Güncelleme Tarihi:
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de 2005 yılında 467 bin 540 dekar olan örtü altı tarım alanı 10 yılda yüzde 38,8 artarak 2014 sonu itibarıyla 649 bin 118 dekara çıktı.
2014 verilerine göre, örtü altı tarım alanının 80 bin 976 dekarı cam sera, 298 bin 651 dekarı plastik sera, 112 bin 771 dekarı yüksek tünel ve 156 bin 720 dekarı da alçak tünel seradan oluşuyor.
2014 sonu itibarıyla örtü altında toplam 6 milyon 564 bin 125 ton sebze ve meyve üretimi, yaklaşık 1,2 milyar adet de süs bitkisi üretildi.
Miktar olarak en fazla üretim 3 milyon 285 bin 570 ton ile domateste gerçekleşti. Domatesi 1 milyon 95 bin 626 ton ile hıyar, 653 bin 343 tonla karpuz, 387 bin 6 ton ile sivri biber, 261 bin 874 ton ile patlıcan, 180 bin 88 ton ile üzüm, 158 bin 564 ton ile çilek ve 143 bin 889 ton ile kavun takip etti.
Bakla, bamya, bezelye, börülce, brokoli, dereotu, enginar, fasulye, ıspanak, kabak, karnabahar, lahana, marul, maydanoz, nane, pepino, pırasa, roka, sarımsak, tere, turp, muz, kayısı ve şeftali örtü altında üretilen diğer sebze ve meyveler arasında yer alıyor.
Örtü altı süs bitkisi üretiminin de 942 milyon 260 bin 244 adedini kesme çiçek, 238 milyon 638 bin 666 adedini de iç ve dış mekan süs bitkileri ile çiçek soğanları oluşturdu.
SERALARIN YÜZDE 34'Ü ANTALYA'DA
Türkiye'nin örtü altı tarım alanlarının yaklaşık yüzde 34'ü (yaklaşık 221 bin dekar) Antalya'da, yüzde 24'ü Mersin'de (yaklaşık 154 bin dekar), yüzde 18'i Adana'da (yaklaşık 118 bin dekar) bulunuyor.
Bu kentleri sırasıyla Muğla, Samsun, Hatay, Aydın, İzmir, Bilecik ve Yalova takip ediyor.
Antalya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, kentteki seraların yüzde 85'inin geleneksel sera olduğunu belirterek, "Modern seralarda sera içi ortamı, sıcaklığı, nem değeri, bitkinin istediği su ve gübre miktarı tamamen bilgisayar ortamında tespit ediliyor. Örtü altında topraksız üretim de yapılabiliyor. Modern seraların maliyeti yüksek olduğu için üretici modernize etmeye çok yanaşmıyor" ifadelerini kullandı.
TOPRAKSIZ TARIM İMKANI
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sera işletmelerinin büyük çoğunluğunda üretimin geleneksel şekilde toprakla gerçekleştirildiğini söyledi.
Cam ve plastik seralarda ısıtma, aydınlatma, bombus arılarının kullanımı gibi uygulamaların yapıldığını anlatan Bayraktar, "Günümüzde seracılığın geldiği en üst nokta topraksız tarım yapılan seralardır. Teknolojik modern seraların kurulmasına yönelik verilen desteklerle birlikte topraksız tarım yapılan alanlar son yıllarda artış göstermiştir. 1995 yılında topraksız tarım alanı 100 dekar iken 2012 yılında bu rakam 7 bin dekara ulaşmıştır" diye konuştu.
Plastik seralarda kullanılan malzemelerin üç gruba ayrıldığını dile getiren Bayraktar, bir dekarlık alanda birinci grup basit seraların 12-15 bin liraya, ikinci grup plastik seraların 18-22 bin liraya, üçüncü grup plastik seraların ise 30-35 bin liraya mal olduğunu kaydetti.
Bayraktar, topraksız tarım yapılan seraların da dekarının 50-60 bin liraya mal olduğunu ifade etti.
Topraksız tarımın, toprağa bağlı kalınmaması nedeniyle uygun olmayan alanlarda da tarım yapılabilmesine olanak verdiğine vurgu yapan Bayraktar, bunun kaliteli ve verimli ürün alınabilmesi, toprak kaynaklı hastalıkların önlenmesi, su tasarrufu ve iş gücü tasarrufu açısından önemli olduğunu kaydetti.
Bayraktar, bu açıdan, çiftçilere seraların modernizasyonu için faizsiz kredi verileceğine yönelik hükümet programında yer alan kararın da önemine dikkati çekti.
Seralarda ticarethane elektrik fiyatı yerine sulama suyu elektrik fiyatının uygulanmasının da çok önemli olduğuna işaret eden Bayraktar, "Seracılık faaliyetleri iklime bağlı kalmadan, işletme karının artırıldığı üretim şekli olduğu gerekçe gösterilerek tarımsal sulama elektrik abone kapsamına dahil edilmemişti. Planlanan düzenlemeye uyulursa, sera üreticilerimizin kilovat saat başına elektrik maliyeti yüzde 12,51 azalacaktır" diye konuştu.
HÜKÜMETİN EYLEM PLANI, ÜRETİCİYİ MEMNUN ETTİ
Antalya Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Cüneyt Doğan da Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından 64. Hükümet Eylem Planı'nda açıklanan 5 dekar altındaki seraların modernizasyonu için faizsiz kredi desteğini memnuniyetle karşıladıklarını anlattı.
Seraların, ürünün kalitesinde çok önemli olduğunu vurgulayan Doğan, "Tek etken değil ama seraların modern olması verimi ve çiftçinin karını etkiliyor. Devletin modern seralar için destek verecek olması çok memnuniyet verici" diye konuştu.
Üretici Ramazan Koç da serasında biber, domates ve marul ürettiğini belirterek, "Bölgemizde 1976 yılında yapılmış seralar var. 38-39 senelik seralarımızda verim ister istemez düşük oluyor. Yenilense, modern seralarımız olsa çok iyi olur" dedi.
Domates üreticisi Sedat Kılar da bölgede eski seralarda yeşillik üretildiği, modern seralarda ise domates üretildiğini belirterek, mazot, gübre, sera modernizasyonu gibi desteklerin çiftçileri mutlu edeceğini bildirdi.