Tekel’de yine ‘Kumlu istifa’ sesleri yükseldi Türkel, Türk-İş’i bıraktı

Güncelleme Tarihi:

Tekel’de yine ‘Kumlu istifa’ sesleri yükseldi Türkel, Türk-İş’i bıraktı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2010 00:00

Tekel işçilerinin eylemi 72 günü doldurdu, sinirler iyice gerildi. Türk-İş, DİSK, Türkiye Kamu-Sen ve KESK başkanlarının açıkladığı ‘genel eylem’ kararını beğenmeyen işçiler; Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu’yu istifaya çağırdı. Tekel işçilerinin örgütlü olduğu Tek Gıda-İş’in Başkanı Mustafa Türkel, bu sloganı atan işçilere kızdı, Türk-İş Genel Sekreterliği’nden istifa ettiğini açıkladı.

Haberin Devamı

ANKARA’da Türk-İş Genel Merkezi önünde 72 gündür eylem yapan Tekel işçilerinde, hükümetin “2 Mart’a kadar 4-C statüsünü kabul etmeyenlere devlet kapısı kapanıyor” uyarısının yarattığı gerilim arttı ve işçiler önceki akşam Türk-İş Genel Başkanı’na patladı. DİSK, Türkiye Kamu-Sen ve KESK Genel Başkanları ile önceki gün ‘yeni eylem takvimini’ görüşen Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’dan, akşam saatlerinde genel merkez önünde açıklama bekleyen Tekel işçileri, “Sabahleyin işçilerle gruplar halinde görüşülecek. Şube başkanları ile kapalı salon toplantıları yapılacak” açıklamasından tatmin olmadı ve “Kumlu istifa” sloganları attı.
Öfkeli işçilere tepki
Türk-İş Başkanı Kumlu’nun yanı sıra; örgütlü oldukları Tek Gıda-İş Sendikası’nın başkanı ve Türk-İş’in de Genel Sekreteri olan Mustafa Türkel’e tepki gösteren işçiler, Genel Merkez’de başkanlık katına kadar çıkarak burada Türkel ile tartıştı. Türkel, Türk-İş’in eylem süresince her türlü desteği sağladığını ifade ederek tepkileri yatıştırmaya çalıştı. Eylemci Tekel işçilerinin “Kumlu istifa” sloganı atmasına da kızan Mustafa Türkel’in dün sabah saatlerinde Türk-İş’teki Genel Sekreterlik görevinden istifa etmesi ‘şok’ etkisi yaptı.
Yemin ettim, dönmem
Mustafa Türkel yakın çevresine, “Ben daha önce işçiler böyle bir tepki gösterdiğinde bir daha aynısını yaparlarsa istifa edeceğime dair yemin etmiştim, sözümden dönmem” dedi. Gün boyu telefonlarını kapatan Türkel, açıklama yapmadı. Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve KESK Genel Başkanı Sami Evren’in önceki akşam yaptığı “26 Mayıs’a kadar Tekel işçilerinin ve çalışma hayatının sorunlarına çözüm bulunmazsa ‘genel eylem’ yapacağız” açıklaması tam olarak anlaşılamadı.
Geleyim, öldürün beni
4 konfederasyonun başkanı, çalışma hayatındaki sorunların 3 ay içinde çözülmesi uyarısını yaparken, işçilerin bunu, “Tekel işçilerinin sorununa yönelik” olarak algıladığı ve Türk-İş yönetimine bu yüzden tepki gösterdiği anlaşıldı. Tekel işçilerini ikna etmeye çalışırken önceki akşam “Bunları üyelerimizle başbaşa konuşacağız. Kimse sözünden caymadı” diyen Mustafa Türkel, tepkiler devam edince “Geleyim oraya, öldürün beni” diye sitem etmişti.
Türk-İş’e tepki değil
Türkel’in istifası üzerine açıklama yapan Tek Gıda-İş Genel Eğitim Sekreteri Mustafa Akyürek, “Türkel’in istifası, Tekel işçilerinin Mustafa Kumlu aleyhindeki sloganlarından kaynaklandı. ‘Türk-İş yönetimine duyduğu tepkiden kaynaklandı’ iddiaları doğru değil. Türkel daha önce Tekel işçilerini uyarmıştı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Eylemde kritik 7 gün

Haberin Devamı

TÜTÜN, Tütün Mamulleri Tuz ve Alkol İşletmeleri A.Ş’ye (Tekel/TTA) bağlı işyerlerinin kapatılması nedeniyle hükümetin iş sözleşmelerini feshettiği işçilerden 2500’ü, önerilen 4-C statüsüne (geçici sözleşmeli memur) geçmeyi kabul etti. Hükümet; 2 Mart Salı akşamına kadar 4-C statüsüne geçmeyen işçilerin ‘sözleşmeli işçilik’ haklarını kaybedeceği uyarısını yapıyor. Buna göre, kritik son 7 güne girildi. Hükümet sendikalara ‘Danıştay’a açacağınız iptal davasıyla 4-C uygulaması iptal olursa, devletteki işinizi de kaybedersiniz’ uyarısı da yapmıştı. Danıştay’ın 4-C’nin iptali için açılan davada, birkaç gün içinde karar verebileceği ifade ediliyor. 4-C için imza atanlar ve imza atmayan yaklaşık 5 bin 750 işçi, “Danıştay’ın iptal kararı ile sevinecek miyiz, üzülecek miyiz” diye ikilem içinde. Hükümet, 5 bin 750 işçinin büyük bölümünün de 4-C’yi imzalayacağını düşünüyor.

Haberin Devamı

2 bin 500 kişi 4-C’ye imza attı

TEKEL’de çalışırken, iş yerlerinin kapatılması nedeniyle 31 Ocak 2010 tarihinde sözleşmeleri sonlandırılan 8 bin 247 işçiden 2 bin 500’ü, 4-C uygulaması ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi oldu. Yani işçi statüsü yerine ‘geçici sözleşmeli memur’ statüsünü kabul etti. 4-C’ye henüz geçmeyen işçiler; özelleştirme uygulamalarına bağlı olarak iş sözleşmeleri feshedilenlerin kamu kurumlarında istihdam edilmelerine olanak sağlayan ve 20 Ekim 2004 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan kararnameden yararlanabilmek için 2 Mart 2010 tarihinde mesai tarihine kadar müracaatta  bulunabilir.

CHP grubunda slogan attılar

TEKEL işçilerinden bir grup dün, CHP grup toplantısında, “Ölmek var dönmek yok” ve “TEKEL işçileri sizinle gurur duyuyor” sloganları attı.  Deniz Baykal, işçilere “CHP’nin yaklaşan iktidarında 4/C maskaralığı olmayacak” sözü verdi.

Haberin Devamı

Galata Kulesi’ne ‘Hepimiz Tekel işçisiyiz’ pankartı

TEKEL işçilerinin yaptığı eylemlerin dışında, sivil toplum örgütlerinin de işçilere destek eylemi devam ediyor. Dün de Ezilenlerin Sosyalist Partisi üyesi olduklarını söyleyen iki kişi, İstanbul’da; Galata Kulesi’nden “Her yer Tekel, hepimiz Tekel işçisiyiz” yazılı pankart sarkıttı. İki eylemci, özel güvenlik görevlilerinin müdahalesi üzerine dışarıya çıkartıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!