Tarımsal ürünlere ihracat desteği

Güncelleme Tarihi:

Tarımsal ürünlere ihracat desteği
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2006 11:43

Sebze, meyve, bal, zeytinyağı, yumurta, kümes hayvanı etleri ve makarna gibi tarım ve işlenmiş tarım ürünleri ihracatında iade yoluyla destek uygulaması, bu yıl da devam edecek.

“Tarımsal Ürünlerde İhracat İadesi Yardımlarına İlişkin Para Kredi ve Koordinasyon Kurulu Tebliği, 1 Ocak 2006'dan geçerli olmak üzere Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Tebliğ'de, tarım ve işlenmiş tarım ürünleri ihracatında ödenecek iade miktarları ve ödeme esasları düzenleniyor. İhracat iadeleri, Dünya Ticaret Örgütü Tarım Anlaşması'nda öngörülen limitler içinde kalıyor, Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu'ndan karşılanıyor.

Zeytin ve zeytinyağı dışında, ihracat iadesinden yararlanacak ürün çeşitlerinde ve ödeme tutarlarında bir değişiklik yapılmazken, zeytinyağı ihracatındaki destek tutarı, markalı-ambalajlı zeytinyağı ihracatındaki iade tutarı 350 dolara kadar çıkartıldı.

Önceki yıllarda olduğu gibi, ürünlerin ihracat bağlantılı tarımsal üretim sözleşmesi kapsamında temin edilerek ihracı halinde, belirlenen iade miktarları ve azami ödeme oranları yüzde 40 oranında arttırılacak. Bu şekilde hesaplanacak yüzde 40'lık artık tutarının yüzde 80'i üreticiye nakit olarak ödenecek. Yüzde 20'lik bölüm ise ihracatçı adına açılmış olan mahsup hesabına alacak kaydedilecek.

İHRACAT İADESİ, İHRACATÇININ TMSF'YE BORCUNA DA MAHSUP EDİLEBİLECEK

Sisteme göre, ihracat iadeleri, hiç bir şekilde ihracatçıya nakit olarak verilmiyor. İhracatçı adına Merkez Bankası'na açılan hesaplara yatırılan ihracat iadeleri, ihracatçının vergi, vergi cezaları, SSK primleri, haberleşme ve enerji giderleri borçlarına mahsup edilecek.

Bu yılki düzenleme ile ihracat iadelerinin, ihracatçının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ve ilgili tasfiye halindeki bankalara olan borçlar ve bunların gecikme zamlarına mahsup edilmesi uygulaması da getirildi.
Mahsup işleminden yararlanabilmek için, fiili ihraç tarihinden itibaren en geç 1 yıl içinde ihracatçı birliklerine başvurulacak.

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI İHRACATINA ÖZEL TEŞVİK

Tebliğe göre zeytinyağı ihracatında ton başına ödenen iade tutarında alt sınır 150 dolardan 100 dolara indirilirken, markalı-ambalajlı zeytinyağı ihracatındaki iade tutarı 300 dolardan 350 dolara yükseltildi.

Buna göre, net 18 kilonun üzerinde ambalajlarda ihraç edilen zeytinler mahsup hesabına dahil edilmeyecek. “Tescilli Türk Markaları” ve “Made in Turkey” ibaresi ile net ağırlığı 2-5 kg arasında (5 kg dahil) olan ambalajlarda ihraç edilen zeytinler için 100 dolar/ton, net ağırlığı 1-2 kg arasında (2 kg dahil) olan ambalajlarda ihraç edilen zeytinler için 125 dolar/ton, net ağırlığı 1 kg'a kadar (1 kg dahil) olan ambalajlarda ihraç edilen zeytinler için 150 dolar/ton ihracat iadesi, yüzde 51 miktar barajı ve yüzde 20 azami ödeme oranı uygulanacak.

Azami net ağırlığı 5 kg'a kadar (5 kg dahil) ambalajlarda ihraç edilen zeytinyağı mahsup hesabına dahil edilecek. “Tescilli Türk Markaları” ve “Made in Turkey” ibaresi net ağırlığı 2-5 kg arasında (5 kg dahil) olan ambalajlarda ihraç edilen zeytinyağları için 150 dolar/ton, net ağırlığı 1-2 kg arasında (2 kg dahil) olan ambalajlarda ihraç edilen zeytinyağları için 200 dolar/ton, net ağırlığı 1 kg'a kadar (1 kg dahil) ambalajlarda ihraç edilen zeytinyağları için 350 dolar/ton ihracat iadesi, yüzde 100 miktar barajı ve yüzde 15 azami ödeme oranı uygulanacak.
Dondurulmuş çilek, hıyar, kornişon ve domates ihracatında ihracat iadesi ödenecek miktar barajı da artırıldı. Buna göre, diğer sebze-meyvelerde yüzde 41 olan ihracat iadesi ödenecek miktar barajı, dondurulmuş çilek ihracatında yüzde 70, hıyarlar ve kornişonlar ile domatesler (sirke veya asetik asitten başka usullerle hazırlanmış konserve edilmiş) ihracatında yüzde 80 olarak uygulanacak.

PKKK kararına göre, tarım ve işlenmiş tarım ürünleri ihracatında bu yıl için ödenecek ihracat iadesi tutarları, ödeme esasları şöyle:

Ürünler İhracat Miktar Azami
İade Barajı Ödeme
Miktarı Oranı
(Dolar/Ton) (Yüzde) (Yüzde)
----------------------- ------------ --------- -------
-Buket yapmaya elverişli
ve süs amacına uygun
cinsten çiçek, tomurcuk 205 37 20

-Sebzeler (Pişirilmemiş,
buharda veya suda
kaynatılarak pişirilmiş,
dondurulmuş) 79 27 20

-Kurutulmuş sebzeler
(Bütün halde, kesilmiş,
dilimlenmiş, kırılmış veya
başka şekilde hazırlanmış) 370 20 10

-Meyveler ve sert çekirdekli
meyveler 78 41 20

-Dondurulmuş meyve, sebze ile
meyve ve sebze işleme
sanayiine dayalı gıda mad. 68 51 20

-Bal 65 32 10

-Reçel, jöle, marmelat, meyve
püreleri veya pastları 63 35 20

-Meyve suları, nektarları 134 17 20

-Zeytinyağı 100 100 10

-Hazırlanmış veya konserve
edilmiş balık 200 100 15

-Kümes hayvanları etleri 186 14 20

-Yumurta 6 $/1000 adet 78 10

-Kümes hayvanları etinden
yapılmış sosis ve benzeri
ürünler ile konserve
edilmiş ürünler 250 22 10

-Çikolata ve kakao içeren
gıda müstahzarları 119 48 10

-Bisküvi, gofret, kek 119 18 10

-Makarnalar 66 32 10

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!