Tarımda suya göre üretim planı ve teşvik geliyor: Atıl tarım arazileri kalmayacak

Güncelleme Tarihi:

Tarımda suya göre üretim planı ve teşvik geliyor: Atıl tarım arazileri kalmayacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2023 07:00

Orman Kanunu, Meclis’te görüşülmeye başlandı. Tarımsal üretimde suya göre planlama yapılması, verimli tarımın teşvikle desteklenmesi, atıl arazilerin üretime kazandırılması gibi başlıkların yer aldığı yasa teklifinde “ilaç amaçlı” kenevir yetiştiriciliğine ilişkin düzenleme de gündemde.

Haberin Devamı

Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Öngören Yasa Teklifi, TBMM Tarım ve Orman Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. Tarımsal üretim deseninin suya ve verimlilik esasına göre belirlenmesi, buna uyan çiftçiye teşvik verilmesi, atıl tarım arazilerinin üretime kazandırılması ile ormanlara ilişkin mülkiyet sorunlarını ortadan kaldırmayı amaçlayan yasa teklifinde ilaç etken maddesi olarak kullanılması koşuluyla kenevir yetiştiriciliğiyle düzenleme de yer alıyor. Teklifin, özel ormanlarda üç hektarın altındaki alanların orman dışına çıkarılmasına ilişkin maddesi ise özel ormanlarda yapılaşmaya neden olacağı gerekçesiyle itirazlara neden oldu.

NEREYE NE EKİLECEĞİ SUYA GÖRE BELİRLENECEK

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider teklifin gerekçesini şöyle anlattı: “Bu teklifin yasalaşmasıyla ülke genelinde ürün planlaması yapacağız. Tarım arazilerinin verim kabiliyeti ile yağış ve sulama imkânlarını gözeterek ürün desenini belirleyeceğiz. Buna uygun olarak üretim yapan çiftçilerimizi teşvik ederek ödüllendirecek ve planlı üretimi yaygınlaştıracağız. Sözleşmeli üretimi de geliştireceğiz. Üreticimizin pazarlama, tüketicinin fahiş fiyat sorununu ortadan kaldıracağız. Sözleşmeli üretimde tarafların korunmasına yönelik gerekli düzenlemeler de bu teklifte mevcut.”

Haberin Devamı

Tarımda suya göre üretim planı ve teşvik geliyor: Atıl tarım arazileri kalmayacak

Ebubekir Gizligider

ATIL ARAZİDEN 14 MİLYARLIK ÜRÜN

Artan nüfus ve ihtiyaçlar karşısında atıl durumda bulunan tarım arazilerini mülkiyet hakkının özüne dokunmaksızın üretime kazandırmak istediklerini dile getiren Gizligider, “Bu sayede herhangi bir sebeple tarımsal üretim dışında kalan ve yıllık yaklaşık 14 milyar TL getiri sağlayacak olan alan, ekonomiye kazandırılarak ekilecek, dikilecek. Böylece araziler sahiplerine kira getirisi sağlayacak” dedi .

ORMANA MOLOZ DÖKENE CEZA

Orman Kanunu’nda yapılacak değişikliğin bir amacının da orman köylüsünü kalkındırmak olduğunu söyleyen Gizligider, köylülerin birçok sosyal haktan daha kolay yararlanması ve ilk kez oduna dayalı ürün gelirinden pay almasını mümkün kılan düzenlemeler getirileceğini vurguladı. Gizligider, “Ormanlarımızın daha etkin korunması maksadıyla, devlet ormanlarına nakil vasıtasıyla inşaat atığı, çöp veya moloz dökmek orman suçu sayılacak ve cezalandırılacak. Devlet ormanlarına tecavüzü önleyerek kaçak yapıları hızlı bir şekilde yıkmak istiyoruz. Orman yangınlarıyla mücadelede alınacak tedbirleri sadece yangın dönemiyle sınırlı tutmayacağız, orman suçlarında verilen cezaları da artıracağız. Ormanların yaygın olduğu bölgelerimizde mükerrer kadastro kaynaklı sorunları çözecek ve vatandaşlarımızın mülkiyet hakkını koruyacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Tarımda suya göre üretim planı ve teşvik geliyor: Atıl tarım arazileri kalmayacak

DEPREMZEDE ÜRETİCİ SIKINTIDA

Meclis’teki yasa teklifi görüşmeleri üç saat gecikmeyle başladı. CHP’li İlhami Özcan Aygun, yasa teklifiyle kenevir ekiminin destekleneceğinin iddia edildiğini, ancak 2016’dan bu yana milletin kenevir konusunda oyalandığını söyledi. CHP Milletvekili Orhan Sarıbal da depremin vurduğu 11 ilde çiftçinin, hayvanlarının yaşadığı sıkıntıları dile getirdi. Kahramanmaraş Nurhak ilçesi başta olmak üzere geceleri ısının eksi 15-20 dereceye kadar düştüğünü, çiftçinin hayvanını koruyacağı çadırı bile olmadığını söyleyen Sarıbal, çaresiz üreticinin hayvanlarını tüccarlara üç kuruşa satmak zorunda kaldığını anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!