Güncelleme Tarihi:
Geçen yıl yaşanan salgına karşı tüm önlemleri alarak, entegre tesisleri Avrupa standartlarına taşıyan sektör temsilcileri bu kez de ham madde sıkıntısıyla karşılaştı.
Türkiye genelinde üretim kısıtlamasına gidilen sektörde, büyük işletmeler ana damızlıklarından birini üretim bandından çıkarıyor. Üretimde yaklaşık yüzde 30 düşüşün yaşandığı tavukçuluk sektörü, mısır ithalatının önünün açılması için Toprak Mahsulleri Ofisi'nden (TMO) gelecek karara yöneldi.
Adana'da, günlük 50 bin tavuk kesimi yapan Beyza Piliç'in Genel Müdürü Recep Çalışkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mısır fiyatlarının yükselmesi ve sektörün mısır bulmaktaki sıkıntısının ciddi boyutlara ulaşabileceğini belirtti.
Çalışkan, TMO'nun ithalat yapma kararından sonra fiyatlardaki yükselişin durmasına karşın, ithal mısırın paylaştırılması sırasında yapılan hatalı uygulamalar nedeniyle fiyat artışının tekrar hızlandığını söyledi.
Üretim darlığı nedeniyle piliç fiyatlarının arttığını, perakende 4 YTL'den satışların gerçekleştiğini ifade eden Çalışkan, şunları kaydetti: “Tavuk fiyatları ekonomiye bağlı. Türkiye'de suni bir kriz havası oluşturulmaya çalışılıyor. Bu bizi etkilemez diye umut ediyoruz. Sektördeki üretim eksikliği nedeniyle çok fazla bir fiyat artışı da yaşanmadı. Geçen 2 ay içinde tavuk üreticileri ciddi zarar yaşadı. Kuş gribinin ardından tavuk ucuzlamış, bir çok tesis kapanma noktasına gelmişti. Bu yıl sektör temsilcileri olarak kendimizi toparlayacağımıza inanmıştık. Ancak, bu kez de mısır ve soya fasulyesi fiyatları sürpriz yaptı. Mısırın tonu 300 YTL'den 460 YTL'ye, soya fasulyesi 300 dolardan 390 dolara yükseldi. TMO mısırda ithalat yapınca rahatlar gibi olduk. Ancak, ithalat yeterli olmadığı için fiyat sıkıntısı yeniden yaşanıyor.”
Çalışkan, ithalat şu anda talebin yüzde 25'ini karşıladığını, arz ve talebe bağlı olarak, mısırdaki fiyat artışının devam etmesi halinde, tavukçuluk sektörünün de zam uygulayabileceğini dile getirdi.
Sektörün her şeye karşın yıl sonuna umutlu gözlerle baktığını ifade eden Çalışkan, “Tavukçuluk sektöründe üretime dönük ani kararlar almanız mümkün değil. Üretim 9 ayda planlanır. Bu nedenle, önümüzde 9 aya dönük planlamalarda sektör temsilcileri olumlu bir hava izliyor” dedi.
Çalışkan, geçen yıllarda yaşanan kuş gribi vakalarının da sektörü disipline ederek, kaliteyi artırdığını, vatandaşın da artık bilinçlenerek, entegre tesislerde üretilen ürünleri tercih ettiğini sözlerine ekledi.