Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2006 12:27
Kuş gribi hastalığı nedeniyle zor günler geçiren kanatlı hayvan sektörünün, zorunlu olarak küçülme yoluna gideceği belirtildi.
Türkiye'nin önemli kanatlı hayvan üreticilerinden Banvit Genel Müdürü Ömer Görener, kuş gribinin olumsuz etkileri nedeniyle bu yıl sektörde yüzde 50 oranında küçülme beklediklerini belirtti.
Türkiye'de ilk kez geçen yıl Ekim ayında Balıkesir'de görülen ve bu yıl ülke genelinde farklı yerleşim merkezlerinde ortaya çıkan kuş gribinin kanatlı hayvan sektörünü olumsuz yönde etkilediğini hatırlatan Görener, geçen yıl sektörün 2.5 milyar
dolar büyüklüğe ulaştığını, son dönemde ise sektörde ürün satışlarının durma noktasına geldiğini bildirdi.
Tavukçuluk sektöründe haftada 20 bin ton üretim yapıldığını, ancak kuş gribi vakaları nedeniyle üretimin tamamen soğuk hava depolarına kaydırıldığını kaydeden Görener, “bu sektörde, bir anda üretimi durdurmak mümkün değil. Kümeslerdeki hayvanları beslemeye devam etmek zorundayız. Bu hayvanlar bitene kadar da soğuk hava depolarında stoklamalar sürecek” dedi.
YÜZDE 50 KÜÇÜLME Kuş gribinin olumsuz etkileri nedeniyle sektörde küçülmeler yaşanacağını ifade eden Görener, şu bilgileri verdi:
“Sektörün yüzde 50 oranında küçüleceğini düşünüyorum. Sektör hacmi bu yıl 1-1.5 milyar dolara kadar gerileyebilir. Kısa süreli olmasını umduğumuz daralmaya karşın, yeniden büyüme için sektörün karlılığının da korunması gerekiyor. Bu nedenle sektör firmalarında işten çıkarmalar da yaşanabilir. Bu kapsamda firmamızın geçen yıl 250 milyon dolar olan cirosunun, yüzde 50 dolayında gerilemesini bekliyoruz.”
Kanatlı sektörünün AB ülkelerine ihracat hazırlığında olduğunu, bu yılın ortalarında ihracatların başlamasının planlandığını hatırlatan Görener, kuş gribinin yol açtığı olumsuzluklar nedeniyle ihracatların gelecek yıla ertelenebileceğini söyledi. Hastalıkla mücadele kapsamında alınması gereken önlemleri büyük titizlikle sürdürdüklerini vurgulayan Görener, itlaf işlemlerinin sürdürülmesinin hastalığın yayılmasını engelleyeceğine dikkati çekti.
KURBAN BAYRAMI DA ETKİLEDİ Şeker Piliç Genel Müdür Yardımcısı Emre Bor da, genellikle Kurban Bayramı dönemlerinde 1,5-2 ay süreyle beyaz et tüketiminde azalmalar yaşandığını, aynı dönemde kuş gribinin yol açtığı tedirginliğin de devam etmesi nedeniyle sektördeki olumsuzluğun ilkbahar aylarına kadar sürmesini tahmin ettiklerini belirtti. Kuş gribinin yol açtığı olumsuzlukların ortadan kaldırılması için çalışmalarının sürdüğünü, bu anlamda vatandaşın bilinçlendirilmesine büyük önem verdiklerini ifade eden Bor, entegre tesislerde üretilen hayvanlarda hastalık görülmediğini, tehlikenin salma diye tabir edilen köy tavukçuluğundan kaynaklandığını vurguladı.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın köy tavukçuluğu dönemini bitirme yönündeki çalışmalarını olumlu karşıladıklarını kaydeden Bor, şöyle konuştu: “Köy tavukçuluğu olarak adlandırılan açıkta, evlerin yakınındaki kümeslerde hayvanların yetiştirilmesine devlet politikasıyla son verilmelidir. Dış ortamda zararlı birçok organizma ile temasa geçen hayvanlar, birçok bulaşıcı hastalığa davetiye çıkarıyor. Entegre tesislerde yetiştirilen hayvanlarda ise hastalık görülmesi olasılığı oldukça düşüktür. Herşeye rağmen, insanımız kanatlı ve kümes hayvanları ürünlerini tüketmeye çekiniyorlar. İnsanımıza, entegre tesislerde üretilen markalı ürünlerde bir tehlike olmadığını anlatmaya çalışıyoruz. Vatandaşımızı bu konuda bilinçlendirdiğimiz zaman, sektörün rahat bir nefes alacağına inanıyoruz.”