Güncelleme Tarihi:
KENDİSİNİ “kısık seslilerin temsilcisi” olarak tanımlayan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, sendikacılıkta geçen 46 yılının hikayesini anlattı. İlk Adapazarı Vagon Fabrikası’nda işe başladığını söyleyen Atalay, “Çırak okulunda okurken, akşamları da hale gider hamallık yapardım. 1972’de mezun oldum Çırak okulundan. Adapazarı’nda 3 bin kişilik vagon fabrikasında işe başladım. Fabrikaya bir gittim. Kocaman bir fabrika. Her yer demir, her yerde çalışan insanlar var. Baktım baktım, ‘bu fabrikada hayat nasıl geçecek’ dedim” diyerek o günleri anlatıyor.
O KADAR BÜYÜK BİR İŞ Kİ
Hürriyet’le birlikte pazar alışverişine çıkan Atalay, burada bir yandan esnafla bayramlaşırken, bir yandan da Adapazarı’nda yeni işçi olduğu o günlere geri döndü. Adapazarı vagon fabrikasında işe başladıktan bir süre sonra sendikanın işyeri temsilciliği için seçim yapıldığını ve orada genç işçilerden biri olarak yedek listeye girdiğini söyleyen Atalay, şöyle devam ediyor:
“Sendika işyeri temsilciliği listesi saman kağıda yazılmış. Benim haberim yok listeye alındığımdan. Orada o kağıtta adımı gördüm. Kağıtta adımı okumak, o kadar hoşuma gitti ki, bugün bile aklımda. 1978’de işyeri temsilcisi oldum. Orada şöyle bir sistematik geliştirdim, gördüğüm bütün noksanlıkları merkeze iletiyorum, çözülene kadar da uğraşıyorum. İyi bir mekanizma kuruldu. Herkes memnun, ben de sendikacılığı sevdim. 1982’de sendikanın Adapazarı şubesinin mali sekreterliğine seçildim. Benim için o kadar büyük bir iş ki... Profesyonel sendikacı oluyorsun, bir unvanın oluyor, makam aracın oluyor. Bambaşka bir dünyaya geçiyorsun.”
UYANDIK HEPSİ GİTMİŞ
1992 yılında ise Demiryol-İş’in Adapazarı Şubesi başkanlığına seçildiğini söyleyen Atalay, “Tabloyu şöyle anlatayım, Adapazarı’nda sendikanın bugünkü moda deyimiyle alışveriş merkezi, yani büyükçe bir marketi var. 5 bin kişilik düğün yapılabilen bir düğün salonu var, kooperatifi var ve hepsi şubeye bağlı. Sonra ama 99 depremi oldu ve bir anda her şey kabusa döndü” diyor. Atalay o günleri şöyle aktarıyor:
“Fabrikamızın içinde işçilerimiz can verdi, fabrika yıkıldı, market yıkıldı, benim evim yıkıldı. Öyle bir travmanın içinde bulduk ki kendimizi. İlk bir hafta ceset taşıdık. 3 gün ambulanstan hiç inmedim, inemedim. İlk şoku atlattıktan sonra dediler ki, ‘Fabrika Adapazarı’ndan taşınacak’. Ne yapalım derken, genel merkezin seçimleri ortaya çıktı. Aday oldum ve seçildim. Seçilir seçilmez ilk yaptığım işlerden biri fabrikanın taşınması işini iptal ettirmek oldu. O dönemin siyasetçileri de destek verdi ve fabrika Adapazarı’nda kaldı. Ondan sonra da seçimler derken, Türk-İş başkanlığına geldim.
Önceliklerinin ne olduğunu sorusuna ise Atalay, “Biz yeri geliyor lağım temizliyoruz, kimsenin çıkmadığı yüksekliğe çıkıp elektrik tamir ediyoruz, 40 derece sıcakta asfalt döküyoruz. Hayatın her yerinde varız ve önceliğimiz emeğe saygı. Kıyıda köşede bizi hakir görmesinler, itip kakmasınlar. Benim kavgam bunun için. Hak ettiğimiz saygıyı görmek için” yanıtını veriyor. Akçeli işlerden de çok korktuğunu söyleyen Atalay, “İşçi arkadaşlarım bana güvendi, ben de başlarını aşağı düşürmemek için uğraşıyorum” diyor.
KENDİMİZİ EN İYİ KIDEMDE ANLATTIK
“BURASI aslında ağır bir koltuk” diyen Atalay, “Öyle ağır bir sorumluluk ki sırtını ağrıtıyor. Mesela iş talebi çok oluyor ve hepsine olumlu dönemiyorsun. Geçici işçilere kadro vermek, taşeronların tamamını kadroya taşımak, hep hayallerimiz. Mesela benim 1 milyon üyem var, aileleriyle beraber 4 milyon ediyor ama bunların bir kısmı Ankara’yı hayatlarında bir kere bile göremiyor. Hayat zor. Sürekli sorunlar birikiyor. Toplu sözleşme süreçleri ayrı bir stres. Galiba bugüne kadar kendimizi en iyi kıdem tazminatında anlatabildik. Baksana 1 senedir gündeme gelmiyor” diye konuşuyor.
ERGÜN ATALAY KİMDİR?
Ergün Atalay, 1954 yılında Adapazarı’nda doğdu.1972 yılında TCDD Çıraklık Okulu’ndan mezun oldu ve aynı yıl Adapazarı Vagon Fabrikası’nda işbaşı yaptı. 1978 yılında TÜVASAŞ işyeri sendika temsilciliğine getirildi. 1982 yılında yapılan seçimlerde Demiryol-İş Sendikası Adapazarı Şube Mali Sekreterliğine ve 1992 yılında ise Şube Başkanlığına seçildi. 1999 yılında Demiryol-İş Sendikası 6. Olağan Genel Kurulunda Genel Başkanlığa seçildi. 2003, 2007, 2011 ve 2015’de bu göreve yeniden seçildi. Aralık 2002’de Türk-İş Genel Eğitim Sekreterliği görevine getirildi. 19. 20 ve 21. Olağan Genel Kurullarda Genel Mali Sekreterlik görevine seçildi. 6 Aralık 2015 günü ise, Türk-İş 22. Olağan Genel Kurulu’nda Türk-İş genel başkanlığına seçildi. Atalay halen Türk-İş Genel Başkanlığı görevini yürütüyor.