TBB Başkanı Aydın: Sorunlu kredilerin oranı yönetilebilecek düzeyde

Güncelleme Tarihi:

TBB Başkanı Aydın: Sorunlu kredilerin oranı yönetilebilecek düzeyde
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2012 17:18

Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, bankaların kredi kalitesinin son derece iyi olduğunu belirterek, “Sorunlu kredi/toplam kredi rasyomuz yüzde 2,7-2,8 civarında. KOBİ kredilerine baktığımız zaman orada da 3,2... Baktığınız zaman yönetilebilecek düzeyde” dedi.

Haberin Devamı

Aydın, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) mart ayı Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, dünyadaki ekonomik durum ile krizdeki ülkelerin içinde bulunduğu sorunlara değinerek, dünyada büyümenin 2010 ve 2011'de aşağı yönlü olduğunu, 2012'de de aşağı yönlü bir beklenti bulunduğunu söyledi.

Büyüme oranlarına işaret ettiği Türkiye'de bu yıl yüzde 4 civarında büyüme öngörüldüğünü anımsatan Aydın, Türkiye'nin gelişmekte olan ülkelerden olumlu yönde ayrıştığı unsurları anlattı.

Türkiye Bankalar Birliği olarak büyümenin özel sektör eliyle olmasını istediklerini vurgulayan Aydın, ağırlıklı olarak yatırımların finansmanında özel sektör yatırımlarının ön planda geldiğini ifade etti.

Hüseyin Aydın, Türkiye'de bankacılık sektörünün ekonomik faaliyeti finanse ettiğini, risk algısının düşük düzeyde kalmasını sağladığını belirterek, günümüzde kredilerin GSYH'nın yüzde 54'üne geldiğini söyledi.

Haberin Devamı

Kredilerin dağılımında kurumsal kredilerin payının yüzde 68, bireysel kredilerin payının yüzde 32 olduğunu hatırlatan Aydın, krediye erişimde hala sıkıntıları olduğunu kendilerinin de kabul ettiği KOBİ'lerin toplam kredi hacminden aldığı payın yüzde 24 civarında olduğunu, bunun da yıllar itibarıyla sürekli artan trendi bulunduğunu, kredilerin yüzde 65 lira, yüzde 35 yabancı para cinsinden olduğunu kaydetti.

“Nakdi kredilerde İstanbul'un payı düştü”

Kurumsal nakdi kredilerin dağılımında imalat sektörünün önde geldiğinin altını çizen Aydın, arkasından ticaret ve inşaatın geldiğini, ayrıca enerjide ciddi bir artış olduğunun da görüldüğünü belirtti.

Nakdi kredilerde İstanbul'un payının düştüğüne dikkati çeken Aydın, 2007'de yüzde 46,1 olan payın, 2011'de yüzde 40,4'e düştüğünü, Ankara ile İzmir'in hemen hemen başa baş olduğunu söyledi.

Hüseyin Aydın, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kredi kalitemizin son derece iyi olduğunu söyleyebiliriz. Sorunlu kredi toplam kredi rasyomuz yüzde 2,7-2,8 civarında. KOBİ kredilerine baktığımız zaman da orada yüzde 3,2... Baktığınız zaman yönetilebilecek düzeyde. Bu sadece yüzde olarak düşme değil. Biz 'bir tarafta kredi hacmimiz arttığı için sorunlu kredi azalmış' demiyoruz. Mutlak olarak da bizim sorunlu kredilerimizde azalma var. Bunda girişimcilerimizin, işadamlarımızın ve bankalarımızın karşılıklı anlayışı ve iş tutuş biçimlerinin pozitif oluşunun bir etkisi olduğunu da ifade etmek istiyorum.”

Ekonomi yönetiminin aldığı önlemler...

Geçen yılın ikinci yarısında cari açıkla birlikte başlayan bir süreçte ekonomi yönetiminin kredi hacmini daraltmak için birtakım önlemler aldığını hatırlatan Aydın, bankacılık sektörünün de bu önlemlere ihtiyatlı bir yaklaşım sergilediğini, kredi hacminin biraz daha sınırlı şekilde arttığını ve maliyetlerin yükseldiğini ifade etti.
Aydın, “Biz o zaman bankacılık kesimi olarak ülkeye döviz kazandıran, katma değer sağlayan, artısı olan, uzun vadede cari açığımızı kapatacak işlemler için bu sınırlandırmanın olmamasını arzu etmiştik. Ama ekonomi yönetimi onda ısrar etmişti. Kredilerde bunun yansımalarını görüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Toplam kredilerde kur artışlarından arındırılarak bakıldığında yüzde 22'lik bir artışın söz konusu olduğunu anımsatan Aydın, buna rağmen sektörün reel sektörü finanse etmeye devam ettiğini vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!