A.A.
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2009 11:15
Tekirdağ Önder Çiftçi Projesi Çiftçi Temsilcisi Nezih Suyaran, Tekirdağ'da kanola hasadının tamamlandığını belirterek, “Kanola üretiminde elverişli bir yıl geçirdik. Bu yıl ekilen kanoladan dekar başına ortalama 300 kilo verim aldık” dedi.
Suyaran, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin petrolden sonra en fazla
döviz harcadığı alanın yıllık ortalama 1,8 milyar dolarla yağlı tohumlar ithalatı olduğunu söyledi.
Türkiye'de, her türlü yağlı tohumların üretiminin yapılması imkanı olmasına karşın bitkisel yağ açığının bulunmasından üzüntü duyduklarını ifade eden Suyaran, “Bunun yanında ülkemizde bulunan yağ sanayinin yıllık ortalama yüzde 23 seviyelerindeki kapasite ile çalışması da her açıdan düşündürücü” dedi.
Suyaran, Türkiye genelinde bu yıl 208 bin dekar alandan 43 bin 500 ton kanola ürünü elde edildiğini belirterek, şöyle konuştu:
“Önder Çiftçi Üretim ve Pazarlama Kooperatifi olarak, 1996 yılında başlattığımız sözleşmeli kanola üretimi bu sene 87 bin 300 dekar alana ulaştı. Bu üretim alanımızda hasat ve sevkiyat işlemlerini tamamladık ve 20 bin ton kanola ürünü aldık. Kanola üretiminde elverişli bir yıl geçirdik. Bu yıl ekilen kanoladan ortalama verim olarak ise dekar başına 300 kilo ürün aldık. Kanola bitkisinin bu üretim sezonunda da diğer yağlık ürünlerden en karlı ürün ve dekardan alınan getiri bazında birinci sırayı alacağı görülmektedir.”
21. YÜZYILIN BİTKİSİ KANOLAKanolanın özellikle kışlık bir ürün oluşu, toprağa kattığı artı değer gibi özelliklerinden dolayı tarımsal yönden avantajları bulunduğunu savunan Suyaran, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bunun yanında kanola üretimi bilgi ve tecrübe gerektirmektedir. 13 seneden beri hem yurt içinde hem de yurt dışında edindiğimiz tecrübeleri gece gündüz demeden Türk çiftçisine aktarmaktayız. Bu bilgi ve tecrübeler ışığında ürettiğimiz ürünlerin kaliteleri ve verimleri açısından gelinen noktada tarımsal yönden çok gelişmiş birçok ülkeyi geride bırakmış durumdayız. Kanola bitkisinin yağı insan gıdası bakımından çok önemli yere sahiptir.
Bu önemli yağı incelediğimizde kanola, bünyesinde bulundurduğu özellikle çok düşük doymuş yağ ve yüksek tekli doymuş yağ içeriğiyle omega 3 ve omega 6 yağ asitleri bakımından diğer yağlara karşı oldukça belirgin üstünlükleri vardır. Bu özelliklerdeki besinler dünyada oldukça kısıtlıdır. Kanola yağı zeytinyağından sonra en kaliteli yağdır. Özellikle omega 3 ve 6 yağ asitleri kötü huylu kolesterolü düşürdüğü gibi iyi huylu kolesterol olan HDL'yi yükseltmektedir.”
Türkiye'nin yakın bir zamanda bitkisel yağ ithal eden değil ihraç eden bir ülke konumuna gelmesini amaçladıklarını ifade eden Suyaran, Türk halkının sağlıklı birinci sınıf yağ tüketebilmesi için kanola ekim alanlarını genişletmeyi ve dekardan alınan verimi en son üretim teknolojilerini kullanarak arttırmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.