‘Tatlı Cadı’ ve Fransa salladı borsada 15 milyar lira uçtu

Güncelleme Tarihi:

‘Tatlı Cadı’ ve Fransa salladı borsada 15 milyar lira uçtu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2011 00:00

Günün ilk yarısında FED’in mesajyla toparlanan borsalarda hava yine bozuldu. Önce ‘Tatlı Cadı’ lakaplı ekonomist Meredith Whitney’in açıklamalarları, ardından ‘Fransa’nın da notu düşecek’ söylentileri sert satışlar getirdi. İMKB de ikinci seansta eksiye dönerek günü yüzde 5 kayıpla kapattı, hisseler 15 milyar lira eridi.

Haberin Devamı

ABD Merkez Bankası (FED) açıklamalarıyla rahatlayan piyasalarda, ‘tatlı cadı’ lakaplı ABD’li tanınmış bankacılık ekonomisti Meredith Whitney’in ABD bankalarına yönelik sert açıklamaları ve Fransa’nın da notunun düşürüleceği söylentileriyle hava birden tersine döndü. Yurtdışını takip eden İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) yüzde 5.01 değer yitirdi ve yarım günlük işlemlerde 14 milyar 933 milyon lira birden buhar oldu.

FED piyasaları rahatlattı

Piyasalar, güne sakin bir başlangıç yaptı. ABD’nin kredi notunun düşürülmesinin ardından hafta başından bu yana dalgalı seyreden piyasalarda önceki günkü FED toplantısında faizin en az iki yıl daha düşük tutulacağı açıklaması rahatlattı. Böylece ABD borsasına gelen alımlar kapanışa doğru hız kazandı. S&P 500 endeksi iki yıldan bu yana en iyi gününü yaşadı. S&P 500 yüzde 4.74, Dow Jones yüzde 3.98, Nasdaq yüzde 5.29 yükseldi. Bu toparlanma Asya borsalarına da alım getirdi ve borsalar da yüzde 2’yi aşan değer artışı gerçekleştirdi. Yaşanan bu olumlu tablo Avrupa borsalarında da yüzde 2’ye varan değer artışları gündeme geldi. Yurtdışını takip eden İMKB Ulusal 100 Endeks’i de hızla yükselişe geçti ve yüzde 2’yi bulan prim gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Ağrı kesicinin kısa etkisi

/images/100/0x0/55eaad13f018fbb8f88f9a4f

Ancak ABD’nin tanınmış bankacılık analisti ‘Tatlı cadı lakaplı Meredith Whitney’in CNBC televizyonunda yaptığı açıklamalar, piyasanın tansiyonunu yükselten ilk haber oldu. Whitney, büyük Amerikan bankalarının yatırım yapılabilir olmadığı ve önümüzdeki 10 yıl farklı bir görünümde olacağını söyledi. Hemen ardından da Fransa, endişeleri yayılmaya başladı. HSCB Stratejisti Fatih Keresteci’nin deyimiyle, FED’in piyasalara verdiği ağrı kesicinin etkisi kısa sürdü.

Fransa’nın notu düşecek mi

ABD’den sonra Fransa’nın da ‘AAA’ olan kredi notunun  ve bankalarında sorun olduğu yönündeki söylentileri, günün ikinci yarısında tüm piyasaları allak bullak etti. Fransız bankalarının hisselerine satışlar gelirken, Fransa’nın en büyük bankalarından Societe Generale hisselerinde gün içinde yüzde 20’yi bulan değer kaybı yaşadı. Hisseler günü yüzde 14.7 ekside tamamladı.  Credit Agricole’nin hisseleri  yüzde 11.8 BNP Paribas’ın hisseleri yüzde 10 değer kaybıyla kapandı. Avrupa bankacılık endeksi de yüzde 6.5 düştü. Böylece küresel borsalarda satış yağmuru yeniden başladı. ABD borsası yüzde 3’e varan sert düşüşle açıldı. Avrupa borsalarında da düşüşler yüzde 5’i aştı.  Londra Borsası’nda FTSE-100 Endeksi yüzde 3.05, Paris Borsası’nda Cac 40 Endeksi yüzde 5.45 ve Frankfurt Borsası’nda Dax Endeksi yüzde 5.13 ekside kapandı.

Haberin Devamı

İMKB 49 bine kadar geriledi

Küresel borsaları takip eden İMKB Ulusal 100 Endeks’i günün ilk yarısındaki kazanımlarını hızla geri vererek 49.193 puanla Mart 2010’dan bu yana en düşük seviyeye kadar geriledi. Gün sonunda yüzde 5.01 oranında değer yitiren İMKB’de kapanış 50.307 puandan gerçekleşti. Böylece İMKB’nin toplam piyasa değeri 376 milyar 569 milyon liradan, 361 milyar 636 milyon liraya geriledi.

Dow Jones 10 bin 718 puan

Önceki gün FED moraliyle coşan New York borsası dün sert düşüşle kapattı.  Dow Jones sanayi endeksi 521,42 puan düşüşle 10.718,35 puandan, Nasdaq bileşik endeksi ise 101,47 puanlık düşüşle 2.381,05’den kapandı.

Sıfırcı hocalar söylentiyi yalanladı

Haberin Devamı

FRANSA’ya ilişkin söylentiler artınca, dün kredi kuruluşları açıklama yaparak iddiaları ısrarla reddetti. Dün Moody’s ve Fithc de S&P’nin geçen hafta yaptığı gibi Fransa’nın ‘AAA’ olan kredi notunu teyid ettiklerini açıkladı. Fransa bu yıl bütçe açığını GSYH’nin yüzde 5.7’sine çekmeyi hedefliyor.

Not söylentisi Sarkozy’yi tatilden döndürdü

Fransa’nın notunun düşeceği yönündeki söylentiler üzerine Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, tatilini yarıda keserek başkent Paris’e döndü. Sarkozy, ilk iş olarak bütçe açığını azaltma hedeflerine bağlı kalacağı sözünü verdi.

Sarkozy’inin Paris’e dönüşünden sonra yapılan acil ekonomik toplantının ardından Fransa Maliye Bakanı Francois Baroin, hükümetin 24 Ağustos’ta yeni kararlar açıklayacağını duyurdu.  Baroin, “Sarkozy, Fransa’nın bütçe açığının azaltılmasına bağlı kalması kararlılığında ısrarcı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!