Güncelleme Tarihi:
Maliye Bakanı Naci Ağbal, kamuda istihdam edilecek taşeron çalışanlara yeni bir statü verileceğini belirterek, "Bundan sonra kamuda, özellikle yardımcı işler başta olmak üzere ihtiyaç duyulan alanlarda personel istihdamını sağlamak üzere yeni bir özel sözleşmeli personel statüsü bu" dedi.
Ağbal, NTV televizyonunda taşeron işçilerin kamuya alınmasıyla ilgili düzenleme konusunda soruları yanıtladı.
Yaklaşık 720 bin civarında bakanlıklarda, özel bütçeli idarelerde, döner sermayelerde, belediye ve il özel idareleri ile KİT'lerde çalışan personel bulunduğunu anlatan Ağbal, "Yapacağımız kanuni düzenleme bu kurumlarda çalışan personeli kapsıyor" ifadesini kullandı.
Ağbal, bunu genişleterek yardımcı işlerde çalışanları da kapsayacak hale getirdiklerini söyledi.
Bu kapsamda kamuda istihdam edecekleri kişilerin "özel sözleşmeli personel" statüsünde olacaklarını belirten Ağbal, "Yeni bir statü getiriyoruz. Bundan sonra kamuda, özellikle yardımcı işler başta olmak üzere, ihtiyaç duyulan alanlarda personel istihdamını sağlamak üzere yeni bir özel sözleşmeli personel statüsü bu. Dolayısıyla geleceğe dönük olarak yeni bir sistem kuruyoruz" dedi.
Ağbal, bir defaya mahsus olmak üzere yeni kurulan bu sisteme mevcut çalışan işçilerin geçişini sağlayacak şekilde düzenleme yapılacağını kaydederek, "Biz burada kişileri kamuya alıyoruz ama almış olduğumuz statü, özel sözleşmeli personel statüsü olacak" diye konuştu.
Söz konusu personelin kamuya alımı sırasında aranacak kriterlere ilişkin bir soru üzerine Ağbal, geçişte birtakım koşullar öngördüklerini söyledi. Kamuya alınacak kişilerin 1 Kasım 2015'ten önce kamu kurumlarında çalışmaları, sigorta bildirgesinde gösterilmeleri, kamu kurumunun kayıtlarında bulunmaları ve bugün dahil hala kamu kurumlarında çalışan kişi olmaları gibi şartlar arandığını dile getiren Ağbal, "Dolayısıyla bu 720 bin kişi içinde 1 Kasım 2015'ten sonra ilk defa işe girenler yararlanamayacak" ifadesini kullandı.
Ağbal, emeklilik yaşı geçenlerin yasadan yararlanamayacaklarının altını çizdi. Sınav şartı da getireceklerini kaydeden Ağbal, kurumların ihtiyaçlarına göre yapılacak sınavlarla eleman alacaklarını bildirdi.
Ağbal, anılan 720 bin kişiden söz konusu koşulları sağlayan kişileri istihdam edeceklerine dikkati çekti.
12 AY SÜREKLİ ÇALIŞMA ŞARTI
1 Kasım 2015'ten önce ne kadar süreyle çalışmış olanların düzenlemeden yararlanabileceklerinin sorulması üzerine Ağbal, şunları kaydetti:
"Yaptığımız yasal düzenleme hazırlığında 12 ay boyunca, sürekli bir şekilde ve tam zamanlı olarak çalışanları öngörüyoruz. Dolayısıyla bütün mesaisini bulunduğu kamu kurumundaki işe hasreden çalışanlarımız bu düzenlemeden yararlanacak. 6 aylık bir çalışma dönemi için, geçici bir süre olabilir, 3 aylık bir çalışma süreci olabilir. İş, geçici nitelikte olduğu için zaten o kadar süreyle alınmıştır. Bu kişiler bu kanundan yararlanamayacaklar."
Ağbal, belediye şirketlerinde çalışanların bu kapsama alınmadığını da belirtti.