Güncelleme Tarihi:
Hyperloop yarışlarında gençlerin heyecanına şahit olduklarını söyleyen Bakan Varank, “Türkiye olarak böyle bir hususu ıskalamak kabul edilebilir bir şey değildi. TEKNOFEST kapsamında bu yıl ilk defa üniversite öğrencilerimize Hyperloop geliştirme yarışması düzenliyoruz. 208 metre uzunluğunda vakumlu tünellerle arkadaşlarımız geliştirdikleri araçları burada yarıştırarak yüksek hızlı çalıştırıp durdurmaya çalışıyorlar. Hyperloop teknolojisinin özelliği, tekerleği olmadan havaya kalkarak yüksek hıza ulaşmasıdır. Sürtünme de olmadığı için yüksek hıza ulaşabiliyor” ifadelerini kullandı.
‘EN İYİ ALTYAPI’
Avrupanın en iyi altyapısını kurduklarını ifade eden Varank, ABD, Avrupa’da buna benzer etkinlikler yapılıyor. Burada kurduğumuz Avrupa’da kurulan en iyi altyapı. Genç arkadaşlarımızın emek vermeleri bizim için mutluluk ve gurur verici. Gençlerin heyecanına şahit olduk. Aracını rayların üzerinde yürütmeyi başaran genç kardeşlerimiz sevinçten ağlıyordu. Verdiği emeklerin karşılığını görüyorlar. Bu altyapıyı sürekli burada tutacağız. Türkiye’de Hyperloop alanında araştırma yapmak isteyen hocalar, öğrenciler şirketler burayı kullanabilecekler. Gençler için burada atölyeler oluşturacağız. Hyperloop teknolojisinde yeni nesil ulaştırma alanında ülkemizi hak ettiği konuma taşıyacağız. Biz inanıyoruz gençler de inanıyor. Türkiyede bu kabiliyet var. Başarmamızın önünde hiçbir engel yok. Hep beraber bir olup bu sinerjiyi devam ettirip başarılı olacağız” diye konuştu. Bakan Varank daha sonra, en iyi senaryo, en iyi kapsül, takım ruhu, kurul özel, kapsül görsel tasarım, teknoloji gösterim, teknik tasarım rapor, tünelde ilk testi gerçekleştiren takımlara ödül verdi.
25 KADIN MÜHENDİS KATILDI
Yarışmada 15 üniversiteden 25 kadın mühendis, beşinci nesil ulaşım modu olarak anılan Hyperloop teknolojisi için bir araya geldi. Etkinlikte beşinci nesil ulaşım modu olarak anılan Hyperloop teknolojisi kapsamında geliştirilen araçlar yarıştırıldı. Hyperloop teknolojisinde tasarlanan araçlar, vakumlu tünelde raya temas etmeden ilerliyor. Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi öğrencisi olan Thunderloop takımının kaptanı Hatice Selin Niçin, “Biz 25 kadın mühendisten oluşan ve 15 farklı üniversiteden yarışlara katılan bir ekibiz. Yarışlara iddialı bir şekilde hazırlandık. İlk tecrübemiz, ilk TEKNOFEST tecrübemiz. Bu yarışlara hem tecrübe etmek hem de seneye daha hazırlıklı olmak için katıldık. Sistemi, yazılımı değiştirdik. Elimizden geldiği kadarıyla da her kontrolden tecrübeyle çıkmaya çalışıyoruz” diye konuştu.