Tefecilik yapıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Tefecilik yapıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2016 21:11

Bazı gıda perakendecilerinin hallerden ucuza ürün alıp 2-3 katı fiyatla sattığını ifade eden Gıda Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz, “Hallerde kontrol ettim, şahit oldum. Çok paraları olduğu için malları topluyorlar. Tefecilik yapıyorlar. Bunlara meydan vermemek gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Gıda Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, Ramazan ayı öncesinde gıda fiyatlarında yaşanan değişim hakkında açıklamalarda bulundu. Gıda fiyatlarında çok büyük dalgalanmalar olmadığının altını çizen Kopuz, geçmişte yaşandığı gibi bu Ramazan’da spekülatif hareketlerin çok fazla olmayacağını söyledi. Ancak perakende zincirlerinin bir ‘tefeci’ gibi hareket ettiğine dikkat çeken Kopuz, “Büyük perakendeciler, cebinde fazla para olanlar hallere gidip ürünleri uygun fiyattan alıyor. Daha sonra bunları market raflarında 2-3 katı fiyattan satıyorlar. Daha önce bu fiyat farkının hallerdeki esnaftan kaynaklandığını düşünüyordum. Ancak böyle değilmiş. Hal yasasından sonra bizzat sahaya inip incelemelerde bulundum. Bu incelemeler sonucunda perakendeciler arasında tefeci gibi halden mal alanlara şahit oldum. Meydanı tefecilerin eline bırakmamak gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

HEP MÜTEAHHİTLİK KONUŞULDU

Et fiyatları konusunda da açıklamalarda bulunan Kopuz, “Şu anda et fiyatlarında aşırı bir yükseliş yok. Enflasyon ile paralel seyrediyor. Geçen ay Tarım Bakanı Faruk Çelik’e canlı hayvanda ve etteki KDV’nin indirilmesi yönünde taleplerimizi ilettik. Bu konuya direk olarak kapıyı kapatmadı. KDV indirimleri de dahil sektörün büyümesi, tüketicinin daha ucuz ürüne ulaşabilmesi için Faruk Çelik her türlü diyaloğa açık olduğunu belirtti. Biz sanayiciyiz. Turizmde bu kadar olumsuzluk yaşanırken, ihracat pazarlarımız arasında olan Suriye ve Irak’ta 1 milyar dolarlık gıda ve içecek ihracatı kaybı varken, bırakın zam yapmayı ihracatımızı nasıl arttırırız onu düşünüyoruz” dedi. Bugüne kadar Türkiye’de hep müteahhitliğin konuşulduğunu ifade eden Şemsi Kopuz, “Bu sektöre saygımız var. Ancak artık Türkiye’nin gıda ve tarım sektörünü konuşması gerekiyor. Bu ülkenin kurtuluşu için bu sektörlerin çok büyük önemi var” dedi. 

STOK YETERLİ

Irak ve Suriye pazarında yaşanan kaybı telafi etmenin zor olduğunu aktaran Kopuz, İran pazarında kaybın az da olsa telafi edilebileceğini, 400 milyon dolarlık ihracat hedefleri olduğunu belirtti. 12 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmayı hedeflediklerinin altını çizen Kopuz, artık gıda fiyatlarının yerel sorun değil, global bir sorun olduğuna dikkat çekti.

Haberin Devamı

3 MİLYAR TL’LİK KUMANYA PAZARI

GEÇEN yıl Ramazan ayında kumanya ve alışveriş çekleri pazarının 2 milyar liralık bir büyüklüğe ulaştığına dikkat çeken Şemsi Kopuz, “Bu yıl ise bu rakamın 3 milyar lira civarına ulaşmasını bekliyoruz” dedi. Kumanya pazarında bazı fırsatçıların ortaya çıkabileceğine vurgu yapan Kopuz, “Kumanyalar içine son kullanım tarihi geçmiş ürünler konulabilir. Bunlara dikkat etmemiz gerekiyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!