Tek kullanımlık tıbbi ürünler tekrar tekrar kullanılıyor

Güncelleme Tarihi:

Tek kullanımlık tıbbi ürünler tekrar tekrar kullanılıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2017 12:44

ARTED (Araştırmacı Tıp Teknolojileri Üreticileri Derneği) Başkanı Özgür Tomruk, tıbbi cihaz sektöründe ürün kalitesinin giderek düştüğünü, tek kullanımlık olanların dahi tekrar tekrar kullanıldığını söyledi. 

Haberin Devamı

Yakın zamanda ilaçta yapılan fiyat güncellemesinin tıbbi ürünler için de uygulanması gerektiğini belirten Tomruk, “Sağlık Bakanımız Sayın Recep Akdağ ‘Bizim ihale sistemimizde Mercedes ile Şahin’i yarıştırıyoruz’ demişti. Buradan hareketle fiyatlar düştükçe piyasadan ilk çıkmak durumunda kalan ürünlerin Mercedes’ler olduğu aşikâr” dedi. 

Sektörün önemli sorunların birinin üniversite hastanelerinin yıllar süren ödemeleri olduğu anlatan Tomruk, “Pek çok üniversite hastanesinin ödeme vadesi 3 yılı aşıyor. SGK bu yıl üniversite finansmanını yüzde 10 oranında arttırsa da ödeme vadeleri hala çok uzun. Borçlarını alamayan, küçülen ya da faaliyetlerini durdurmak zorunda kalan firma sayısı her geçen gün artıyor. Önlem alınmazsa kaliteli ürünlere ulaşmak ve pek çok tedavi riske girecek” dedi.

Tek kullanımlık tıbbi ürünler tekrar tekrar kullanılıyor

 

Haberin Devamı

BAZILARININ YANINDA ÇİN MALI KALİTELİ KALIYOR

Kaliteli ürünlerin yerini kalitesizlere bıraktığını beliten Tomruk, “Örneğin standart bir ortopedik implant hastada 15 sene kalabilir. 2 sene içinde revizyon cerrahisi gereken implant ya da ameliyatta kopan bir sütür ise kalitesizdir. Kalça protezlerinde pastalanan, hastanın bacağında kırılan implantlar görüyoruz. Çin malının bile kaliteli kaldığı, farklı ülkelerden gelen çok kötü ürünler var” dedi.

Tek kullanımlık tıbbi ürünler tekrar tekrar kullanılıyor

  ENFEKSİYON RİSKİ YÜKSEK

Tek kullanımlık pek çok ürünün, yüksek maliyet ve düşük ödeme fiyatları yüzünden defalarca steril edilerek, farklı hastalarda kullanıldığını anlatan Tomruk, “Aletlerin içinde doku, bakteri vs. kalıyor. Bu ciddi enfeksiyon riski yaratıyor. İki ve daha fazla kez kullanmak işlevselliklerini de bozuyor. Ameliyat esnasında kitlenip kalan, hastanın yaşamını tehlikeye sokan ürünler var” dedi.

Türkiye’de 6 milyar TL’lik piyasa büyüklüğüyle tıbbi cihaz sektörü, dünyadaki en büyük 20 pazardan biri konumunda. Araştırma-geliştirme harcamalarına cirosunun ortalamada yüzde 9-11’lik payını ayıran uluslararası tıbbi cihaz sektörü, ilaç sektöründen sonra Ar-Ge’ye en yüksek yatırım yapan ikinci sektör.
mersan@hurriyet.com.tr

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!