Güncelleme Tarihi:
Tarım ve Orman Bakanlığı ve Migros, gıda israfıyla mücadelede perakende sektörüne yol göstermek amacıyla “Gıda Satış Noktalarında Gıda İsrafı İle Mücadele Kılavuzu”nu hazırladı. Kılavuz, gıda perakendecilerinin operasyonları sırasında ortaya çıkabilecek gıda kaybı ve israfının azaltılmasına yönelik önerilerin yanı sıra satışa dönüşmeyen gıdaların kurtarılması ve organik atıkların enerji ve komposta dönüşümü için yapılabilecek örnek uygulamaları içeriyor.
Kılavuzun hazırlanma sürecinde Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) destek verirken, Birleşmiş Milletler Gıda Atık Verileri, FLW ( Gıda Kayıp ve Atık) Standardı ve Consumer Goods Forum tarafından yayınlanan çalışmalar ve farklı gıda perakende kuruluşlarının gıda israfının azaltılmasına yönelik çalışmaları incelendi. Kılavuz sektör için önemli bir rehber niteliği taşırken, işletmelerin başarılı bir gıda yönetim stratejisi oluşturmasına yardım olacak.
Gıda Satış Noktalarında Gıda İsrafı İle Mücadele Kılavuzu’nun lansmanı, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Dr. Viorel Gutu ile Migros Ticaret A.Ş. İcra Kurulu Üyesi Ekmel Nuri Baydur’un katılımıyla gerçekleşti. Kılavuz, içeriğindeki önemli kaynaklar ve uygulama önerileriyle ülke genelindeki gıda satış noktalarının gıda israfıyla mücadelesine katkı sağlayacak.
Gıda satış noktalarında gıda israfı ile mücadele kılavuzu lansmanına katılan T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, “Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık Kampanyamızı, 1,5 yılı aşkın bir süredir FAO ile kol kola yürütüyoruz. Bu yolda pek çok paydaşımızın da desteğini aldık ve almaya da devam ediyoruz. Bugün ise perakende sektöründeki önemli paydaşlarımızla bir aradayız. Bugün, satış noktalarındaki gıda israfını nasıl azaltacağımızı konuşuyoruz. 12 Mart’ta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, tarafından açıklanan Ekonomi Reform Programı Eylem planında gıda kaybı ve israfının önlenmesi konusu da yer alıyor. Bu kapsamda belirlenen eylemlerden bir tanesi, gıda kaybı ve israfını azaltmak için kılavuzlar hazırlanmasıdır. Biz de bu kapsamda, çeşitli paydaşlarımızla toplam 5 adet kılavuz hazırladık. Bugün, gene bu kılavuzlardan bir tanesi olan Gıda Satış Noktalarında Gıda İsrafı ile Mücadele Kılavuzu’nun tanıtımı için bir aradayız. Bu kılavuzun içeriğinde, gıda satış noktalarında, kısaca perakendede gıda israfını azaltacak pek çok bilgi mevcut. Herkesin dikkatle istifade etmesini temenni ediyorum” dedi.