Güncelleme Tarihi:
TEKEL Genel Müdürü Mehmet Akbay, ‘‘Tekirdağ Rakısı'ndan Tekirdağ'a pay vermemiz söz konusu olamaz. Bu tür bir pay için yasa değişikliği gerekir’’ dedi. Akbay, Tekel'in kullandığı isimlere Samsun, Bitlis sigaralarını, Ankara Viskisi'ni örnek olarak gösterdi.
TEKEL'in Tekirdağ Şarap ve İçki Fabrikası'nda üretip Tekirdağ Rakısı adı altında piyasaya sürdüğü rakı, kurum ile Tekirdağlılar'ı karşı karşıya getirdi. Tekirdağlılar, rakıdan ‘‘isim hakkı payı’’ isterken, Tekel Genel Müdürü Mehmet Akbay, böyle bir payın verilemeyeceğini söyledi. Akbay, Tekirdağ Rakısı'nın küçüğünün de bir ay içinde piyasaya sürüleceğini bildirdi.
Tekel'in bir ay önce piyasaya sürdüğü Tekirdağ Rakısı çok tutulunca, Tekirdağlılar harekete geçip isim hakkı istedi. Tekirdağ Belediyesi başta olmak üzere meslek kuruluşları bir araya gelip Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen'e mektup yazarak, rakıdan yüzde 1 isim hakkı payı istediler. Kentte bir kampanya başlatan Tekirdağlılar, bu payı almak için yoğun bir mücedele vereceklerini bildirdi.
SAMSUN, BİTLİS ÖRNEĞİ
Tekel Genel Müdürü Mehmet Akbay, Devlet Bakanı Kazım Yücelen'e Tekirdağlılar'ın yazdığı mektuba cevap verdi ve pay ayırmalarının söz konusu olamayacağını bildirdi. Tekel'in Samsun, Maltepe, Ballıcı, Bafra, Bitlis sigarası, Ankara Viskisi, Ürgüp Şarabı, Ankara Purosu gibi isimleri taşıyan pek çok ürünün üretimini yaptığını belirten Genel Müdürü Mehmet Akbay, ‘‘Bilindiği üzere bir KİT olan kuruluşumuz hasılattan bir pay ayrılması ve bunun belli amaçlara tahsisi sadece kanunla yapılabilecek bir düzenleme konusudur. Halen uygulanmakta olan mevzuat ne diğer marka ürünlerimiz ve ne de Tekirdağ Rakısı hasılatından bir pay alınması ve bunu anılan illere tahsisine imkan tanımamaktadır’’ dedi.
Akbay, Tekirdağ Rakısı'nın piyasa çıkmasıyla Tekirdağ'ın ülke çapında tanıtımını yaptığını, Tekirdağ Rakısı'nın da gerçek yerine ulaştığını belirterek, ‘‘Talebin beklenen düzeyde gelişmesi halinde Tekirdağ içki fabrikasmızda kapasite ve istihdam artışları sağlanmış olacaktır. Bu durum Tekirdağ'a ilave bir katma değer sağlayacağı açıktır’’ dedi.
Tekirdağlılar, kentin ismini taşıyan rakıdan pay almaya kararlı. Tekel Genel Müdürü Mehmet Akbay'ın olumsuz yanıtına karşın, pay kampanyasını yürüten Anadolu Basın Birliği Tekirdağ Şube Başkanı Orhan Çebi, ‘‘Bu yanıt bizi tatmin etmedi. Tekirdağ deyince akla rakı ve köfte gelir. Biz sadece yüzde 1 pay istiyoruz. Bunun da Tekirdağ'ın hakkı olduğuna inanıyoruz. Alana kadar mücedelemizi sürdüreceğiz’’ dedi.
Tekirdağ Rakısı'nın küçüğü de geliyor
TEKİRDAĞ Şarap ve İçki Fabrikası Müdürü Kadir Albayrak, piyasada çok tutulan litrelik Tekirdağ Rakısı'nın küçüğünün bir ay içinde piyasaya sürüleceğini açıkladı. Bir ayda 500 bin litre üretim yaptıklarını söyleyen Kadir Albayrak, bunların tamamen dağıtıldığını kaydederek, ‘‘Yarım litrelik rakının teknik çalışmaları son aşamaya geldi. Talebin durumuna göre Tekirdağ rakısını minyatür şişelerle de piyasaya sürebiliriz, değişik alternatifler sunulabilir’’ dedi.