Tavukçuların Rusya heyecanı

Güncelleme Tarihi:

Tavukçuların Rusya heyecanı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2010 11:41

Türkiye'de faaliyet gösteren tavuk eti üreticisi firmaların temsilcileri, yıllık 500 bin ton civarındaki beyaz et ihtiyacını ağırlıklı olarak ABD, Brezilya'dan karşılayan Rus pazarına girebilmek için destek istiyor.

Haberin Devamı

Sektör temsilcilerinden Beyza Piliç Genel Koordinatörü Necmettin Çalışkan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya'yı ziyaretinde, bu ülke yetkililerinin, tavuk eti ihtiyaçlarını Türkiye'den karşılama taleplerini sevindirici bulduklarını söyledi.

Rusya'nın ABD ve Brezilya gibi ülkeler başta olmak üzere yılda 500 bin ton dolayında tavuk eti ithalatı gerçekleştirdiğini belirten Çalışkan, ancak Türkiye'deki üretim maliyetinin yüksek olması sonucu üretici firmaların bu ülkeye ihracat girişiminde bulunamadığını ifade etti.
Çalışkan, Rusya'nın, tonu bin 300 dolara tavuk eti satın alırken, Türkiye'deki üretim maliyetinin ortalama bin 800 doları bulduğunu belirterek, “Türkiye'deki üretici firmalar tarafından piyasaya sürülen ürünler, tamamen hijyenik koşullarda, yeni teknolojik imkanlar kullanılarak ve kaliteli şekilde hazırlanıyor. Kesinlikle Rusya'nın ithal ettiği ürünlerde olduğu gibi klor kullanılarak temizlenmiyor” dedi.

“İLK ETAPTA 100 BİN TON İHRACAT YAPILABİLİR”

Başbakan Erdoğan'ın Rusya devlet yetkilileriyle görüşmesinden sonra, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in birkaç gün önce İstanbul'da sektör temsilcileriyle toplantı yaptığını anlatan Çalışkan, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Sektör temsilcileri olarak Rusya'ya ilk etapta bu yıl için 100 bin ton dolayında tavuk eti ihracatı yapabileceğimizi belirttik. Ancak Rusya, tavuk ihracatı için şu anda umutsuz vaka. Çünkü bizdeki üretim maliyeti yüksek. Rusya, bizdeki ürünün kaliteli olduğunu bilmesine rağmen bu kadar yüksek fiyata ürün almak istemez. Aradaki miktarı devlet sübvanse ederse belki ihracat mümkün hale gelebilir. Ya da, daha çok ısıtmada kullandığımız elektrik ve yem gibi girdi maliyetlerinin aşağıya çekilmesi gerekir. Üretim harcamalarımız düşerse biz de, şimdilik yedek lastik veya can yeleği gibi gördüğümüz Rusya'ya ihracat için girişim başlatırız.”

AY SONUNA KADAR NETLEŞİR

Şeker Piliç Yönetim Kurulu Üyesi Emre Bor,  Rusya'nın 500 bin ton beyaz et talebiyle ilgili olarak, “Durumun ay sonuna kadar  netleşeceğini umut ediyorum” dedi. Bor, gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya Tarım Bakanlığına bağlı  uzmanların geçtiğimiz aylarda Türkiye'de faaliyet gösteren beyaz et şirketlerine  ait tesisleri gezdiğini anımsattı.

Haberin Devamı

Rusya'nın, bu ziyaretler sonrasında Türkiye'de faaliyet gösteren 6  şirketten beyaz et ve et ürünlerinin ithal edilmesine onay verdiğini belirterek,  şunları kaydetti:

“Ancak 500 bin tonluk ürün talebinin bu 6 şirket arasında nasıl  dağıtılacağı konusunda çalışmalar Tarım ve Köyişleri Bakanlığımız nezdinde devam  etmektedir. Bunun belirlenmesiyle birlikte 6 firma kendilerine verilen miktarlar  doğrultusunda ihracata başlayacak. Durumun ay sonuna kadar netleşeceğini umut  ediyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!