Güncelleme Tarihi:
Fabrikalarda kullanılan, flor, klor, arsin, siyanür, amonyak, hidrojen florür, hidrojen sülfür, elyaf gibi yanıcı, parlayıcı ve kimyasal içerikli maddeleri kayıt altına alacak olan Bakanlık kazalara erken müdahale edilmesini sağlayacak.
Kocaeli, Dilovası ve Gebze gibi sanayi kuruluşlarının yoğun olduğu bölgelerde tehlikeli madde kullanımını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sıkı mercek altına aldı. Bakanlık, tehlikeli madde kullanımı nedeniyle can ve mal kaybına neden olan kazalara erken müdahale için kayıt altına alacak. Sanayi kuruluşları tehlikeli maddeleri cinsine ve kullanım miktarına göre 2014 yılına kadar Seveso Bildirim Sistemi’ne bildirecek. Bakanlık kullandıkları tehlikeli maddeleri kayıt ettirmeyen sanayi kuruluşlarına ise 10 bin 154 lira idari para cezası uygulayacak.
Bakanlık, bu sistemle endüstriyel kazaların yaşandığı bölgelere hızlı müdahale edilmesini ve ortaya çıkan çevre kirliliğinin önüne geçilmesini amaçlıyor. Kayıt altına alınan kuruluşlar sistemde, alt seviye, üst seviye veya kapsam dışı olarak sınıflandırılacak. Kapsam içerisinde bulunan işletmeler, bulundukları seviyeye göre; Büyük Kaza Önleme Politikası, Güvenlik Raporu ve Acil Durum planlarını hazırlayacaklar.
Bu sisteme şuana kadar yaklaşık 3 bin adet tesis giriş yaptı. Bunlardan sadece 663 âdetinin alt ve üst seviyede büyük endüstriyel kaza riski taşıdığı tespit edildi.
Büyük kazalara sebebiyet verebilecek tehlikeli maddeler arasında, Klor, Amonyak, Amonyak, Boron triklorür, Flor, Formaldehit, Fosfor triklorür, Fosgen, Hidrojen bromür, Hidrojen klorür, Klor, Nitrik asit, Sülfür dioksit, Sülfürik asit, Arsin, Boron triflorür, Diboran, Etilen dioksit, Hidrojen florür, Hidrojen sülfür, Karbon sülfür, Siyanür, Tungsten hekzaflorür yer alıyor.