Pamuk üreticisi destek bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Pamuk üreticisi destek bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2014 12:37

Güneydoğu Pamukçular ve Tarım Ürünleri Derneği Başkanı Burhan Cahit Bingöl, Türkiye'de pamuğun ekiminin vazgeçilmeye doğru gidilen bir ürün haline geldiğini belirterek, tekstil sektörünün bitmemesi için pamuk üreticisinin desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Bingöl, yaptığı açıklamada, yanlış tarım politikaları sonucu Türkiye'nin pamuk ihtiyacını ithalat yoluyla karşılar duruma geldiğini öne sürdü.

Yıllık 1,5 milyon ton pamuğa ihtiyaç duyulduğunu ancak geçen yıl bunun sadece 450 bin tonunun yerli üretimle karşılandığını ifade eden Bingöl, "Türkiye, yanlış tarım politikaları sonucunda geçen yıl 2,5 milyar dolar civarında pamuk ithalatı yaptı. Türkiye'de pamuk ekimi vazgeçilmeye doğru gidilen bir ürün haline geldi. Hükümetin çiftçiye olan desteği üretim bazında, bu da yeterli değil. Dünyanın en fazla girdisini kullanan ülkeyiz. En pahalı mazotu bizim çiftçimiz kullanıyor" diye konuştu.

ABD'nin ürettiği pamuğun yüzde 95'ini ihraç ettiğini, Yunanistan'ın üretiminin yüzde 40'ını Türkiye'nin aldığını belirten Bingöl, dolayısıyla Yunan üreticilerin belirledikleri fiyatla Türkiye'ye mal sattığını dile getirdi.

Haberin Devamı

Çiftçinin, pamuğun fiyatının yüksek olacağını bilmesi halinde pamuk ekimine yöneleceğini savunan Bingöl, şöyle devam etti:

"Devlet planlama yapmalı ve üretilecek pamuğun desteğini artırmalı. Çiftçi, pamuğun fiyatının yüksek olacağını bilirse eker. Maalesef böyle bir planlamamız yok. Bir önceki yılın fiyatlarına bakarak ekime karar veriliyor. Her şeyi azar azar destekleyeyim derseniz çiftçi rezil oluyor. Türkiye'nin bu kısır döngüden kurtulması lazım."

"Makineleşme, uygun mazot ve gübre temini konusunda katkı sağlanmalı"

Çiftçiye nakit paradan ziyade, makineleşme, uygun mazot ve gübre temini konusunda katkı sağlanmasının daha fazla yarar getireceğini savunan Bingöl, doğru kararlarla doğru sonuçlar alınabileceğini söyledi.

Türk çiftçisinin yeniden ayağa kaldırılması gerektiğini vurgulayan Bingöl, "Aksi halde ihtiyacı olmayacak bir malı fazla üretip satamayacak, ihtiyacı olanı da dışarıdan ithal etmek zorunda kalacağız. Planlama şart. Başka çaremiz yok. Devlet bu planlamayı yapmalı" dedi.

Çukurova ve Ege bölgelerinde pamuk üretiminin yok denecek kadar azaldığını, Güneydoğu'da ise çiftçinin yavaş yavaş alternatif ürünlere yöneldiğini belirten Bingöl, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Türkiye'de pamuk sektörünün bitmesiyle tekstil de biter. Ham madde bağımlılığıyla tekstil yürümez. Tekstilinin bitmemesi için Türk pamuk üreticisinin desteklenmesi şart. Pamuğa yapılan her kuruş destek, daha primi ödemeden devlete yüzde 10 daha fazlasıyla dönüyor. Devlet pamuğa 550 lira veriyor, daha ekilir ekilmez katma değer girmeye başlıyor ve gömlek olarak satılana kadar devam ediyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!