Tayvan'a sattı Brezilya’dan aldı

Güncelleme Tarihi:

Tayvana sattı Brezilya’dan aldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2018 00:21

Birleşme ve satın alma işlemlerinin oldukça yavaşladığı 2018’in son çeyreği güzel haberle başladı. Oyak, yüzde 100’üne sahip olduğu Oyak Çimento’nun yüzde 40’ını Tayvanlı TCC’ye 640 milyon dolara sattı. Oyak Çimento bu satışın hemen ardından 700 milyon Euro’ya Brezilyalı çimento devi Intercement’in Portekiz ve Cape Verde’deki üç fabrikasını satın aldı.

Haberin Devamı

UZAK Doğu’nun en büyük çimento üreticilerinden Taiwan Cement Corporation (TCC) ve Oyak Grubu, uluslararası çimento pazarında güçlerini birleştirme hedefi doğrultusunda bir ortaklık kurdu. Bu ortaklık sonucunda Oyak, yüzde 100 oranında sahibi olduğu Oyak Çimento AŞ hisselerinin yüzde 40’ını toplam 1.6 milyar dolar değerleme üzerinden 640 milyon dolar bedelle sattı. OYAK ve TCC bu işbirliğiyle bölge ve dünyada yeni pazarlara açılmayı hedefliyor.

Oyak’ın ikinci hamlesi ise Reuters’in haberine göre 700 milyon Euro’ya Brezilyalı çimento devi Intercement’in Portekiz ve Cape Verde’deki çimento fabrikaları ve diğer varlıklarını alması oldu. Satılan varlıklar Intercement ve Cimpor adları altında faaliyet gösteren üç entegre çimento fabrikası, iki öğütme tesisi ve diğer varlıkları kapsıyor.

Haberin Devamı

Tesislerin üretim kapasitesi yıllık 9.1 milyon ton çimento düzeyinde. Brezilyalı holding şirketi Carago Correa’ya ait olan Intercement’in açıklamasında, “Bu işlem Intercement ve Cimpor’un Brezilya başta olmak üzere Güney Amerika’daki zorlu piyasa koşulları nedeniyle daha önce başlattığı borç azaltma çalışmalarının bir parçasıdır” denildi. 

Oyak Çimento bünyesinde Aslan Çimento, Adana Çimento, Bolu Çimento, Mardin Çimento, Ünye Çimento, Denizli Çimento ve Oyak Beton Sanayi bulunuyor. Açıklamanın ardından Oyak Çimento Grubu iştirakleri ilk işlemlerde sert yükseliş kaydetti. Adana Çimento, Bolu Çimento,Mardin Çimento, Ünye Çimento ve Aslan Çimento hisselerinde yüzde 1 ile yüzde 15’e varan yükselişler yaşandı.

Tayvana sattı Brezilya’dan aldı

YENİ PAZARLAR

Oyak’tan yapılan açıklamada, ortaklığın Oyak’ın dünyaya açılma vizyonunun bir yansıması olduğu belirtilerek, bu işbirliği ile bölgede ve dünyada yeni pazarlara açılmanın hedeflendiği ifade edildi. İşbirliğinin yurtdışı piyasaların Türkiye ekonomisine duyulan güvenin bir göstergesi olduğunu belirten Oyak Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, “Oyak ve TCC arasında tesis edilen iş birliğinin önümüzdeki dönemde uluslararası arenada büyüme hedeflerimize ve ülke menfaatlerimize uygun olarak gerek çimento gerekse diğer iş kollarında yapılacak yatırımlara olumlu katkı sağlamasını bekliyoruz.

Haberin Devamı

Oyak bir dünya markası olma hedefi yolunda atılımlarına devam edecek” dedi. Satın almaya ilişkin ise Erdem, “Büyüme stratejilerimiz doğrultusunda ülkemizde ve dünyada yatırımlarımızı sürdürecek, üyelerimize sürdürülebilir nema sağlamak adına Türkiye’de ve dünyada fırsat olarak gördüğümüz adımları atmaya devam edeceğiz” dedi.

Çin’de doymaya yakın olan pazarın artık stratejik beklentilerini karşılamadığını belirten TCC Yönetim Kurulu Başkanı Nelson Chang de, Türkiye gibi stratejik önemdeki bir ülkede Oyak ile işbirliğinin çok büyük bir fırsat olduğunu ve TCC’nin Asya pazarı dışına açılması adına öncü bir adım olacağını söyledi. 

Tayvana sattı Brezilya’dan aldı

Haberin Devamı

ÇİN’İN EN BÜYÜK ÜRETİCİLERİNDEN

AÇIKLAMADA yer alan bilgiye göre, 1946 yılında Taipei Tayvan’da kurulan TCC, 1954 yılında özelleştirildi. Şirketin turizm ve sağlık sektörü başta olmak üzere enerji ve kimyevi alanlarında da yatırımları bulunuyor. Tayvan’da 11, Çin’de ise 65 milyon ton çimento üretim kapasitesi olan şirket 2017’de 3.2 milyar dolar hasılat gerçekleştirdi. 23 adet fabrikası bulunan TCC, Çin’in en büyük üreticileri arasında.

YILLIK 8.5 MİLYAR DOLARDA KALABİLİR

YATIRIM danışmanlığı ve varlık yönetimi alanlarında faaliyet gösteren Ünlü&Co, seçim ve TL’deki sert değer kaybının yaşandığı 2018 için satın alma-birleşme hacminin 8-8.5 milyar dolar ile geçen yılın altında kalacağını öngörürken, yakın dönemde çimento ve enerji gibi sektörlerde konsolidasyonlarda hızlanma bekliyor. Reuters’e konuşan Ünlü&Co Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Romano ve Kurumsal Finansman Yönetici Direktörü Mehmet Sezgin bu yıl henüz kapanmayan Denizbank işlemi dahil 8-8.5 milyar dolarlık bir hacim beklediklerini belirtti. Geçen yıl 10 milyar dolarlım işlem yapılmıştı. Romano, şu anda piyasaya çıktıkları ve bitme şansı olan ya da piyasaya yakında çıkacak olan 10 adet işlem olduğunu belirterek, bunların 200 milyon dolarlık ortalama işlem büyüklükleri olduğunu kaydetti. Sezgin de enerji ve çimento gibi sektörlerde bir konsolidasyon görülebileceğine dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!