Tekne sevdası özel jete benzemez denizi seven CEO kolay vazgeçemez

Güncelleme Tarihi:

Tekne sevdası özel jete benzemez denizi seven CEO kolay vazgeçemez
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2009 00:00

CEO’ların ’özel jet’ kullanımlarıyla ilgili tartışmalar sürerken, yat ve tekne satışları krizden çok etkilenmiyor. Volkswagen Deniz Motorları Direktörü Hans Rode, denize gerçekten tutkun olan CEO’ların teknelerinden vazgeçmelerinin hiç kolay olmayacağını vurguladı.

DÜNYADA devletlerden yardım alan şirket ve finans kuruluşlarının üst yöneticileriyle ilgili ’özel jet’ tartışmaları sürerken, orta büyüklükte yat ve tekne satışları krizden büyük darbe yemiyor. Volkswagen Deniz Motorları Direktörü Hans Rode, tartışmada sıranın bu lüks yatlara kayması durumunda denize gerçekten tutkun olan CEO’lar için bu alışkanlıklarından vazgeçmenin hiç de kolay olmayacağına dikkat çekerek, "Deniz, bir yaşam biçimi. Bu anlamda özel jet ile farklılık gösteriyor. Deniz sevdalıları haftaiçi stresinin içinde bile sadece haftasonu açılacağı mavilikleri hayal eder" dedi.

Küçüklere talep düştü

Kriz döneminde tekne satışları ülkelerde farklılık göstermek üzere yüzde 20 ile yüzde 50 arasında düşüş gösteriyor. Bireysel kullanıma yönelik olan ve üst gelir grubunu hedefleyen orta boy yatlarda belirgin bir gerileme yaşanmıyor. Cruise için kullanılan ya da ancak çok zenginlerin tercih edebildiği 21 metre ile 100 metreye kadar megayatlarda ve 6-10 metre arasındaki çok küçük teknelerde daha fazla sipariş iptali olduğunu dile getiren Rode, şunları söyledi: "Krizi daha çok hisseden küçük boyutlu yatların hedef kitlesi alımdan vazgeçebiliyor. Buna karşın inovatif ürünler ve yeni tasarımlar ise çok başarılı oluyor."

Doğuş Grubu ile faaliyet gösterdiği Türkiye’de tekne yapımcılığının hálá terzi işi yapıldığını ifade eden Rode, şöyle konuştu: "Türkiye’de üretimin sanayileşmesi konusunda sorunlar yaşanıyor. Ancak bizim tekne motoru satışlarımızın yüzde 15’i Türkiye’de gerçekleşiyor. Bu da ortağımız Doğuş’un iyi ve profesyonel çalışmasından kaynaklanıyor. Biz de özellikle Avrupa ve Türkiye’ye odaklanıyoruz."

Otomotivden daha iyi durumdayız

Türkiye’de tekne satışlarının otomotiv kadar büyük bir olumsuzlukla karşılaşmadığını dile getiren VW&Scania Deniz motorları Genel Müdürü İlhami Eksin ise şöyle konuştu: "Krizden önce birçok üretici yüzde 100 kapasite ile çalışıp 3 ay sonrasına gün veriyordu. Ama krizde bazı sipariş iptalleri oldu. Biz de geçen sene Türkiye’de 70 adet Volkswagen, 70 adet de Scania sattık. Bu sene için de 110 adet satış hedefi koyduk."

Mobilite sağlıyoruz uçak motoru da üretiriz

VOLKSWAGEN’in müşterilerine mobilite sunduğunu ifade eden Hans Rode grubun deniz motoru üretimine girişini de buna bağlıyor. Bu mobiliteyi sağlamak için belki bir gün uçak motoru da üretebileceklerini dile getiren Rode, "Porsche gözlük kullanımı nasıl markalaşmayla ilgiliyse bizim deniz motorlarımızın alımı da buna benziyor. Yolda Volkswagen kullanan her müşterimiz denizde de müşterimiz olma potansiyeli taşıyor" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!