Güncelleme Tarihi:
Konuya ilişkin açıklamada bulunan Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden, geçen yıl tay satışından 20 milyon lira kazandıklarını, bu yıl bu rakamı yüzde 50 artırdıklarını anlattı.
Bu artışta, kuruluşun tay satışına yönelik tanıtım çalışmalarının önemli etkisi olduğunu vurgulayan Bilden, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Her yıl ortalama 250 tay satışımız var. Tabii bunu arttırmak oldukça zor, kısrakla alakalı bir şey. 600 bin liraya çok iyi 4 kısrak aldık. Kendi atlarımız arasından da 25-30 kısrak ayıracağız. 2013 yılı için 300 tay satmayı hedefliyoruz. Bu yüzde 20 civarında büyüme demektir. Aynı performansta at yetiştirdiğimizde, 30 milyon liralık bu geliri 40 milyona yaklaştırmamız bizim için önemli bir hedef.”
Bilden, bu yıl 204'ü koşu, 46'sı elit tay olmak üzere toplam 250 baş tayı satışa sunduklarını hatırlatarak, elit tayların diğer koşu taylarından farkının anne-babasının meşhur, kardeşinin de grup-1 ve grup-2 yarışlarını kazanmış veya iyi performans göstermiş safkan Arap koşu tayları olduğunu anlattı.
Mehmet Halis Bilden, hipodromlarda koşan 3 attan birinin TİGEM'in atı olduğunu, mevcut durum itibarıyla hipodromlarda koşan bin 595 Arap atının yaklaşık 544'ünün TİGEM'in yetiştirdiği atlar olduğunu bildirdi.
“Tanıtım çalışmalarına 500 bin lira harcadık”
Bilden, kuruluşun bu yılki koşu tayları satışları öncesinde yaptığı tanıtım çalışmaları ve ödeme kolaylıkları sonucu satış gelirlerini yüzde 52 arttığını belirtti.
Tanıtım çalışmaları için yaklaşık 500 bin liralık harcama yaptıklarını anlatan Bilden, bu kapsamda atın tarihçesi ve yetiştiriciliğini içeren tanıtım belgeseli hazırlayıp TV kanallarında yayınlattıklarını, işletmelerin damızlıkta kullandığı safkan Arap aygırlarının kataloğunu hazırladıklarını söyledi.
Koşu tayları satışında ilk kez tay bedelinin yarısını ödemek şartıyla geri kalan kısmının 5 ay taksitlendirilmesi ve kredi kartıyla ödeme yapılması uygulamasını başlattıklarını da belirten Bilden, bu yılki satışlara katılanlara muhammen bedeli 25 bin liradan olan 4 tane promosyon tay hediye ettiklerini de söyledi.
Bilden, bunların yanı sıra satışlar süresince işletmelerde daha önce konaklama imkanına sahip olmayan at sahiplerine son derece rahat ve konforlu bir şekilde konaklama imkanı sağladıklarını dile getirdi.
Tay satış gelirlerini Türkiye'deki enflasyon artışına paralel değerlendirerek 2011 yılında safkan Arap koşu tayı ortalama fiyatı 36 bin lirayken bu yıl bu fiyatı 55 bin liraya yükselttiklerini kaydeden Bilden, bu yıl ortalama satış fiyatlarında, geçen yıla göre yüzde 52 artış kaydedildiğini belirtti.
Fas'a dondurulmuş sperma ihraç edildi
Osmanlı'dan miras kalan ve halen yaşatılan yegane kaynaklardan birisi olan safkan Arap atının yetiştiriciliği ve ıslah çalışmaları bugün TİGEM'in Karacabey, Anadolu ve Sultansuyu işletmelerinde yürütülüyor. TİGEM, koşu atı olan Arap atının ıslahı ve gen kaynağının muhafazası için safkan Arap atı yetiştiriciliğini devam ettirirken, Türkiye'de yarış alanlarında koşan safkan Arap atlarının hemen hemen tamamının kökeni TİGEM işletmelerindeki safkan Arap atlarına dayanıyor.
Koşu kabiliyetini artırma yönünde yapılan ıslah ve seleksiyonlar neticesinde, yüksek vasıflı nesiller elde eden TİGEM, toplamda yaklaşık 200 bin dekarlık bir alanı at yetiştiriciliğinde kullanıyor ve faaliyetlerini bin 164 baş Arap atı ile sürdürüyor.
Yarış sahalarında 2011 yılında koşan at sayısının yüzde 34'ü TİGEM'de, geri kalan kısmı ise özel haralarda yetiştirilirken, yetiştirmede kullanılan safkan Arap damızlık kısrak miktarı, TİGEM işletmelerinde 350 baş olmasına karşılık özelde bu sayı bin 900 baş civarında bulunuyor. Bu yıl içinde dağıtılan toplam ikramiye ve yetiştiricilik priminin yüzde 50'sini TİGEM yetiştirmesi atların kazandığı bildiriliyor.
Öte yandan, atçılıkta, sahip olunan gen kaynaklarını koruyabilmek amacıyla Karacabey Tarım İşletmesi'nde dondurulmuş sperma laboratuvarı kuran TİGEM bir ilk olarak 2012 yılında 3 meşhur aygıra (Caş, Ayabakan ve İzbatur) ait 75 doz dondurulmuş spermayı Fas'a ihraç ederek sektörden elde edilen gelir kaynaklarına bir yenisini ekledi.