Güncelleme Tarihi:
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), 2050 yılında dünyada 9,1 milyar kişinin doyurulabilmesi için gelişmekte olan ülkelerde her yıl tarıma 83 milyar dolar yatırıma ihtiyacı olduğunu bildirdi.
FAO'nun, 12-13 Ekim'de Roma'da düzenlenecek tarım forumu öncesinde hazırladığı metinde, her yıl yapılacak 83 milyar dolarlık yatırımın, 20 milyar dolarının tahıl üretimine, 13 milyar dolarının hayvancılığa, ayrılması gerektiği belirtildi.
Bu yatırımın, büyük çoğunluğunun alet-edevat ve makine alacak çiftçiler ve işleme tesislerine yapılacak yatırımlar da dahil olmak üzere, özel yatırımcılardan geleceği ifade edildi.
Metinde, tarım sisteminin daha işlevsel çalışması ve gıda güvenliğinin sağlanması için kamu fonlarına da ihtiyaç duyulduğuna işaret edildi. Kamu fonlarının öncelikle yatırım yapacağı alanlar ise tarımsal araştırma ve geliştirme; büyük ölçekli yollar, limanlar gibi altyapı yatırımları ve tarımsal kuruluşlar; özellikle kadınlar başta olmak üzere eğitim faaliyetleri, gıda güvenliği, temiz su kaynakları ve sağlık hizmetleri olduğu tespit edildi.
2000 yılında tarımsal araştırma ve geliştirmeye yönelik toplam küresel kamu harcamaları sadece 23 milyar dolar oldu. Tarıma yapılan Resmi Kalkınma Yardımları 1980 ile 2005 yılları arasında reel rakamlarla yüzde 58 düşerken, yardımlar içindeki payı da bu dönemde yüzde 17'den yüzde 3,8'e geriledi. Şu an yüzde 5 düzeyinde bulunuyor.
Tarıma yapılacak net yatırımların, 29 milyar dolarının en fazla nüfusa sahip iki ülke olan Hindistan ve Çin'e harcanması gerekiyor. Yatırımların, en fazla 11 milyar dolarının Sahra-altı Afrikası'na, 20 milyar dolarının ise Latin Amerika ve Karayiplere, 10 milyar dolarının Yakın Doğu ve Kuzey Afrika'ya, 20 milyar dolarının Güney Asya'ya ve 24 milyar dolarının ise Doğu Asya'ya yapılması ihtiyacı bulunuyor.
Metinde, gelişmekte olan ülkelerde tarıma yapılan doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının yatırım açığının kapatılmasına önemli ölçüde katkı sağlayabileceği kaydedildi.