derneği) ve Türkiye Bilişim Vakfı ile birlikte kadınların teknolojiden daha fazla faydalanabilmesi için “Teknoloji Kadın Hareketi”ni İzmir’de başlattı.

Haberin Devamı

 

Teknolojide kadın hareketi adı altında yürütülecek projede bir yılda 1000 kadına tabletler üzerinden mobil eğitim verilmesi hedefleniyor. İlk olarak İzmir’de başlayacak eğitim, daha sonra İstanbul, Samsun, Gaziantep, Ankara’da sürecek.

“KADINLARIN DÜNYAYLA BAĞLANTISI TELEVİZYONLA SINIRLI KALMAMALI”

Projeyle ilgili ilk sözü alan KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Güldan Türkdan, KAGİDER olarak 10 yıl boyunca 14 ilde 20 bin kadını eğittiklerini belirtirken, şöyle devam etti: “GFK’nın yaptığı son araştırmaya göre iş arayan ve aramayan kadınların mobil teknolojiye ihtiyacı var ve onların ekonomik alanda hayatını kolaylaştırmayı amaçlıyoruz.” Kadınların dünyayla bağlantısının televizyonla sınırlı kalmasının yapay olduğunu dile getiren Türkdan, Türkiye’de çalışanların yüzde 25.6’sının kadın olduğuna dikkat çekti ve şunları söyledi: “TOBB’un araştırmalarına göre Türkiye’de 80 bin girişimci kadın bulunuyor. Bu rakam son derece düşük. Kadınların daha çok iş gücüne katılmaları için babaları, eşleri ikna etmeliyiz.”

Haberin Devamı


“KADINLARIN YÜZDE 6’SI İŞE BAŞLASA YOKSULLUK AZALIR”

Türkdan’ın ardından söz alan Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı, Dünya Kadınlar Günü’nün ardından böyle bir projenin içinde yer almak bizim için çok önemli. Türkiye’de 2011 yılında 22 milyon 594 bin kişinin istihdam edildiğini belirten Eczacıbaşı, bunun sadece 6 milyon 425 binin kadın olduğuna dikkat çekti ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Kadının Türkiye’de işgücüne katılım oranı yüzde 48.8’lerde iken bu oran OECD ülkelerinde yüzde 70’i buluyor.” Eczacıbaşı, Türkiye’de kadınların sadece  yüzde 6’sının tam zamanlı işe başlamasıyla yoksulluk oranının neredeyse yüzde 15 oranında azalabileceğini sözlerine ekledi.

“EĞİTİMİ TAMAMLAYANLARA İŞ İMKANI SAĞLANACAK”

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin bugünün ekonomisinin vazgeçilmez koşulu olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Vodafone CEO’su Serpil Timuray, kadınlara sosyal ve ekonomik hayatta fırsat eşitliği sağlamak  ve Vodafone Türkiye olarak kadınlara teknolojinin sunduğu imkanlarla tanıştırmak istediklerini belirtti. Projenin detaylarını paylaşan Timuray, Vodafone’un haftalar önce Türkiye’de lanse ettiği Vodafone Smart Tab 10 üzerinden kadınlara girişimcilik ve pazarlama gibi alanlarda eğitim vereceklerini söyledi. Programın ilk etapta İzmir’de başlayacağını dile getiren Timuray, daha sonra Gaziantep, Samsun, Ankara, İstanbul’da da eğitimin süreceğini, eğitimini tamamlayanlara staj ve iş imkanı sunacaklarını kaydetti.

Haberin Devamı

ŞAHİN: “BİLGİYE ULAŞAN İKTİDAR OLUR”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, tarihe bakıldığında bilgiye ulaşan toplumların güç sahibi olduğunu ve imparatorluklar kurduğunu, bilgiden uzaklaşan toplumların ise çöküş dönemine girdiğini söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Yoksulluğu önlemenin yolu herkesin gücünü kullanmaktan geçiyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu ilk mecliste kadınlar da parlamentoda yer aldı. Bugün ise bir arpa boyu yol gidilmediğini üzülerek görüyorum. Mevcut parlamentoda kadın vekillerin sayısının artırılması gerekiyor.” Kadını birey olarak güçlendireceklerini dile getiren Şahin, bu proje sayesinde bulunduğu şehirden çıkıp üniversite eğitimi alamayanların evlerinde eğitim göreceklerini belirtti.

Haberin Devamı

“DÜN GECE RAHAT BİR UYKU UYUDUM”

Dün akşam rahat bir uyku uyuduğunu söyleyen Şahin, bunun sebebini şöyle anlattı: “Dünya Kadınlar Günü’nde Şiddetle Mücadele Yasası’nı çıkardık. Bu yasa ile örneğin şiddet mağduru kadının çocuğunu kireşe vermek mümkün olurken, mahkeme kararını engelleyenler için de radikal bir kanunun alt yapısını oluşturduklarının altını çizdi ve sözlerini şöyle bitirdi: “Türkiye’de ilk kez uygulanacak bir kanunun altyapısını oluşturduk ve mahkeme kararına aykırı davrananlara hapis yolu görünecek.”

“ALIN TERİNİN YERİNİ ARTIK AKIL TERİ ALDI”

Panelin son konuşmacısı ise Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, şunları kaydetti: “Dünya Kadınlar Günü’nü kutladık. Böyle bir günün ertesinde İzmir’de özellikle kadın girişimciliğini destekleyen böyle bir projenin düzenlenmesi son derece anlamlı.” Alın terinin yerinin artık akıl terinin aldığını dile getiren Yıldırım, bu konuda sadece yasal değil, zihinsel olarak da engelleri kaldırmanın gerekliliğine vurgu yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!