Tariş, incirde ’zorunlu tarihe’ dava açıyor

Güncelleme Tarihi:

Tariş, incirde ’zorunlu tarihe’ dava açıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2009 00:00

Tariş İncir Birliği, kuru incir ihracatındaki ’ilk yükleme tarihi’ uygulamasının kaldırılması için yargıya başvurmak üzere çalışıyor.

Tariş İncir Birliği, daha önce Ege Kuru Meyve ve Mamülleri İhracatçı Birliği’nde ilk yükleme tarihinin belirlenmesinin rekabete aykırı olduğu gerekçesiyle Rekabet Kurumu’na geçen ekim ayında başvuruda bulundu. Ancak kurul 12 Kasım 2008’de bu başvuruda şikayetin reddine oy birliğiyle karar verdi. Birlik, uygulamanın iptali için bu kez yargı yoluna başvurmak için çalışmalara başladı.

Tariş İncir Birliği Başkanı Hasan Hüseyin Karazor, bu uygulamanın rekabeti engellediğini savunarak, şunları söyledi: "Yargı yoluna gideceğiz. Hakkımızı orada arayacağız. Ben aynı zamanda Ege Kuru Meyve ve Mamülleri İhracatçı Birliği’nin yönetim kurulu üyesiyim. Ancak üreticinin isteği doğrultusunda yargı yoluna başvuracağız. Üretici erken vakitte inciri hazırlayabildiği halde arzın çoğalmasını beklediği için incirini gönderemiyor. İncirde ilk yükleme tarihinin belirlenmesi, rekabete negatif etki yapıyor. Avrupa’da İran, İspanyol, İtalyan inciri cirit atarken, bizim ürünümüz küçük kaprislerle rafa çıkamıyor. Rafa çıkamayınca da satamazsınız."

Raf kaybı yok

EGE Kuru Meyve ve Mamülleri İhracatçı Birliği Başkanı Menaşe Gabay ise iddia edildiği gibi yükleme tarihinden ötürü raf kaybı olmadığını savundu. Rekabet Kurulu’nun kabul etmediği bir konunun yargıya taşınmasının da bir anlamı olmadığını dile getiren Gabay, "Gayemiz incirin kalitesini yükseltmek, inciri daha iyi pazarlayabilmek, daha ciddi bir şekilde Avrupa’ya ihraç etmek" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!