Güncelleme Tarihi:
İSTANBUL Boğazı’ndan günde 260 bin metreküp temiz ve oksijenli deniz suyunu Haliç’e taşıyacak proje hayata geçti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yürüttüğü 1995’ten bu yana hayali olan ve 3.5 yıllık çalışma sonucunda gerçekleşen proje, Sarıyer’den tünel ve Kağıthane Deresi aracılığıyla Haliç’e su getiriyor. Başbakan Erdoğan, “Bugünleri görmenin hayalini hep taşırdık” dedi. Kağıthane’de düzenlenen İstanbul Boğazı’ndan Haliç’e su verilmesi törenine katılan Başbakan Erdoğan, projenin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yürüttüğü 1995’te, o dönem dünyanın en büyük çevre koruma projelerinden biri olarak kabul edilen “Haliç Çevre Koruma Projesi”nin önemli etaplarından biri olduğuna değindi.
DERİNLİK 52 SANTİMDİ
Haliç Çevre Koruma Projesi kapsamında bugüne kadar İstanbul için çok önemli çalışmaların hayata geçirildiğini söyleyen Erdoğan, “Haliç’i adeta bir bataklık olarak teslim aldık. Kasımpaşa’da doğmuş bir İstanbullu olarak, Kasımpaşa’dan Fener’e, Kasımpaşa’dan Balat’a hangi tablo içerisinde geçtiğimizi çok iyi bilirim. Adacıklar... Kokudan geçilmeyen bir Haliç. Sandallarla Haliç’teki vapurlarla karşıdan karşıya geçerdik. Bugünleri görmenin de hayalini hep taşırdık.
Dedik ki şu Haliç’in derinliği nedir? 95’de su derinliği ne idi biliyor musunuz?
52 santimetre. Haliç’te su derinliği ve pek çok kişi Haliç’ten umudunu kesmişti” diye konuştu.
“Biz Haliç’i kurtaracağız, yeniden o eski ihtişamlı günlerine döndüreceğiz, burayı tekrar Altın Boynuz haline getireceğiz dedik ve kolları sıvadık” diye konuşan Erdoğan, “Atalarımızın güzel bir sözü var. İman öyle bir şeydir ki tekeden bile süt çıkartır. Gerekli çalışmaları yaptık, projeleri hazırladık ve işe başladık” yorumunu yaptı. Erdoğan, şöyle devam etti: “Sarıyer’deki Çayırbaşı sahilinden aldığımız suyu 4990 metre uzunluğunda bir tünelle Ayazağa’ya getiriyor, oradan Kağıthane Deresi vasıtasıyla Haliç’e bırakıyoruz. Bu sistemle, bilhassa yağışın olmadığı dönemlerde Haliç’e günde 260 bin metreküp deniz suyu akıtacağız.
AKVARYUMA DÖNÜŞECEK
Bu su akıtılmazsa aynı duruma düşeriz. Bu su akıtılınca Haliç, akvaryum niteliğini koruyacaktır, böyle bir nitelik kazanacak. Sürekli bir sirkülasyon olacak ve yeniden bir kirlenmeye müsaade etmeyeceğiz. Biz, Haliç’i deniz suyu ile buluşturarak, buradaki suyun yenilenmesini, havalanmasını, canlı kalmasını sağlıyoruz.”
Başbakan Erdoğan, “Sarıyer’den tünel ve Kağıthane Deresi aracılığıyla Haliç’e su getirmemizi sağlayan projenin maliyeti 44 milyon lira. Proje paketinin şu ana kadar maliyeti 758 milyon doları buluyor. Sene 1995, sene 2012... Şehre kattığımız değerin karşılığını hesaplayabilmenin ise mümkün olmadığına inanıyorum” diye konuştu.
Da Vinci köprüsü ile Haliç yürüyerek geçilecek
BAŞBAKAN Erdoğan, Leonardo Da Vinci’nin 1502’de Haliç üzerine tasarladığı köprünün hayata geçeceğini de açıkladı. Erdoğan, “Leonardo Da Vinci’nin geçmişte Haliç’le ilgili bir köprü projesi var. Farklı bir estetiği olan o köprü de yapıldığı anda Haliç’in bir yakasından diğer yakasına yürüyerek geçme imkanı bulacağız” dedi. Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı bu projenin çalışmaları birkaç yıldır devam ediyor. Konuyla ilgili 2005 yılında bir açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Avrupa’daki Rönesans döneminin öncülerinden Leonardo da Vinci’nin 1502 yılında Haliç için tasarladığı köprüyü Sütlüce ile Eyüp arasında gerçekleştirmeyi planladıklarını söylemişti. Köprünün Sütlüce-Eyüp arasında olacağı kesin ancak burada nereye inşa edileceği henüz belirlenmiş değil. Köprünün 240 metre uzunluğunda, denizden 24 metre yükseklikte ve 8 metre genişlikte olması planlanıyor.
Rami Kışlası kültür merkezi olacak
BAŞBAKAN Erdoğan, Haliç bölgesiyle ilgili daha yapacak pek çok iş bulunduğunu belirterek, şunları söyledi: “Rami Kışlası Kültür Merkezi yapılacak önemli projelerden biri. Orayı inşallah Türkiye’nin bir numaralı kültür merkezi yapacağız. En büyük kütüphanemizi orada kuracağız. Milyonlarca cilt kitap orada olacak. Orada mücellithaneler olacak, hattatlar yetişecek, müzehibbeler yetiştirilecek. Haliç Tersanesi ve Taşkızak Tersanesi müze haline gelecek. Karadeniz Sahra Demiryolu Hattı, Rami-Eyüp-Sütlüce Teleferiği gibi projeler Haliç’i dünya çapında bir kültür bölgesi haline getirecek.”
Arşivler de açılıyor
Başbakanlık Devlet Arşivi tesislerinin bir kaç ay içinde açılışının yapılacağını da ifade eden Erdoğan, “Ciddi zenginliğe ihtiyacımız var. Arşivlerin güvence altına alınması, tamamıyla elektronik sistemle takviye edilmesi için burası yapıldı. Çok çok modern, gerçekten Türkiye’nin ciddi bir tarihi açığını inşallah burayla kapatıyoruz” dedi.