Güncelleme Tarihi:
Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Özkan Taşpınar, yaptığı açıklamada, Konya Ovası'nda buğday ekiminin ardından gelen bol yağış ile bitkinin gelişme döneminde don görülmemesinin çiftçiyi sevindirdiğini söyledi.
Taşpınar, geçen yıl Ekim ayından bahar aylarına kadar topraktaki donun çözülmemesi nedeniyle bitkinin topraktan çıkamadığı Konya'da, buğday rekoltesinin yaklaşık yüzde 25 azaldığını, bu durumun Türkiye'nin toplam rekoltesini de yüzde 10 düşürdüğünü belirtti.
Yüksek rekolte için umut veriyor
Bu yıl ekim sezonunun ardından gelen bol yağışın ve ılıman seyreden havanın yüksek buğday rekoltesi için umut verdiğini vurgulayan Taşpınar, şunları kaydetti:
“Ekmeklik buğdayın harman sonunda kilogram fiyatı 60-65 kuruştu. Şimdi ise buğday fiyatı 78 kuruşa kadar yükseldi. Ekim ayında buğday fiyatlarında yaşanan artışın devam etmesi öngörülmüyor.
Çünkü fiyatlarımız dünya fiyatlarıyla hemen hemen aynı. Eskiden buğday fiyatlarımız dünya piyasasının oldukça üzerindeydi. Şimdi ise aradaki makas öyle daraldı ki; dünya piyasasında buğday 70 kuruş ise Türkiye'de de 75 kuruş... Bu da Türkiye'deki buğday fiyatlarında, dolayısıyla da ekmek fiyatlarında yakın bir gelecekte fiyat artışı yaşanmayacağı anlamına geliyor. Ayrıca, 4 yıl önce de hasat döneminin ardından ülkemizde buğday fiyatları benzer şekilde artmış ancak fiyatlar bir süre sonra gerilediği için, bu durum ekmek fiyatlarına yansımamıştı.”
Bu yıl “Tahıl ambarı” Konya'da ekilen hububatın olumlu mevsim şartları sayesinde iyi gelişme göstermesinin buğday fiyatları açısından da güvence anlamına geldiğini anlatan Taşpınar, karın zamanında yağması ve bahar yağışları gibi belirleyici etkenlerin de olumlu olması durumunda buğdayda geçen yılın aksine yüksek rekolte beklenebileceğini sözlerine ekledi.