Güncelleme Tarihi:
ALMANYA hükümeti, Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in Türkiye’ye karşı seyahat ve yatırım uyarısı tedbirlerine ek olarak yeni başka yaptırımlar planlıyor. Almanya Ekonomi Bakanlığı sözcüsü, Türkiye’yle yeni savunma projelerinin gözden geçirileceğini açıkladı ve Gabriel’in Türkiye’ye karşı ilan ettiği tedbirlerin silah ihracatını da kapsadığını belirtti. Reuters’e konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise, yaşanan bu krizin geçici olduğunu ve ekonomik ilişkileri etkilemeyeceğini söyleyerek, Türkiye’deki Alman yatırımlarının tamamen Türk hükümetinin garantisinde olduğunu vurguladı.
Alman ekonomi sözcüsünün açıklamasına göre, Almanya Federal Ekonomi ve İhracat Kontrol Dairesi (Bafa), Türkiye’den yeni silah ihracatına izin vermeyecek. Bu, daha önce karara bağlanan silah ihracatı projelerini kapsamıyor. Almanya tek taraflı iptale giderse, şirketlere ağır tazminat ödemek zorunda.
GÜVENCELER RİSKTE Mİ
Almanya Başbakanı Angela Merkel’in müsteşarı Peter Altmaier de, seyahat ve yatırım uyarıları dışında başka adımları da düşündüklerini belirtti. Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, ise Türkiye’yi eski Doğu Almanya (DDR) rejimiyle kıyasladı. Schaeuble, Alman Bild Gazetesi’ne şöyle konuştu: “Türkiye keyfi tutuklamalar yapıyor ve konsolosluk himayesi standartlarına uymuyor. Bu bana eski Doğu Almanya’yı hatırlatıyor. Oraya seyahat edenler, kendisine bir şey olursa, hiç kimsenin yardım edemeyeceğini biliyordu.”
Alman Meclis Başkan Yardımcısı Yeşiller Partili Claudia Roth da, Almanya’nın Türkiye’ye mal ihraç eden ve yatırım yapan Alman firmalarına verilen kredi güvencesi olan Hermes kredisi güvencesi ve silah satışı projelerinin gözden geçirilmesinin değil, durdurulmasını talep etti.
DAHA SAKİN DAVRANALIM
EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, Reuters’e verdiği röportajda “Bu konuda daha sakin, aklı selim ile tarafların bunu değerlendirmesi gerekiyor. Türkiye ile Almanya ilişkilerinin gerilim haline dönüşmesinden iki taraf da kaybeder. Kim sevinir ona bakmak lazım” dedi. Gabriel’in ifadelerini değerlendiren Zeybekci şunları söyledi: “Almanya’nın açıklamalarında kastı açan sözlerini tekrardan gözden geçirmeleri gerekiyor... Türkiye’deki tüm Alman yatırımları, yüzde 100 Türk hükümeti ve devletinin garantisi altında. Türk yatırımcıların hakları neyse onun gibidir, hatta bazı imtiyazları bile vardır.” Yaşanan krizin Almanya’ya ihracatı etkileyip etkilemeyeceği yönündeki soruya Zeybekci, “Kendi özel sektörünüze Türkiye’den mal almayın mı diyeceksiniz? Liberal ekonomilerde böyle bir şey fiziken mümkün değil. Bu nedenle ilişkilerin etkileneceğini sanmıyorum” cevabını verdi.Gümrük Birliği (GB) güncelleme sürecini etkileyip etkilemeyeceği sorusuna da Zeybekci, “Almanya kendi adına konuşuyor. Görüşmelerin en kısa sürede başlayacağı konusunda bir tereddüdüm yok” dedi.
KONUŞARAK HALLEDERİZ
BAŞBAKAN Binali Yıldırım da Alman yetkililere seslenerek “Daha sakin, daha teenniyle hareket edelim. Aramızdaki bütün meseleleri biz konuşarak, görüşerek çözebileceğimize inanıyoruz” diye konuştu. Yıldırım, Alman Bakan Gabriel’in Türkiye’deki 68 Alman menşeli şirkete soruşturma başlatıldığına ilişkin sözlerine de şu yanıtı verdi: “Bu, külliyen yalandır. Böyle bir şey yok. O şirketler Alman sahipli olmakla beraber birer Türk şirketidir. Kimisinin yarım asırdan beri geçmişi vardır. Burada isim vermek istemiyorum ama o şirketlerden birinin ismini vatandaş duyduğunda hiç Alman şirketi olarak düşünmez, Türk şirketi olarak düşünür. O bakımdan burada iş yapan yatırımcıları tedirginliğe itecek bu tür açıklamalardan uzak durulması lazım. İşin esası çok net. Herhangi bir araştırma, soruşturma yok. Türkiye güvenli bir ülkedir. Almanya ne kadar güvenliyse Türkiye de o kadar güvenlidir.”