A.A.
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2009 10:34
Satışı artırmak amacıyla fiyatlarda indirim yapan tavuk eti üreticileri, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında, Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin de aralarında bulunduğu heyetin Rusya ziyaretindeki görüşmelerde “beyaz et ihracatı”nın gündeme gelmesinin yeni pazar olanaklarının yaratılması umudunu doğurması açısından memnuniyetle karşıladı.
Beyza Piliç Genel Koordinatörü Necmettin Çalışkan, kuş gribi gerekçesiyle Rusya'ya beyaz et ihracatının durdurulmasının, Türkiye'nin tavukçuluk sektörünün ciddi pazar kaybına yol açtığını söyledi.
Türkiye'de ileri teknoloji ile donatılmış modern tesislerde kalite ve hijyen açısından dünya standartlarının üzerinde üretim yapıldığını belirten Çalışkan, bu nedenle Rus yetkililerinin hastalık veya olumsuzluk yaratacak başka nedenlerle ilgili gereksiz bir tedirginlik yaşadıklarını ifade etti.
Çalışkan, yaşanılan olumsuzluk nedeniyle Rus pazarının ihtiyacını Brezilya ve ABD'nin karşıladığını belirterek, “Sektör temsilcileri, kaliteli ürünlerini Rusya'ya ihraç etmek üzere hazır bekliyor. Rusya'dan kontrol amacıyla geleceği beklenen heyetin bir an önce incelemede bulunmasını ve olumlu yöndeki raporlarının ardından TIR'larımızın yola çıkmasını sabırsızlıkla bekliyoruz” şeklinde konuştu.
İHRACAT
Çalışkan, Türkiye'de tüketimi teşvik amacıyla artan girdi maliyetlerine karşın zaman zaman fiyat indirimi yapmak zorunda kaldıklarını bildirdi.
Küresel ekonomik krizin olumsuz yansımalarının sektöre kan kaybettirdiğini ifade eden Çalışkan, “Ayakta kalabilmek adına zararına satışlarla bu sıkıntılı günleri aşmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Çalışkan, Türkiye'de günlük 3 milyona yakın tavuk kesimi yapıldığına dikkati çekerek, “Üretimin ağırlıklı bölümü Orta Doğu ülkelerine ihraç ediliyor. Dünyanın en ciddi tavuk eti ürecisi konumundaki Rusya'nın ithalatı da 120 bin ton civarında. Yani Türkiye'nin ihracatının iki katı oranında. Eğer Rusya'ya ihracat kapısı açılırsa sektör temsilcileri rahat bir nefes alabilecek” diye konuştu.
Garip Tavukçuluk Genel Müdürü Uğur Uzun da sektörde dış pazarı genişletmeye çalıştıklarını söyledi.
Bu yıl bekledikleri canlılığın, geçen yılki sıkıntıları unutturacağına inandıklarını ifade eden Uzun, Rusya pazarının açılmasının sektörün geleceği açısından son derece önemli olduğunu ifade etti.
Uzun, Türkiye'nin tavuk eti üretiminde dünyada 14'üncü sırada olmasına rağmen bu potansiyeli geliştirememenin sıkıntısının yaşandığını sözlerine ekledi.