Güncelleme Tarihi:
Dijitalleşme, neredeyse bütün şirketlerin unvanlarına ‘teknoloji’ kelimesini de ekledi. Artan enflasyonun ardından ise teknolojiye finans da katıldı. Uzun bir aradan sonra gazetecilerle bir araya gelen Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner’in gündeminde tam da bu dönüşüm vardı. Boyner, “Tiftik ticaretiyle işe başlayan bu aile, 1971’de perakendeci oldu ve müşteriyi keşfetti. Hayatımız değişti. Önce senetle alışveriş vardı, sonra Advantage ile kartlı taksit dönemine geçildi. Ardından Hopi geldi. Gittiğimiz yol müşteri teknolojileri. Pandemiden sonra mağazaya yapacağımız yatırımın üç mislini teknolojiye yapmaya başladık” dedi.
2 MİLYAR TL’LİK YATIRIM
Boyner’in verdiği bilgilere göre grubun şu anda 20 milyon müşterisi, 10 bin çalışanı var. Mağazalar ve online kanallarda 50 milyona yakın ürün satışa sunuluyor. Müşterilerin yüzde 43’ünün 20-35 yaş grubunda olduğunu belirten Cem Boyner, “Bu süreçte çok önemli bir değişiklik yaşadık. Dijitalde şirketlerimizi birleştirdik. 2019’dan bu yana beş kat büyüdük. Ciroda 1 milyar doları geçtik. 10 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Bu yıl aramıza 2 bin kişi daha katılacak” diye konuştu. Boyner, son dönemde teknolojiye 2 milyar, mağazalara da 700 milyon TL’lik yatırım yaptıklarının altını çizdi.
PARAM İLE CEP’E LİMİT YÜKLENİYOR
Bu yatırımlar ile ne yapıldı? Boyner’in verdiği bilgilere göre yeni finansman sistemleri geliştirildi. Şöyle açıkladı bu sistemleri: “Hopi müşterisi artık kredi kartı olmadan taksitli alışveriş yapabilecek ve her kullanıcıya kişisel limit atanacak. Ayrıca tasarruflarını uygulama üzerinden de değerlendirebilecek. Bankacılık sistemine dahil olmayan 20 milyon insan var. Onların da finans sistemine bir şekilde girmesini amaçlıyoruz. Bunun yanında kartı olsa da limiti olmadığı için taksitli alışveriş yapamayan artık yapabilecek. Param ile işbirliğimiz sonucunda birkaç dakika içerisinde müşterinin cebine bir limit düşecek. Şu an tavan 7 bin 500 TL, birkaç ay içinde bunu 40-50 bin TL’ye çıkaracak teknolojiyi getireceğiz. Tasarruf kısmına gelirsek; birkaç ay içerisinde parçalı tasarruf ürünümüzü çıkarıyoruz. Hopi’den her gün 100 TL ve katlarıyla BİST’den, Nasdaq’tan ya da kıymetli madenler borsasından yatırım yapmak mümkün olacak. Akşam 100 TL’nizi altına yatırmak, hisse senedi almak isteyebilirsiniz. İki gün sonra tekrar satabilirsiniz. Dolayısıyla hem harcamayı hem tasarrufu organize ediyoruz.”
HIZLI BALIK YAVAŞ BALIĞI YUTACAK
YENİ ekonomi yönetiminin uyguladığı yöntemlerin çalıştığını, çarkın işlediğini söyleyen Cem Boyner, “Türkiye’nin geçmişine borcu var derler ya, biz de onun parçasıyız. Kapatmamız gereken çok fark var. Bu koşarak değil zıplayarak olacak. Boyner de böyle, sıçrayarak iş yapmalıyız. Büyük balık küçük balığı değil; hızlı balık yavaş balığı yutacak” dedi. Boyner olarak pandemiye kadar hiç ‘borçsuz’ olmadıklarını ifade eden Cem Boyner, “Hep fikirlerimiz cebimizdeki imkanlardan fazlaydı. Ama pandemi herkesi düşünmeye itti. Biz de silkelendik. Şu anda sıfır borçluyuz” diye konuştu.
ÜRÜNÜ KAPIDAN ÇEVİRME ORANI YÜZDE 11
Cem Boyner, Boyner Now’ın online cironun yüzde 7-8’ine geldiğini belirterek, “Boyner Now ile ürünü beğeniyorsun, sipariş veriyorsun ama para ödemiyorsun. 90 dakikada o ürünü getireceğimizi taahhüt ediyoruz; yüzde 98’i 90 dakikanın içinde geliyor. Kurye kapıda bekliyor. Yanında alternatifler oluyor. Müşteri evinde deniyor, alıyorsa ödüyor. Sistem kendi içinde ayda yüzde 24 civarında büyüyor. Kapıdan çevirme oranı yüzde 11’lerde. Normal online alışverişlerde ise iade oranı yüzde 25-30 arası değişiyor” şeklinde konuştu.