Güncelleme Tarihi:
Araştırmaya katılanların yüzde 57’si son bir yıl içerisinde gelirlerinin yüzde 1-20’sini tasarrufa ayırdığını belirtirken, yüzde 31’i gelirlerinin yüzde 21-40’ını, yüzde 9’u gelirlerinin yüzde 41-60’ını, yüzde 2’si gelirlerinin yüzde 61-80’ini, yüzde 1’i ise gelirlerinin yüzde 81-100’ünü tasarrufa ayırdığını söyledi. Görüşülen kişilerin yüzde 61’i bir yıl öncesinde bireysel tasarruf portföylerinde altına, yüzde 30’u mevduata, yüzde 26’sı dövize, yüzde 9’u borsaya, yüzde 8’i ise tahvil/bonoya yer verdiğini dile getirdi.
Çalışmaya katılanlara “Şu anda bireysel tasarruflarınızı hangi enstrümanlarda değerlendiriyorsunuz?” sorusu sorulduğunda ise yanıtlarda, bir yıl öncesine oranla altına yatırım yapanların azaldığı, gayrimenkule yönelimin arttığı görüldü. Yanıtlara bakıldığında portföylerinde altına yer verenlerin oranı yüzde 53 oranıyla birinci sırayı alırken, altını sırayla yüzde 30 mevduat, yüzde 25 döviz, yüzde 18 gayrimenkul, yüzde 11 borsa, yüzde 8 tahvil/bononun takip ettiği belirlendi.
25-34 yaş arasındaki kişiler tasarruf için altını tercih ediyor
Araştırmanın sonuçlarına göre, 25-34 yaş arasındaki kişilerin altını tasarruf aracı olarak görme eğilimleri daha fazla. Araştırmanın sonuçlarına bakıldığında, 25-34 yaş arasındaki kişilerin yüzde 62’sinin bireysel tasarruflarında altına mutlaka ver yerdiği görüldü.
DORinsight’ın araştırmasında, yatırımlarında değişiklik yapan katılımcılara bunun nedenleri sorulduğunda ise yanıtların başında yüzde 35 ile “ekonomik kötüleşme” yer aldı. Sırasıyla diğer cevaplar “siyasi belirsizlik” (yüzde 31), “gelirimin artması” (yüzde 29), “küresel ekonomik değişimler” (yüzde 22), “ekonomik iyileşme” (yüzde 19) oldu.
10 kişiden 8’i yeni yatırım planları yapıyor
Araştırma kapsamında görüşülen 10 kişiden 8’i yeni yatırım planları yaptıklarını söyledi. Yatırım yapmayı düşünen katılımcıların yüzde 67’si, en çok gayrimenkul yatırımı yapmayı planlarken, onu sırasıyla yüzde 50 ile otomotiv, yüzde 25 ile arsa takip etti.
Katılımcılara “Sizce önümüzdeki 5 sene Türkiye açısından nasıl geçecek?” sorusu yöneltildiğinde ise yüzde 34’ü “iyi” yanıtını verirken, yüzde 28’i “ne iyi, ne de kötü” dedi. Yüzde 38’i ise iyi geçmeyeceğini düşündüklerini belirtti.