Tek umut ‘olimpiyatlar’

Güncelleme Tarihi:

Tek umut ‘olimpiyatlar’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2012 00:00

Üç çeyrek üst üste daralarak son 50 yıldır en uzun süreli ‘çift dipli resesyon’ yaşayan İngiltere ekonomisinin umudu yarın başlayacak olimpiyatlar oldu. Olimpiyatların İngiltere ekonomisine 26 milyar dolarlık katkıda bulunacağı belirtildi.

Haberin Devamı

NİSAN-Haziran döneminde yağışlı havanın da etkisiyle, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’sı  (GSYH) beklentilerin üzerinde daralan İngiltere’de tüm umutlar yarın başlayacak olimpiyatlara bağlandı. Uzmanlar olimpiyatların İngiltere ekonomisine 26 milyar dolarlık katkıda bulunacağı belirtilirken, borç batağındaki Yunanistan’da ise krize girmelerinin gerekçesi olarak 8 yıl önce evsahibi oldukları ve kendilerine ‘15 milyar Euro’luk fatura çıkaran olimpiyatlar olduğu savunuluyor.

İnşaat ve yağışlı hava

İngiltere Ulusal İstatistik Kurumu (ONS) dün ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’sının (GSYH)  Nisan-Haziran döneminde yüzde 0.7 küçüldüğünü açıkladı. Daralmanın beklentilerden fazla olduğu bildirilirken, oranın gelecek aylarda yeniden gözden geçirileceği belirtildi. İnşaat, imalat ve servis sektörleri gibi sektörlerdeki küçülmenin yanı sıra nisan-haziran dönemindeki yağışlı havanın da daralmaya neden olduğu kaydediliyor.

Haberin Devamı

Tahmin edilenden kötü

İngiliz ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 0.3 daralarak, çift dipli resesyona girmişti. Son çeyrekle birlikte üç çeyrek üst üste daralan ülkenin ekonomisinin, son 50 yıldır en uzun süreli ‘çift dipli resesyonda’ olduğuna dikkat çekiliyor. İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, rakamların tahmin edilenden kötü olduğunu belirterek, “Kendi borçlarımızın yanı sıra yurtdışındaki borçlarla da ilgileniyoruz. Geçen iki yılda ilerleme kaydettik ancak dünyadaki ekonomik durum dikkate alındığında aralıksız çalışmalıyız” dedi.

62 bin kişiye istihdam

Ekonomik sıkıntı yaşayan İngiltere’nin tek umudu yarın başlayacak ‘2012 Londra Olimpiyat Oyunları.’ Olimpiyatların sponsoru Lloyds Bank tarafından hazırlanan rapora göre olimpiyatlar İngiltere ekonomisine yaklaşık 26 milyar dolarlık (16.5 milyar Sterlin) katkıda bulunacak. Raporda, gelirin en büyük bölümünü olimpik sitelerin inşaatı ve turizmdeki artışın oluşturacağı vurgulanarak, “Olimpiyatlar toplamda 62 bin 200 kişiye istihdam sağlayacak. Ekonomik kazanımın, 5 milyar sterlini (14.1 milyar lira) olimpiyatlardan sonraki beş yılda  oyunlar için yapılan sitelerin diğer amaçlı kullanımına dönüştürülmesiyle ve yine turizmdeki artışla elde edilecek” bilgisine yer verildi.

Haberin Devamı

Cehenneme girişimizi olimpiyatlar sağladı

İNGİLTERE ekonomisi yarın başlayacak olimpiyatlara umut bağlarken, borç batağındaki Yunanlılar ise olimpiyatların adını duymak bile istemiyor. Çünkü 8 yıl önce Atina’da yapılan olimpiyatların bugünkü derin ekonomik krizin cehenneme giriş kapısını oluşturduğunu düşünüyorlar. Atina’nın olimpiyatlara aday olduğunda maliyetinin 2.5 milyar Euro olarak hesaplandığını kaydeden yetkililer, nihai faturanın ise en iyimser tahminle 15 milyar Euro’yu aştığını kaydediyor. Avrupa Merkez Bankası eski Başkan Yardımcısı Panayiotis Yenimatas, Atina Olimpiyatlarını ‘Yunanistan’ın yakın tarihinin en büyük ekonomik felaketi’ olarak tanımladı. Olimpiyat oyunları ile ilgili Yunan basınındaki haberlerde şu görüşlere yer veriliyor;
Olimpiyat Oyunları öncesi üç yıl süreyle Yunanistan’da devlet eşi görülmemiş bir israf içine girdi. Atina’daki yüzme havuzu ihalesi 3.5 milyon Euro’ya verildi. Tesis 22.5 milyon Euro’ya maloldu. Voleybol müsabakaları için inşa edilen salonun ihalesi ise 12.3 milyon Euro idi ama devletin cebinden 47.5 milyor Euro çıktı.
Atina Olimpiyatları’nda görkemli törenlere, kuş sütünün eksik olmadığı davetlere, etkinliklere büyük paralar harcandı. 
Olimpiyat Oyunları bittiğinde de milyarlarca Euro’luk tesisler kaderine terk edildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!