Güncelleme Tarihi:
Göksu, yaptığı yazılı açıklamada, susam üzerindeki yüzde 24'e varan vergi maliyetlerinin üretici ve tüketiciyi zor durumda bıraktığını ifade etti.
Vergi maliyetleri nedeniyle rekabette zorlanan Türkiye'nin, dünya helva pazarındaki liderliğini kaybetmek üzere olduğunu belirten Göksu, Yunanistan, Mısır, Cezayir gibi ülkelerin Türkiye'nin pazar liderliğini elinden almaya başladığına dikkati çekti.
Göksu, yeni yılda susama uygulanan verginin hafifletilerek, sektöre nefes alma ve rekabet desteği sağlanması gerektiğine işaret ederek, "Bu vergi maliyetleriyle geleneksel lezzetlerimiz kaybolmaya yüz tutacak. Tüm dünyada Türk helvası olarak bilinen lezzetimiz Yunan helvası olarak anılmaya başlandı. Yapılacak bir vergi indirimi doğrudan fiyatlara yansıtılacağı için dar gelirlinin sofrası da helvayla tatlanacak" değerlendirmesinde bulundu.
Yıllık 150 bin ton susam tüketimi yapan Türkiye'nin, Çin ve Hindistan'ın ardından en büyük ithalatçı olduğu bilgisini veren Göksu, şunları kaydetti:
"Yerli susam üretimi ihtiyacın ancak yüzde 5'ini karşılıyor. Susamın kullanıldığı ürünler 1 milyar doların üzerinde bir pazar oluşturuyor. Şu anki vergi oranları üretici ve tüketicinin aleyhine. Orta Doğu ve Arap ülkeleri başta olmak üzere sektörümüz 50'den fazla ülkeye ihracat yapmakta. Kalitesi ve işçiliği nedeniyle Türk helvası tüm dünyada ilk tercihler arasında yer alıyor. Susam fiyatlarındaki artışın üzerine bir de Türkiye'deki vergiler eklendiğinde rekabet gücümüz çok azaldı. Pek çok ülkede liderliğimizi Yunanistan ve Mısır'a kaptırıyoruz. Baklava ve yoğurt gibi bize has lezzetleri pek çok pazarda Yunanistan sahipleniyor. Aynı durum helva için de yaşanmaması adına önlemler almalıyız. Hükümetin bu alanda bir çalışma yaptığını biliyoruz. Sektör olarak susamın vergisinin yüzde 24'ten 10'a indirilmesini istiyoruz. İndirim olursa biz üreticiler de helva ve tahin ürünlerinde fazlasıyla indirim yaparız."
Satışlarının önemli bölümünü kışın yaptıklarını belirten Göksu, kış döneminde satışların yüzde 65'ini gerçekleştirdiklerini bildirdi.
Göksu, iç pazarda üretilen susamın sektörün ihtiyacının yüzde 5'ine dahi yetmediğini aktararak, "Türkiye'de üretilen susamın sektörün talebine yetişememesi nedeniyle imalatçı firmalar ithalata yönlenmiştir. Devletin milli değerlerimizi korumak için susam ekim alanlarını genişletmesi ve çiftçilere bir takım teşvikler uygulaması gerek. Susam yaklaşık 50'ye yakın gıda ve tatlıda kullanıldığı için gıda sektörü için kritik bir ürün" açıklamasını yaptı.