Taze fasulye ucuzladı, domates uçtu

Güncelleme Tarihi:

Taze fasulye ucuzladı, domates uçtu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2015 11:00

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ekim ayında market fiyatlarında en fazla fiyat düşüşünün yüzde 21,08 ile yeşil fasulyede görüldüğünü bildirdi.

Haberin Devamı

Bayraktar, yazılı açıklamasında, ekim ayında markette yeşil fasulyedeki fiyat düşüşünü yüzde 9,77 ile marulun, yüzde 9,30 ile ayçiçeği yağının, yüzde 8,17 ile iç fındığın, yüzde 7,67 ile elmanın, yüzde 7,63 ile havucun, yüzde 7,46 ile kuru üzümün, yüzde 3,94 ile limonun, yüzde 3,90 ile yumurtanın, yüzde 0,53 ile dana etinin, yüzde 0,50 ile de kuzu etinin izlediğini belirtti.

Markette en fazla fiyat artışının ise yüzde 34,78 ile domateste görüldüğüne dikkati çekerek, "Domatesteki fiyat artışını yüzde 19,99 ile kuru soğan, yüzde 14,61 ile kabak, yüzde 11,24 ile yeşil soğan, yüzde 10,09 ile patlıcan, yüzde 9,67 ile nohut, yüzde 7,74 ile patates, yüzde 6,43 ile maydanoz, yüzde 5,83 ile salatalık, yüzde 5,06 ile yeşil mercimek, yüzde 2,93 ile zeytinyağı, yüzde 2,68 ile sivri biber, yüzde 2,25 ile kuru fasulye, yüzde 2,18 ile tavuk eti, yüzde 1,90 ile kırmızı mercimek, yüzde 0,76 ile Antep fıstığı, yüzde 0,68 ile mısırözü yağı, yüzde 0,60 ile pirinç ve süt takip etti" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

ÜRETİCİ FİYATLARINDA DEĞİŞİM
Bayraktar, ekimde üretici fiyatlarında havuç, kuru kayısı, kuru incir, Antep fıstığı, süt, zeytinyağı ve yeşil soğan fiyatlarında değişim olmadığını kaydetti.

Fiyatı en fazla düşen ürünün yüzde 25,20 ile yeşil fasulye olduğuna değinen Bayraktar, yeşil fasulyedeki fiyat düşüşünü yüzde 21,46 ile marulun, yüzde 14,71 ile pirincin, yüzde 8,29 ile patatesin, yüzde 7,76 ile kuru üzümün ve yüzde 7,41 ile yumurtanın takip ettiğini aktardı.

Bayraktar, üreticide en fazla fiyat artışının ise yüzde 60,81 ile domateste görüldüğünün altını çizerek, bunu yüzde 28,57 ile kuru soğanın, yüzde 24,39 ile limonun, yüzde 19,70 ile salatalığın, yüzde 15,12 ile iç fındığın, yüzde 11,11 ile maydanozun, yüzde 9,62 ile kuru fasulyenin, yüzde 9,32 ile nohutun, yüzde 9,02 ile elmanın, yüzde 8,23 ile sivri biberin, yüzde 4,41 ile patlıcanın, yüzde 2,79 ile kuzu etinin, yüzde 2,71 ile yeşil mercimeğin, yüzde 2,22 ile kabağın, yüzde 1,83 ile kırmızı mercimeğin ve yüzde 1,44 ile dana etinin izlediğini kaydetti.

FİYAT DEĞİŞİMİN NEDENLERİ
Üreticilerde fiyatı artan ürünlere bakıldığında, domates, salatalık, sivri biber, patlıcan ve kabak gibi ürünlerde, tarla ürünlerinde hasadın sonuna gelinmesinin etkili olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Kuru soğan, kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek ve kırmızı mercimekte hasadın tamamlanmasıyla birlikte fiyatlarda artış yaşandı. Fiyatı düşen ürünlerden yeşil fasulyede hasat edilen ürün miktarındaki artışa bağlı olarak fiyatlarda düşüş görüldü. Patateste ise geçen yıla göre rekoltede yaşanan artış fiyatlarda düşüşe yol açtı" değerlendirmesinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!