TBB: BDDK'nın bilmediği hiçbir sözleşme olmayacak

Güncelleme Tarihi:

TBB: BDDKnın bilmediği hiçbir sözleşme olmayacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2002 14:45

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yeniden Yapılandırma Çalışma Grubu Başkanı ve Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Adnan Memiş, finansal yeniden yapılandırma sürecinden yararlanan tüm firmalar ve bu kapsama giren tüm alacaklı kuruluşların BDDK'ya bilgi vereceğini, BDDK'nın bilmediği hiçbir sözleşmenin söz konusu olmayacağını bildirdi.

Haberin Devamı

İstanbul Yaklaşımı'na dönük ''Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması'' hakkında bilgi sunulması amacıyla Bankalar Birliği'nde, Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Memiş, İş Bankası Sorunlu Krediler Müdürü Süleyman Kalkan, Vakıflar Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şükrü Oruç, Yapı Kredi Bankası Genel Müdür Yardımcısı Dr. Reha Yolalan ve Pamukbank Genel Müdür Yardımcısı Kadir Polat'tan oluşan TBB Yeniden Yapılandırma Çalışma Grubu tarafından bir toplantı düzenlendi.

Çalışma Grubu Başkanı Adnan Memiş, çerçeve anlaşması hakkında basın mensuplarına bilgi verdikten sonra soruları yanıtladı. Uygulamada saydamlığın nasıl işleneceği yönündeki bir soru üzerine Memiş, taraflar arasında tam şeffaflık olacağını belirterek, şunları kaydetti:

''Yani ilgili firma kendi bünyesinde sonuna kadar ilgili alacaklı kuruluşlara kendini açmak durumundadır. Bu anlamda bu şeffaflık kesinlikle zaten gerekiyor. Alacaklı kuruluşlar da kendi aralarında bütün tartışmalarda alacakları teminat ve faiz oranları son derece şeffaf olmak durumundadır.

Haberin Devamı

Bu, çalışmanın sağlıklı sonuçlanabilmesi açısından önemlidir. Ama bunun ötesinde bir şeffaflık ihtiyacı var. O da kamu yönündendir. Banka ile müşteri arasında Bankalar Kanunu gereği sır niteliğindeki birtakım konular irdeleniyor olacaktır.

Bunun sadece kamu otoritesi açısından biliniyor olması bizim açımızdan son derece önemlidir. Bu süreç içerisinden yararlanan tüm firmalar ve bu kapsama giren tüm alacaklı kuruluşlar BDDK'ya bilgi verecektir. Dolayısıyla BDDK'nın bilmediği hiçbir sözleşme söz konusu olmayacaktır.''

FONLAMANIN MALİYETİ NEREDEN KARŞILANACAK?
 
Fonlamanın maliyetinin nereden karşılanacağı yönündeki bir soru üzerine Memiş, ''Özellikle Dünya Bankası olmak üzere fonlama yapılması yönünde bir olduğunu gözlemliyoruz'' dedi.

Rakam telafuz etmek istemediğini ve program yürüdükçe anlamlı bir rakamın ortaya çıkacağı kanısında olduğunu ifade eden Memiş, ''Bu rakamlar oluştukça sözünü ettiğim aktif pasif varlığın oluştuğunu, hatta bunun da kendi içerisinde zincir bir etki yapacağını düşünüyorum. Böyle bir imkanın getiriliyor olması başka kuruluşları da bu tür imkanları getirmeye motive edecektir'' diye konuştu.

Haberin Devamı

Adnan Memiş, aslında fonlamanın zaten yapılandırılamamış bir krediye şu anda yapıldığını kaydederek, ''Bu fonlama, daha sonra katkısını beklediğimiz bu anlamdaki konularda daha da iyileşerek devam edecektir'' dedi.

Bir basın mensubunun Dünya Bankası'ndan 500 milyon dolar gelebileceğini hatırlatarak, bu rakamın yeterli olup olmayacağını sorması üzerine Memiş, bu rakamların ihtiyatla telafuz edildiğini, bir deklerasyonun kesinlikle olmadığını belirterek, şöyle konuştu:

''Dünya Bankası'nın da kendi içinde bir prosesi var. Onlar da şu dakika bizim hazırladığımız bu programı irdelemeye çalışıyorlar. Bunu mutlaka kendi aralarında görüşeceklerdir. Dolayısıyla böyle bir süreçten mutlaka geçecektir. Bu karar organlarından geçtikten sonra ortaya konacaktır.''

Haberin Devamı

Memiş, fonlamanın gerçekleşmemiş olmasının, sözleşmelerin gecikmesi anlamına da gelmeyeceğini savundu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!