Güncelleme Tarihi:
Çalışmanın araştırmalarına Devlet Demiryolları Haydarpaşa Garı Kontroller Müdürlüğü’nde başlandı. Proje, raylı sistemlerle ulaşımda kazalara ve aksamalara neden olabilecek nedenlerin sorun meydana gelmeden önce tespit edilmesinden ortaya çıktı.
Üniversite bu projeyle devleti demiryollarında meydana gelebilecek olası her kaza veya arızada 3 bin TL ile 15 bin TL arasında değişen maaliyetlerden kurtarmayı hedefliyor.
İLK İNCELEMELER BAŞLADI
Projeyi yürüten Işık Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Yar. Doç. Dr. Taner Eskil İstanbul’dan yola çıkan trenin üstüne bir kamera yerleştirerek İstanbul- Eskişehir yolu arasında ilk incelemelerine başladıklarını bildirdi.
Bu çalışmanın Devlet Demiryolları açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Eskil yaptıkları araştırmanın bir çok maddi kaybı önleyeceğini vurguladı. Bu çalışma sonucunda öngörülemeyen tel hattı arızaları otomatik olarak tespit edilecek ve bütün tel hattı sistemi zarar görmeden önlem alınması sağlanabilecek. Eskil, yaptıkları araştırmadan şöyle bahsetti:
"Trenin üstünde pantograf denilen elektrik almak için bir cihaz var. Bu cihazda bir karbon plaka var. Karbon plaka yukarıdaki tele sürtüyor ve bu telden elektrik alıyor. Eğer hatta bir sorun olursa o sorundan kaynaklanan bir darbeyle karbon kırılabiliyor. Bu çok büyük masraf getiriyor. Bazen daha da kötüsü o pantograf bütün tel hattını kopararak gidiyor. Hattın kopması durumunda bütün hattaki elektrik kesilmiş oluyor. Bütün o hattaki trenler duruyor. Bütün yolcuların otobüslerle oradan taşınması gerekiyor ve hattın baştan aşağı yenilenmesi gerekiyor. Bu çok ciddi bir problem. Bu araştırma sayesinde eğer hatta bir sorun varsa ve pantograf bir darbe uyguluyorsa onu otomatik olarak görmeyi başaracağız. En başta ufak darbelerde görelim ki sorun büyümeden raporlayalım ve oraya anında bakım yapılabilsin."