Güncelleme Tarihi:
Tekel sigaranın üçüncü ihalesinde tekliflerin 18 Şubat'ta alınmasının ardından, ihaleye teklif veren firmalarla birebir pazarlık görüşmeleri tamamlandı ve ihale bugün saat 15.00'de yapılacak.
Varlık satışı yöntemiyle gerçekleştirilecek ihalede Tekel'e ait İstanbul, Adana, Ballıca, Bitlis, Malatya ve Tokat sigara fabrikaları satılacak. Fiyat aralığının ise 1,5 ile 1,8 milyar dolar arasında olacağı tahmin ediliyor.
TEKLİF VEREN FİRMALAR
İhaleye, “Limak İnşaat Sanayii ve Ticaret A.Ş-PI Turkey LLC OGG, Strand Investment S.AR.L, British American Tobacco Tütün Mamulleri Sanayi ve Ticaret A.Ş, CVCI-Doğan-TÜTSAB OGG” teklif vermişti.
Limak, Morgan Stanley'in Türkiye'deki yatırım fonu olan PI Turkey ile teklif verirken, Strand Investment S.AR.L de İngiliz merkezli Avrupalı yatırım fonu CINVEN ile bir grup profesyonel Türk girişimcinin kurduğu ortaklık olarak teklif verdi.
Profesyonel Türk girişim grubunda, Kürşat Koçdağ, Cahit Düzel ve Murat Bakırcı yer alırken, ekip lideri olan Kürşat Koçdağ'ın, Philip Morris'in eski genel müdürü olduğu, beraberindeki Cahit Düzel'in Philip Morris'te üst düzey yönetici olarak görev yaptığı, Murat Bakırcı'nın da JTI'nin İran genel müdürlüğü görevinde bulunduğu öğrenildi.
30 yıllık yatırım fonu olan CINVEN'in, Avrupa'da 60 milyar Avro'luk şirket satın alımı gerçekleştirdiği, şu anda 6,5 milyar avro şirket fonunun bulunduğu öğrenildi.
Türkiye pazarına 2002'de gelen BAT da pazar payını Tekel'i alarak arttırmayı hedeflerken, CVCI-Doğan-TÜTSAB da (Tekel ve Gıda Ürünleri Toptan Satıcılar Birliği Sanayi ve Ticaret A.Ş) ihaleye teklif veren bir diğer konsorsiyum oldu.
TEKEL'DE ÖZELLEŞTİRME SÜRECİ
Tekel'in sigara bölümünün özelleştirme çalışmaları 2003 yılında başlatıldı. Aynı yıl gerçekleştirilen ihalede, en yüksek teklifi 1 milyar 150 milyon dolar ile JTI verirken, Özelleştirme Yüksek Kurulu, teklifin beklentileri karşılamadığı gerekçesiyle ihaleyi iptal etti.
Daha sonra, Tekel'in yeniden yapılandırma çalışmalarına başlandı. Bazı müesseseler ile pazarlama ve dağıtım müdürlüklerinin bir bölümü kapatılırken, tütün stokları da azaltıldı. Bu çalışmaların ardından, son yıllarda sürekli zarar eden Tekel kara geçti.
Tekel'in ikinci kez özelleştirme ihalesi çalışmalarında marka satışı da gündeme geldi. Ancak, yapılan çalışmalar sonucunda Tekel'in sigara işletmelerinin yeniden bir bütün halinde satışına karar verildi. İkinci ihale teklif gelmemesi nedeniyle iptal edildi.
Üçüncü kez ihaleye çıkarılacak Tekel Sigaranın pazar payı yüzde 38-39 civarında bulunurken, 2006 yılında 1999 milyon YTL faaliyet karı elde etti.
Tekel Genel Müdürlüğüne ait 3 anonim şirket ve bunlara bağlı 6 fabrika, 56 yaprak ve 2 tuz işletmesi müdürlüğü, 39 başmüdürlük ve 15 bin personel bulunuyor.
12 bin 869'u gıda, 195'i maden iş kolunda olmak üzere toplam 13 bin 64 işçi istihdam ediliyor. Bunlardan 12 bin 12'si daimi işçi kadrosunda yer alıyor.