Güncelleme Tarihi:
İSTANBUL Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, İstanbul’da istihdam edilenlerin yüzde 40’ının sanayi sektörlerinde çalıştığı belirterek, “Sanayiciler olarak, bizim, en net mesajımız, şudur ki, sanayisiz bir İstanbul düşünülemez, İstanbul’da sanayi mutlaka olmalıdır ve her zaman olacaktır. Ancak, bu söylemimiz, kesinlikle, İstanbul’da sanayi, hiç değişmeden, hep aynı yapıda kalsın şeklinde de algılanmamalıdır. İstanbul’da sanayinin yerleşimi ve sektörel içeriği, zaman içinde, Türkiye ve dünya ekonomisindeki değişime paralel şekilde değişmiştir. Kaçınılmaz olarak, önümüzdeki yıllarda da değişecek. Bundan sonrası için hedefimiz, artık, bu değişimi yönetmek ve kendiliğinden akışına bırakmak yerine, kontrollü, planlı, sosyal ve ekonomik maliyetleri en aza indirecek şekilde gerçekleştirmek olmalıdır. Bir şehrin kültür, turizm, finans, ticaret, moda merkezi olması sanayiden vazgeçmesi anlamına gelmemektedir” dedi. İSO Başkanı, yılın ilk meslek komiteleri toplantısında şöyle konuştu: “Bundan sonrası için, önemli olan, değişimi bir plan dahilinde yönetebilmek. İstanbul’un geleceğine ve değişimini yönetmeye dair en önemli referans 1/100000 ölçekli plandır. İstanbul’un, sanayi fonksiyonundan kolayca vazgeçeceğini düşünmek, şehrin ekonomik ve sosyal gerçekleriyle örtüşmemektedir.”
Sanayici tedirgin
Tanıl Küçük, 1/100000 ölçekli çevre düzeni planını eleştirirken şunları söyledi: “Planda sanayi alanı olarak belirlenmiş alanların dışında kalan, üretim tesislerinin geleceğine ilişkin ciddi soru işaretleri ortaya çıkmıştır. İstanbul Sanayi Odası olarak, 2005 yılının sonlarında, İstanbul metropolitan planlama ve kentsel tasarım merkezi, IMP’nin kurulması ile başlayan, İstanbul çevre düzeni planı hazırlama sürecini yakından takip ettik. Odamız meslek komiteleri, sektörel görüşlerini planlama çalışmaları sırasında IMP yetkililerine iletti. Plan 17 şubat 2009 tarihinde onaylandı. Yapılan itirazlar neticesinde bazı revizyon yapılmıştır. Revizyon çerçevesinde, Mevcut sanayinin tevsii yapmasına izin vermeyen plan notu, ‘kendi parselini aşmayacak şekilde’ olarak düzenlenmiş, ayrıca, mevcut sanayi tesislerinin ekonomik ömrünü tamamlayana kadar mevcudiyetlerini sürdürecek olmaları da eklenmiştir. Bu revizyonlar, sanayicimizin soru işaretlerini ve endişelerini gidermekten uzaktır. Sanayicimiz belirsizlik ve tedirginlik içindedir.”
Diken üstündeyiz
Tanıl Küçük, sanayicinin önünün kesildiğini savunarak şunları dile getirdi: “İstanbullu sanayici adeta diken üstündedir. Sanayici, tesisini büyütme, yeni yatırım yapma imkanından mahrum kalmıştır. Plan çerçevesinde, İstanbul’da yeni sanayileşmeye izin verilmiyor, mevcut, organize sanayi bölgelerinin kapasitesinin doldurulması öneriliyor. Organize sanayi bölgelerinde ise, astronomik fiyatlar talep edilmekte, arsa için, milyon dolar veya Euro’larla ifade edilmektedir. İstanbul sanayinin böyle bir sermayesi yoktur. Bu sorunları aşmak üzere, İstanbul’un doğu ve batı aksında sanayimize arsa tahsisi gündeme gelebilmelidir.”
Paris ve Berlin’de de sanayi tesisleri var
İSO Başkanı Tanıl Küçük, dünyadaki örneklere değinerek, “Paris, kültür, turizm ve moda merkezi ama sanayiyi dışlamamış” dedi. Berlin’in de aynı zamanda, sanayi kuruluşlarına ev sahipliği yaptığını vurgulayan Küçük, “Büyük bir ilaç firması, fabrikasını taşınmak istediğinde, Berlin Belediyesi’nin, kent merkezinin canlılığını kaybedeceği endişesiyle, bina yenileme için yardım önermesi dikkat çekicidir” diye konuştu