Teknik tekstil ihracatı 1.3 milyar doları yakaladı 235 proje çıktı

Güncelleme Tarihi:

Teknik tekstil ihracatı 1.3 milyar doları yakaladı 235 proje çıktı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2012 00:00

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin (UTİB) düzenlediği 4’üncü Uluslararası Tekstil ve Konfeksiyon Ar-Ge Proje Pazarı’nda yerli ve yabancı araştırmacıların 235 projesi açıklandı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Teknik tekstil ihracatı 1.3 milyar dolar. Türkiye’ye bu yetmez” dedi.

ULUDAĞ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) tarafından, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) stratejik ortaklığıyla düzenlenen 4’üncü Uluslararası Tekstil ve Konfeksiyon Ar-Ge Proje Pazarı’nda yerli ve yabancı araştırmacıların 235 projesi vitrine çıktı. UTİB Başkanı İbrahim Burkay, “Dünyanın her yerinden yaklaşık 3 bin sanayici, akademisyen, araştırmacı ve öğrenciyi buluşturduk. Konvansiyonel tekstillerden, katma değeri yüksek teknik tekstillere geçiş için bu etkinlik çok önemli” diye konuştu. Türkiye’nin teknik tekstil ihracatının 1.3 milyar dolar olduğunu belirten Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Yüksek katma değere sahip ürünlerin yanı sıra teknik tekstile de büyük önem veriyoruz” dedi.

Yüksek katma değere sahip ürünlerin yanı sıra teknik tekstile de büyük önem verdiklerini belirten Çağlayan, şöyle konuştu:

Pazar 100 milyar dolar

“Teknik tekstili de Türkiye’nin olmazsa olmazı haline getireceğiz. Bugün teknik tekstil ülkemizde 1.3 milyar dolarlık bir ihracat rakamına gelmiştir. Oysa tüm dünyanın pazarı teknik tekstilde 100 milyar dolardır. Mutlaka bu payı artırmak mecburiyetindeyiz. Teknik tekstilin kullanım alanları, havacılıktan her türlü sektöre, otomotiv sektörüne varıncaya kadar çok önemli alanlarda kullanılıyor. Teknik tekstili biz diğer ülkelerden daha az kullanıyoruz. Otomotiv sektörü ve tekstilin kardeşçe birlikte olduğu ve Türkiye’nin öncüsü olduğu bu şehirde bir araçta 50 ile 75 kilogram arasında tekstil ürünü kullanılırken ve Türkiye’de 1.2 milyon adet otomobil üretilmişken, teknik tekstil kullanımı bizde oldukça azdır.”

UTİB Başkanı İbrahim Burkay ise teknoloji üretiminin önemine dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Dünyada katma değeri yüksek tekstil üretimi ve ihracatında konvansiyonel tekstillerden teknik ve fonksiyonel tekstillere geçiş hızla sürüyor. Konvansiyonel tekstillerden, katma değeri yüksek teknik tekstillere geçiş için bu etkinlik çok önemli. Dünya Ar-Ge harcamaları sıralamasında 22’nci sırada olan Türkiye ilk 10 ülke arasına girmesi gerek. Ar-Ge merkezi kurma ve çalıştırma şartları kolaylaştırılmalı.”

Ar-Ge ve inovasyonun Türkiye’nin geleceğinde önemli belirleyiciler olduğunu söyleyen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Bu etkinlik bizim için yol gösterici oldu” dedi.

Çiftçiyi böcek ısırmasından koruyan kumaş geliştirdiler

Ar-Ge Proje Pazarı’na bu yıl 80’i yurtdışından olmak üzere 235 proje katıldı. Sektöre sunulan bazı ilginç projeler şöyle sıralandı:

Kir, leke tutmayan hac kıyafetleri üretimi.
Ses geçirmeyen perdeler.
Taze balığın saklama süresini uzatan tekstil malzemesi.
Arı sokmasını engelleyen tekstiller.
Yanmaz tekstil malzemelerinin otomotiv sektöründe kullanımı.
Ürünlerin raf ömrünü uzatan gıda pedi.
Bakteri ve mantar üremesini önleyen tıbbi tekstil malzemesi.
Tekstil malzemeleriyle bina yalıtımı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!