TÜMOSAN kârını ikiye katladı

Güncelleme Tarihi:

TÜMOSAN kârını ikiye katladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2013 16:56

TÜMOSAN, yılın ilk dokuz ayında net kârını 2012’nin aynı dönemine göre yüzde 105,5 artırarak 20 milyon liradan 41.1 milyon liraya çıkardı.

Haberin Devamı

Konya’daki üretim üssünde sektöre yönelik değerlendirmelerde bulunan ve 2023 hedeflerini paylaşan TÜMOSAN Genel Müdürü Kurtuluş Öğün, “Kendi traktörü üzerinde kendi motorunu kullanan ve Avrupa Birliği (AB) normlarına başarı ile uyum sağlayan sayılı üreticilerden biri olarak, çalışmalarımızı, ulusaldan evrensele bir marka olmak doğrultusunda sürdürüyoruz. Yılın ilk dokuz ayında net kârımızı yüzde 105,5 artışla 41 milyon liranın üzerine çıkardık. Satışlarımızda ise yüzde 50 yakın bir artış yaşandı. Bu bilanço performansı Türk tarım sektörünün özellikle yerli traktör üretimine olan ihtiyacının bir göstergesi” diye konuştu.

Yerli traktör üretimi AB standartlarına ulaşmalı

Halihâzırda Türkiye’de 1.5 milyon traktörün kullanımda olduğunu belirten Kurtuluş Öğün, bu traktörlerin yaş ortalamasının AB standartlarının çok üstünde olduğuna dikkat çekti. Öğün, “Türkiye’de kullanımda olan traktörlerin yaş ortalaması 23 yıl. Avrupa ülkelerinde yaş ortalaması ise 10 yıl. Bunun hem ülkemize, hem de çiftçimize çok fazla zararı dokunuyor. Yaşlı traktör filosunun yenilenmesinin milli ekonomiye önemli ölçüde katkı sağlayacağını düşünüyorum. Bu kapsamda, Türkiye’de mevcut olan 700 bin traktörün kısa sürede değişebilmesi elbette mümkün değil. Bu dönüşüm sürecinin 10 yıla yayılabileceğine inanıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Öte yandan, son üç yılda sektörde 100 beygir gücünün üzerindeki traktör satışlarının arttığını, ancak bu segmentteki yabancı menşeili traktörlerin yedek parça ve servis maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle Türkiye’de yaygınlaşamadığını belirten Öğün, bu nedenle yüzde 100 yerli traktör üretiminin öneminin altını çizdi. Öğün, “TÜMOSAN olarak bu açığı kapatmak üzere İTÜ Teknopark bünyesinde sürdürdüğümüz Ar-Ge çalışmalarımız son aşamasına geldi. Türkiye’nin ilk yüzde 100 yerli, yüksek beygir gücüne sahip traktörlerini üretmek üzere gereken altyapıya şu anda sahip durumdayız” dedi.

Bu kapsamda güç üniteleri ile araç sistemlerinin tasarımı ve geliştirilmesinde uluslararası kabul görmüş FEV Türkiye ile yapılan işbirliğinin önemine değinen Öğün, böylece traktörlerde kullanılan dizel motorların ihtiyaç duyduğu yüksek güç ihtiyacını karşılayacak altı silindirli dizel motor üretimin yolunun açıldığını ifade etti.

Haberin Devamı

Hedef traktör üretiminde ihracatçı marka olmak

Türkiye’nin traktör üretim kapasitesinin yaklaşık 100 bin adet olduğunu, TÜMOSAN olarak ise tek başlarına Konya’daki üretim üssünde yılda 45 bin adet traktör, 75 bin adet de motor üretim kapasitesine ulaştıklarını ifade eden Öğün, “Hedefimiz, 2023 yılına varmadan pazar lideri olmak. Sadece traktör konusunda değil, inşaat, hasat makineleri ve diğer bazı ekipmanlar konusunda da söz sahibi olmak istiyoruz. Avrupa’da ciddi bir ihracatçı marka haline gelmeyi amaçlıyoruz. Başta 115 HP gücündeki Maxima serimiz olmak üzere özgün tasarım ve rekabetçi teknolojiye sahip ürünlerimizle öncelikle AB pazarına kolayca girebileceğimizi düşünüyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!