Tariş’ten İzmir'e zeytinyağı müzesi

Güncelleme Tarihi:

Tariş’ten İzmire zeytinyağı müzesi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2013 11:55

İZMİR Çiğli İlçesi’nde çeşitli canlandırmaların yanı sıra tarihten bugüne zeytinyağı üretim teknolojisinin gösterildiği objelerin yer alacağı ve 70 yıl öncesine ait ürün alım senetleri ve Tariş tarihine ait yazılı, görsel dokümanlarının sergileneceği butik bir zeytinyağı müzesi kurulacak. Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, "Zeytinyağı müzesi sadece bizim değil, tarım satış kooperatifleri birliklerinin de tarihinin yer aldığı çok özel ve butik bir müze olacak" dedi.

Haberin Devamı

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), Çiğli’de yer alan tesislerinin özel bir bölümünde zeytinyağı müzesi kurma kararı verdi. Zeytin tarımından, zeytinyağı üretimine kadar tüm süreçlerin yer aldığı butik müzede, zeytin sıkımı ile ilgili materyallerin yanı sıra 1940’lardan kalma birlik senetleri, ortaklık belgeleri, 1915’te ekonomik kurtuluş savaşı başlatan, bu topraklarda kooperatifçilik anlayışının ilk temsilcileri ve uygulayıcılarına ait dokümanlar yer alacak. Müzede ayrıca çeşitli canlandırmaların yanı sıra tarihten bugüne zeytinyağı üretim teknolojisinin gösterildiği objelere de yer verilecek.

’TARİHİ AYAKTA TUTMAK ÖNEMLİ’

İzmir’de tarihten hobilere, anı evinden arkeolojiye kadar geniş bir gruba hitap eden müzelere bir yenisinin ekleneceğini söyleyen Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, "Zeytinyağı müzesi sadece bizim değil, tarım satış kooperatifleri birliklerinin de tarihinin yer aldığı çok özel ve butik bir müze olacak" dedi.

Haberin Devamı

Birlik Başkanı Cahit Çetin, uzun bir süredir bu tip projeyi hayata geçirmek istediklerini belirterek şunları söyledi:

"Yakın coğrafyamızda 400- 500 yıllık binaların aynen korunduğunu ve bu tarihi yapıları görmek için yüzbinlerce turist ağırladıklarını görüyoruz. Tarihi yaşatmak, geçmişteki üretim teknolojilerini görmek, şimdi ile karşılaştırmak, insanoğlunun nereden nereye geldiğini göstermesi açısından da çok önemli. Çiğli’deki tesislerimiz içerisinde özel bir bölümde zeytinyağı müzesini hayata geçireceğiz."

Çetin, müze ile ilgili çalışmaları EBSO Meclis Üyesi Enver Olgunsoy ile birlikte yürüteceklerini ve hedeflerinin en kısa sürede söz konusu müzeyi hayata geçirmek olduğunu vurguladı.

’İZMİR HAREKETE GEÇMELİ’

Ege Bölgesi Sanayi Odası bünyesinde İzmir Sanayi Müzesi kurma çalışmalarını koordine eden EBSO Meclis Üyesi Enver Olgunsoy da İstanbul, Bursa, Eskişehir gibi kentlerde artan müze çalışmalarına dikkat çekerek şöyle konuştdu:

"Koç Grubu’nun İstanbul Feshane’de kurduğu sanayi müzesinde yer alan zeytinyağı işliği, Bergama Dereköy’de tarihi bir zeytin sıkım fabrikasından alındı. Yine Söke’de tarihi bir eczaneyi alarak İstanbul’da bir müzede sergiliyorlar. İzmir bu konuda harekete geçmeli. Biz bu konuda ilk adımı attık. Ege Bölgesi’nin geleneksel tarım ürünleri arasında yer alan zeytinyağının üretim aşamalarının yer aldığı bir zeytinyağı müzesi kuracağız."



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!