Güncelleme Tarihi:
Yeni düzenlemenin en geç önümüzdeki hafta TBMM’ye gelerek yasalaşması bekleniyor.
Teknik heyet toplantısında işçi kesiminin bazı talepleri de kabul edildi. Ancak söz konusu teklifler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile işçi ve işveren sendikaları başkanlarıyla yapılacak toplantıda netlik kazanacak.
İşte işçi kesiminin yaptığı teklifler:
Aysel ALP YAZIYOR |
TİSK süre konulsun:
Teknik heyet toplantısında Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak için başvuran işverene verilecek yanıtın belli bir süre içinde verilmesi için sınırlama talebinde bulundu. 6 işgünü talebini sunan TİSK’e bunun çok kısa bir süre olduğu belirtilince sürenin Bakan ve Başkanlar düzeyinde kararlaştırılmasında anlaşıldı.
611 işyeri başvurdu…
Bugüne kadar Çalışma Bakanlığı’na küresel kriz nedeniyle üretimi durdurma noktasına gelen 611 işyeri kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak için başvurdu. İncelenen 68 dosyadan 46 tanesinin talebi uygun görüldü. 12 dosya ise reddedilmedi ancak bazı başvurular geri çekildi, bazıları Mart ayı itibariyle uygulanmasını istedi.
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEDİR?
İşsizlik Sigortası Fonu içinde düzenlenen ‘kısa çalışma ödeneği’, genel ekonomik kriz veya zorlayıcı nedenlerle işyerinde en az 4 hafta işin durması veya kısa çalışma hallerinde çalışan maaşlarının İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanmasını öngörüyor. Mevcut uygulamada işçilere bağlanan maaş 266 lira ile 533 lira arasında değişiyor. Maaş bağlanma süresi ise 3 ay olarak uygulanıyor.