Güncelleme Tarihi:
Ancak taşerona kadroda birçok konuda belirsizlik yaşanıyor. Belirsizlik alanlarının başında KİT çalışanlarının kadroya alınıp alınmaması bulunuyor. Bunun dışında sektörde faaliyet gösteren ve hizmet alımı yapılan firmaların durumu da sıkıntılı bir başlık olarak öne çıkıyor. Taşeronlarla ilgili ilk planda yer almayan KİT’lerdeki çalışanların da kapsama alınması için, Türk-İş bir dizi temas yürüttü. Temaslar sonucunda tekrar bir maliyet hesabı yapılması benimsendi. KİT’lerin kapsam dışında tutulması nedeniyle bu kurumlarda çalışan taşeron işçiler, milletvekillerine de baskı yapmaya başladı. Özellikle illerinde bu tür kurumlar bulunan milletvekilleri, artan şikayetleri parti yönetimine ilettiler. Bu noktadan sonra KİT’lerdeki 50 bin çalışan için şu anda formül arayışı sürüyor. Başbakan Binali Yıldırım’ın Türkiye’ye dönüşü sonrasında bu konunun netliğe kavuşturulması bekleniyor.
Kamu kurumlarında kadroya geçecek olan taşeron işçilerin ücretlerinde bir artış olmayacak. Bu durumda ücretlerin büyük bir kısmı 2 bin ila 2 bin 250 TL arasında olduğu için, çalışanlar da yeni dönemde bu ücretlerini almaya devam edecek. Toplu sözleşme dönemlerinde ise, imzalanacak mutabakattan kadroya alınacak çalışanlar da yararlanabilecek.
Taşeron çalıştırma döneminin son bulması ile 17 bin taşeron firmasının ne olacağı da sorun teşkil ediyor. Söz konusu şirketlerde çalışan sayısı 119 bin olarak hesaplanırken, ailelerle birlikte bu rakamın 357 bine kadar çıktığı belirtiliyor. Dolaylı istihdamla birlikte işini kaybedecek ve durumdan olumsuz etkilenecek kişi sayısı da 500 bin olarak hesaplanıyor. Sözleşmelerin feshiyle birlikte bu şirketlere kısmi ödeme yapılacak.