Güncelleme Tarihi:
Türkiye turizmde hareketli günler yaşıyor. Bir taraftan rekor sayıda yabancı turist ağırlamayı hedefleyen turizmciler diğer taraftan yerli turistleri de dört gözle bekliyor. Seçim sürecinin geride kalması ile birlikte çok sayıda vatandaş tatil planlarını netleştiriyor. Ancak son dönemde Avrupa ile yaşanan vize krizi bu planların rotadan şaşmasına neden oldu. Vize başvurusu olumsuz sonuçlanan, uzun süredir beklemesine rağmen hâlâ sonuçlanmayan ya da bu süreçten haberdar olup hiç vizeye başvurmak istemeyenler gözünü yurtiçindeki alternatiflere çevirdi.
İLGİLİYİ ARTTIRDI
Bu noktada da onlar için en önemli seçenek olarak tekne tatili öne çıkıyor. Bir şekilde Avrupa planları iptal olan ve otelde tatil yapmak istemeyen vatandaşların tekne ve yat tatili için talep gösterdiğini anlatan Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği (YATED) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bekiroğlu, Hürriyet’e yaptığı değerlendirmede, “Ülkemizde yat ve teknelere olan ilgi pandemide döneminde çok hızlı yükselmişti. O dönem vatandaşların bir kısmı izole tatili benimsedi. Daha sonra artan ilgi kalıcı olarak devam etti. Bu ilgiye şimdi de vize krizinin etkileri eklendi” dedi.
EYLÜLE DE TALEP VAR
Özellikle kendileri için yoğun sezon olarak tanımlanan temmuz ve ağustos aylarına dikkat çeken Murat Bekiroğlu, bu iki ay için oldukça yüksek bir ilgiden bahsetti. Teknede tatil yapmak isteyenlerin eylül ayı içinde ciddi bir taleple kendilerine geldiğini söyleyen Bekiroğlu, “Özellikle Bodrum, Göcek, Fethiye ve Marmaris en çok ilgi gören destinasyonlar arasında” değerlendirmesinde bulundu.
KALABALIK AİLELER İÇİN ÇOK AVANTAJLI
Gerçekleşen seçimlerin turizm sektöründe bir boşluk oluşturduğunu söyleyen Bodex Travel Yachting Agencey’nin direktörü Gül Gözütok ise, haziran ayında istenilen doluluğun olmadığını ancak temmuz ve ağustos aylarının dolduğunu söyledi. Gözütok, eylül ayı için de beklentilerinin yüksek olduğunu dile getirdi. Vize probleminin turizm sektöründe ciddi bir soruna dönüştüğünü vurgulayan Gözütok, “Bu problem tekne ve yat turizmine olumlu etki edecektir” dedi. Gözütok, tekne ve yat tatilinin pahalı bir aktivite gibi görünse de şu anda 5 yıldızlı otellerle aynı seviyede olduğunu hatta kalabalık aileler için daha avantajlı olduğunu da aktardı.
YERLİLER EŞİTLİYOR
Türkiye’nin koylarına yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiğini ifade eden Murat Bekiroğlu, “Önceden tekne tatilinde yabancılar öndeydi. Ancak artık yerli turist de bu seçeneği çok benimsiyor. Oran yüzde 50’de eşitlendi. Yelkenliler, guletler, katamaranlar, motoryatlar hepsi büyük ilgi görüyor. Ancak sektörün de bazı beklentileri var. Bu noktada tekne kiralamaları için uygulanan KDV oranının da otellerde olduğu gibi yüzde 8 olarak düzenlenmesi, ekonomiye daha fazla katkı sağlayan tekne turistini de artıracaktır” şeklinde konuştu.
BAĞLAMA YETERSİZ
Türkiye’deki marinaların ve bağlama kapasitesinin, talebi karşılamakta yetersiz kaldığına vurgu yapan Murat Bekiroğlu, “Arzın talep karşısında yetersiz kalması, yüksek ecrimisil gibi sebepler marina ücretlerini yukarılara çekiyor. Devletimizin de ecrimisil bedelleri konusunda iyileştirmeler yapması da marina fiyatlarına olumlu katkıda bulunacaktır. Yat bağlama kapasitesi de artarsa hem marina ücretleri düşecek hem de tekne, yat sahipliği artacaktır” dedi.
FİYATLAR NE DURUMDA
Temmuz ayının başı için 3-4 kabinli 8-10 kişilik teknelerin haftalık kiralama ücretleri 50 bin liradan başlıyor. Teknelerin özellikleri ve imkânlar arttıkça fiyat 150 bin lirayı aşıyor. 5 kabinli 10-12 kişilik bir teknenin ortalama haftalık kiralama ücreti ise 120 bin lira civarında. Kaptanların günlük ücreti ortalama 150 Euro olarak belirlenirken hostesler için 100-110 Euro isteniyor.